Antena Meniu Search
x

BOR îi răspunde lui Dan Barna care a cerut implicarea BOR în campania de vaccinare: În România există 18 culte

Biserica i-a răspuns lui Dan Barna care a anunțat că va propune premierului ca BOR să se implice ca partener în campania de vaccinare.

de Redactia Observator

la 26.07.2021, 18:14

BOR îi răspunde lui Dan Barna și trasează limitele până la care Biserica se implică în campania de vaccinare
Patriarhul Daniel - Inquam Photos / Sabin Cirstoveanu

În România există 18 culte religioase, partenere sociale ale statului, spune purtătorul de cuvânt al Patriarhiei Române, Vasile Bănescu. Replica vine după ce Barna a propus protocol cu BOR pentru susținerea vaccinării împotriva COVID. Patriarhia trasează limitele până la care se implică în vaccinare

„În legătură cu din nou clamata implicare a Bisericii (Ortodoxe) în demersul de convingere a oamenilor să se vaccineze, e bine să ne amintim că în România există 18 culte religioase, partenere sociale ale statului și cu care acesta se situează într-un dialog pe diverse teme cu relevanță publică”, spune purtătorul de cuvânt al Patriarhiei Române, Vasile Bănescu, potrivit Mediafax.

Dincolo de acest aspect, Băneascu arată că Biserica Ortodoxă Română și-a afirmat deja de nenumărate ori poziția favorabilă, firească și clară față de actul vaccinării într-o pandemie, îndemnându-i pe clerici și laici să ia cu adevărat în serios boala, să se informeze temeinic din surse cu adevărat credibile, să se sfătuiască cu medicii și să-și configureze astfel o opțiune corect întemeiată în legătură cu un act medical de care depinde sănătatea & protejarea lor și a celor dragi.

„Aceasta este o atitudine fundamental etică izvorâtă din virtutea bunului-simț, dar și din libertatea personală care presupune responsabilitatea comunitară pentru care Biserica pledează permanent. Implicarea cultelor religioase într-un demers persuasiv pe o temă extra-religioasă și într-o problematică în care exclusiv competența medicală este adecvată și relevantă, nu poate transgresa însă limitele contextului celor menționate mai sus”, arată Vasile Bănescu.

Vicepremierul Dan Barna, lider USR PLUS, i-a cerut premierului Florin Cîțu să inițieze un dialog cu Biserica Ortodoxă pentru a deveni partener pentru vaccinare: „În perspectiva valului patru cred că se poate găsi și în rândul bisericii o rezonabilitate legată de susținerea acestui mesaj de vaccinare”.

„Cred că este momentul să discutăm foarte clar și-i voi propune premierului ca în ședința de guvern să avem un dialog cu Biserica Ortodoxă și un parteneriat cu Biserica Ortodoxă, ca partener pentru vaccinare. Dacă Biserica Ortodoxă din Grecia a făcut acest lucru, și iată - Grecia a trecut de 50% rată de vaccinare, cred că este posibil, sunt convins și am încredere în îțelepciunea și a părintelui Patriarh Daniel - n.r.) și a celorlalți ierarhi că acest mesaj e timpul să fie dat, tocmai pentru ca românii să afle pe o cale alternativă, la fel de credibilă, cât de important e să ne vaccinăm pentru a nu trebui să intrăm din nou într-o perioadă de care am crezut că am scăpat”, a spus Dan Barna.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Sunteţi de acord ca permisul auto să poată fi obţinut de la 17 ani?

Observator » Stiri politice » BOR îi răspunde lui Dan Barna care a cerut implicarea BOR în campania de vaccinare: În România există 18 culte