Dan Barna propune ca BOR să devină partener în campania de vaccinare. Ce restricții s-ar putea aplica pentru persoanele nevaccinate
Vicepremierul Dan Barna a precizat că va propune prim-ministrului Florin Cîţu ca Biserica Ortodoxă să devină partener în campania de vaccinare pentru ca preoţii să transmită mesaje în acest sens. El a oferit exemplul Bisericii Ortodoxe din Grecia, unde în urma unui astfel de demers, rata vaccinării a ajuns la 50%.
El spune că rata actuală de vaccinare, de 30%, „este prea puțin”: „Trebuie să urcăm acest procent. Un obiectiv generos e peste 50%”. „Discutăm foarte clar şi voi propune premierul ca în şedinţa de Guvern, la nivelul Guvernului să avem un dialog cu Biserica Ortodoxă şi un parteneriat cu Biserica Ortodoxă Română ca partener pentru vaccinare. Dacă Biserica Ortodoxă din Grecia a făcut acest lucru şi iată că Grecia a trecut de 50% rată de vaccinare, cred că este posibil şi sunt convins şi am încredere şi în înţelepciunea Părintelui Patriarh şi a celorlalţi ierarhi din cadrul BOR. Acest mesaj este timpul să fie dat tocmai pentru ca românii să afle pe o cale alternativă, la fel de credibilă, cât de important este să ne vaccinăm pentru a nu trebui să intrăm din nou într-o perioadă de care am crezut că am scăpat. Este una dintre măsuri”, a afirmat Dan Barna, la finalul şedinţei de luni a Biroului Politic Naţional al USR PLUS, potrivit news.ro.
El a vorbit şi despre faptul că va propune coaliţiei ca la şedinţele Guvernului din săptămânile următoare să participe şi coordonatorul campaniei de vaccinare Valeriu Gheorghiţă.
„De asemenea, o să propunem în coaliţie şi sper să avem şi în Guvern participarea, cel puţin în următoarele săptămâni, în fiecare săptămână, a coordonatorului campaniei de vaccinare, tocmai pentru a vedea care sunt măsurile pe care le au dânşii în vedere şi în ce măsură putem noi toţi, şi de la nivel de decidenţi politici, dar şi la nivel de cetăţeni, prin mesajele pe care le vom transmite după şedinţa de Guvern pentru ca din nou campania de vaccinare să devină o realitate. Repet, e foarte confortabil să avem o viaţă liniştită şi protejată, dar pentru a se întâmpla lucrul acesta trebuie ca această campanie de vaccinare să redevină activă, să redevină funcţională în toate zonele unde cifrele sunt în scădere. Da, avem câteva mari oraşe unde lucrurile arată mai bine, dar în România profundă nu stăm deloc bine”, a explicat Barna.
Acesta a mai spus că zilele următoare va fi o întâlnire cu prefecţii, subprefecţii şi primarii USR PLUS în sensul acordării susţinerii pentru a transmite mesaje pro vaccinare. „Am discutat în şedinţa Biroului Naţional ca mesaje ale prefecţilor către primarii din mediul rural, în această linie, de stimulare a vaccinării, cum tot aşa ca iniţiativă, vom avea în zilele următoare o întâlnire cu toţi prefecţii, subprefecţii şi primarii noştri, tocmai pentru a le acorda tot sprijinul ca în localităţile lor şi în unităţile administrativ-teritoriale să desfăşoare o campanie de vaccinare care crească aceste cifre de la nivel local”, a conchis liderul USR PLUS.
- Sorin Cîmpeanu: Profesorii nevaccinaţi ar putea fi testaţi periodic, înainte să intre la ore. Ce alte măsuri...
- Valeriu Gheorghiţă: 90% dintre cazurile COVID nou diagnosticate sunt în rândul persoanelor nevaccinate
- Mersul la mall ar putea fi condiţionat de vaccinare. Ce alte măsuri au fost discutate în coaliţia guvernamentală
Barna: Dacă nu ne vaccinăm vor fi necesare măsuri de prevenţie pentru cetăţeni şi ele vor fi adresate, cum se întâmplă în foarte multe ţări din Europa, persoanelor nevaccinate
Vicepremierul Dan Barna a vorbit despre faptul că vor fi necesare măsuri de prevenţie pentru cetăţeni, măsuri care vor fi luate pentru persoanele nevaccinate, în cazul în care nu ne vaccinăm, în contextul unui al patrulea val al pandemiei, la fel cum începe să se întâmplă în alte state din Europa. El a precizat că astfel de posibile restricţii, cum ar fi limitarea accesului pentru persoanele nevaccinate în mall-uri, pe perioada week-end-ului sau în anumite ore, pot fi avute în vedere dacă va atinsă o anumită incidenţă într-o localitate.
