Antena Meniu Search
x

Dosarul Romgaz: Fostul ministru Varujan Vosganian şi Ioan Niculae sunt suspectaţi de noi fapte

Procurorii DIICOT urmează să dispună disjungeri ale cauzei în ceea ce-i priveşte pe omul de afaceri Ioan Niculae şi societatea Interagro, dar şi pe fostul ministru Varujan Vosganian, potrivit rechizitoriului întocmit în dosarul privind delapidarea societăţii Romgaz.

Procurorii DIICOT urmează să dispună disjungeri ale cauzei în ceea ce-i priveşte pe omul de afaceri Ioan Niculae şi societatea Interagro, dar şi pe fostul ministru Varujan Vosganian, potrivit rechizitoriului întocmit în dosarul privind delapidarea societăţii Romgaz.

În cazul lui Ioan Niculae şi a societăţii Interagro, disjungerile ar urma să fie dispuse cu privire la săvârşirea infracţiunii de spălare a banilor.

'În perioada anilor 2005-2010, în baza aceleiaşi rezoluţii infracţionale, inculpatul Niculae Ioan, fiind persoana ce a controlat societatea şi care a fost acţionar majoritar, împreună cu persoana juridică SC Interagro SA, au schimbat şi au transferat bunurile cunoscând că provin din săvârşirea de infracţiuni, cu referire la cantitatea de gaze naturale obţinute prin  delapidarea persoanei vătămate SNGN Romgaz SA, prin modalitatea alternativă a însuşirii pentru altul, în concret prin obţinerea gazelor naturale de valoarea discounturilor de la persoana vătămată anterior precizată, ce nu se cuveneau, prin încheierea unui număr de 55 de contracte de livrare / acte adiţionale la contactele de livrare /contracte de tranzacţie de gaze naturale, valoarea bunurilor astfel primite fiind în sumă totală de 282.630.330,49 lei', se arată în rechizitoriu.

Conform aceleiaşi surse, ulterior dobândirii gazelor naturale de valoarea dicounturilor, în scopul de a se disimula valoarea ilicită a acestora pentru crearea unei aparenţe de legalitate, societatea Interagro a comercializat toată cantitatea de gaze obţinute ca urmare a săvârşirii infracţiunii, fie prin vânzarea directă prin practicarea unui adaos comercial de 12% şi obţinerea de bani, fie prin încheierea de contracte de procesare cu şase combinate de îngrăşăminte chimice, pe care le-a valorificat ulterior, atât pe piaţa internă, cât şi pe cea externă.

'Astfel, cu privire la infracţiunea de spălare a banilor privind acţiunea în concret de schimbarea a destinaţiei gazelor naturale obţinute prin delapidare şi ulterior urmate de obţinerea de îngrăşăminte chimice de la cele şase combinate, se apreciază că cercetările nu au fost definitivate', se mai menţionează în rechizitoriu.

În ceea ce-l priveşte pe Varujan Vosganian, fost ministru al Economiei şi Comerţului între 12 decembrie 2006 şi 5 aprilie 2007, ministru al Economiei şi Finanţelor între 5 aprilie 2007 şi 22 decembrie 2008, procurorii arată că au fost administrate probe noi ce indică săvârşirea unor infracţiuni.

'Având în vedere că în cauză nu a fost primită autorizarea/avizarea necesară, dar având în vedere că în cauză s-au administrat probe noi ce ar duce la unele indicii privind săvârşirea infracţiunilor de constituire de grup infracţional organizat în modalitatea sprijinirii şi complicitate la delapidare (infracţiuni ce au fost reţinute în ordonanţa de schimbare a încadrării juridice din data de 01.09.2016 cu privire la inculpaţii din dosar) se va proceda la disjungerea cauzei sub acest aspect, iar ulterior în dosarul nou format, în funcţie de probatoriul administrat suplimentar, se va analiza oportunitatea şi necesitatea solicitării către Parlamentul României a unui aviz de începere urmărire penală in personam', se arată în rechizitoriu.

Procurorii reamintesc faptul că, pe 2 februarie 2015, s-a înaintat către procurorul general referatul, însoţit de documentaţia din care au rezultat date şi indicii cu privire posibila la săvârşirea de către Varujan Vosganian şi Adriean Videanu a infracţiunilor de constituire a unui grup infracţional organizat, abuz în serviciu şi complicitate la delapidare, în vederea realizării demersurilor necesare pentru sesizarea Senatului şi a preşedintelui României, în vederea formulării cererii de urmărire penală.

'Parlamentul României - Senat, prin adresa (...) din 13 februarie 2015, a comunicat că cererea de urmărire penală formulată împotriva numitului Vosganian Varujan nu a întrunit numărul de voturi necesar pentru a fi adoptată', se precizează în rechizitoriu.

Omul de afaceri Ioan Niculae, fostul ministru al Economiei Adriean Videanu şi Viorel Palaşcă, fost secretar de stat în acelaşi minister, au fost trimişi în judecată de DIICOT într-un dosar privind delapidarea Romgaz.

Potrivit unui comunicat al DIICOT transmis vineri AGERPRES, procurorii au dispus trimiterea în judecată a inculpaţilor Ioan Niculae, Marin Mirea, Dan-Victor Alesandru, Viorel Palaşcă, Adrian Videanu, Ioana Apan, Alpar Kramer, Francisc Toth, Lucian Adrian Stancu, Marius Leonte Veza, Lucia Ionaşcu şi persoana juridică SC Interagro SA, pentru săvârşirea infracţiunilor de constituire a unui grup infracţional organizat, delapidare cu consecinţe deosebit de grave în formă continuată şi complicitate la delapidare cu consecinţe deosebit de grave în formă continuată.

Conform DIICOT, membrii grupului infracţional organizat ar fi pus în practică aplicarea unei strategii pe termen lung pentru a obţine o cantitate de gaze naturale (n.red. - cele de valoarea discounturilor) de la partea civilă SNGN Romgaz SA fără ca acestea în fapt să fie plătite, sub disimularea că pentru gazele livrate au fost acordate discounturi. În concret, spun procurorii, mecanismul infracţional presupunea ca gazele naturale să fie însuşite din patrimoniul părţii civile de către persoanele cu funcţii de conducere, ce au calitatea de subiecţi activi şi, respectiv, de administratori, pentru altul: pentru societatea controlată de către liderul grupului respectiv Interagro SA.

Potrivit DIICOT, în urma cercetărilor efectuate în cauză s-a stabilit că prin acţiunile concertate ale membrilor grupului infracţional organizat, inculpata persoana juridică SC Interagro SA Bucureşti, neîndeplinind în mod concret condiţiile cumulative din ordinele şi normativele emise la nivel ministerial sau încercând să creeze o aparenţă de legalitate privind îndeplinirea condiţiilor, a prejudiciat  partea civilă SC Romgaz SA cu suma totală de 282.630.330,49 lei reprezentată de gazele naturale de valoarea discounturilor', se mai precizează în comunicat. În cauză au fost instituite măsuri asigurătorii.

Sursa: Agerpres

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

35 de lei kilogramul de carne de miel înainte de Paşte. Consideraţi preţul acceptabil?

Observator » Stiri politice » Dosarul Romgaz: Fostul ministru Varujan Vosganian şi Ioan Niculae sunt suspectaţi de noi fapte