„România este cumva acum în situaţia în care eram înainte de criza din 2008, când vă aduceţi aminte domnul Tăriceanu ne explica faptul că sigur că da, criza e pentru restul lumii, România nu o să aibă nicio problemă. Şi am suferit cu toţii nişte ani de zile. La fel suntem şi acum. Uitându-ne la ce se întâmplă în toată lumea şi în Europa că, dacă nu ne vaccinăm vor fi necesare aceste măsuri de prevenţie pentru cetăţeni şi aceste măsuri de prevenţie vor fi adresate, cum se întâmplă în foarte multe ţări din Europa, persoanelor nevaccinate, pentru ca prin aceste măsuri întreaga populaţie să fie protejată”, a explicat Dan Barna, întrebat luni dacă va propune coaliţiei anumite restrcţii pentru persoanele nevaccinate.
Liderul USR PLUS a mai spus că astfel de măsuri le vedem deja implementate în statele din jur. „Sunt măsuri pe care le vedem implementate deja în ţările din jur. Am mai spus, în spaţiile neesenţiale, pe perioada week-end-ului sau în anumite ore, persoanele nevaccinate vor avea un acces cu program sau un acces limitat, într-o logică foarte simplă – mergeţi şi să vaccinaţi. Orice măsură, dacă va fi cazul şi sper să nu fie, şi ca să fiu foarte clar - astfel de măsuri pot fi avute în vedere dacă se atinge o anumită incidenţă într-o localitate. Ca să nu fim în astfel situaţii, trebuie să mergem să ne vaccinăm. E foarte clar – mergeţi şi vă vaccinaţi şi nu va fi nicio problemă”, a completat Barna.
Întrebat despre posibilitatea accesului la teatru, la concerte şi chiar în restaurante, doabrr în baza certificatului de vaccinare, măsuri luată în Slovacia şi care va fi luată în curând şi în Italia, vicepremierul a răspuns: „Sunt exemple de măsuri de stimulare şi de încurajare a vaccinării”. „Exact ceea ce vor face şi celelalte ţări, exact astfel de măsuri pot fi avute în vedere în măsura în care vom avea o creştere a incidenţei şi şi la noi în ţară. Faptul că am avut cifre bune, e un lucru excelent. Ca să le păstrăm aşa, trebuie să mergem să ne vaccinăm. Oricine nu s-a dus să se vaccineze din comoditate, acum e un moment foarte bun să mergeţi să o faceţi. Toată măsurile despre care se vorbeşte în spaţiul public cu accesul limitat se referă la persoanele nevaccinate. Cei care se vaccinează nu au niciun fel de problemă”, a conchis liderul USR PLUS.
Replica lui Bănescu pentru Barna, după ce vicepremierul a cerut implicarea BOR în campania de vaccinare: În România există 18 culte
”În legătura cu din nou clamată implicare a Bisericii (Ortodoxe) în demersul de convingere a oamenilor să se vaccineze, e bine să ne amintim că în România există 18 culte religioase, partenere sociale ale statului și cu care acesta se situează într-un dialog pe diverse teme cu relevanță publică. Dincolo de acest aspect care trebuie luat mereu și onest în considerare, va rog să primiți următoarea precizare:
Biserica Ortodoxă Română și-a afirmat și explicitat deja de nenumărate ori poziția favorabilă, firească și clară față de actul vaccinării într-o pandemie, îndemnându-i pe clerici și laici să ia cu adevărat în serios boală, să se informeze temeinic din surse cu adevărat credibile, să se sfătuiască cu medicii și să-și configureze astfel o opțiune corect întemeiată în legătură cu un act medical de care depinde sănătatea & protejarea lor și a celor dragi. Această este o atitudine fundamental etică izvorâtă din virtutea bunului-simț, dar și din libertatea personală care presupune responsabilitatea comunitară pentru care Biserica pledează permanent. Implicarea cultelor religioase într-un demers persuasiv pe o temă extra-religioasă și într-o problematică în care exclusiv competența medicală este adecvată și relevantă, nu poate transgresa însă limitele contextului celor menționate mai sus.” a transmis purtătorul de cuvânt al Patriarhiei Române, Vasile Bănescu.
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