Antena Meniu Search
x

Foşti ambasadori americani la Bucureşti, scrisoare deschisă despre importanţa includerii României în programul de vize

Foşti ambasadori americani la Bucureşti susţin, într-o scrisoare, că Parteneriatul strategic cu România lansat în urmă cu 25 de ani s-a dovedit a fi una dintre cele "mai bune" investiţii ale SUA în Europa, iar includerea ţării noastre în Programul Visa Waiver ar reprezenta un amplificator "puternic".

de Redactia Observator

la 12.07.2022, 13:08

Foşti ambasadori americani la Bucureşti, scrisoare deschisă prin care subliniază importanţa includerii României în programul de vize
Foşti ambasadori americani la Bucureşti, scrisoare deschisă prin care subliniază importanţa includerii României în programul de vize - Shutterstock

Foştii ambasadori americani în România Alfred H. Moses (1994 - 1997), James Carew Rosapepe (1997 - 2001), Michael E. Guest (2001 - 2004), Jack Dyer Crouch II (2004 - 2005), Nicholas F. Taubman (2005 - 2008), Mark Gitenstein (2009 - 2012), Hans G. Klemm (2015 - 2019), Adrian Zuckerman (2019 - 2021) punctează într-o scrisoare deschisă importanţa includerii României în programul de vize.

"Includerea României în Programul Visa Waiver ar constitui un amplificator puternic pentru toate dimensiunile Parteneriatului strategic. Ar stimula comerţul, turismul, schimburile educaţionale, precum şi relaţiile umane care reprezintă temelia prieteniei româno-americane. Guvernele noastre trebuie să continue să lucreze împreună pentru a progresa către îndeplinirea cerinţelor de admitere a României în acest program. Este nevoie în mod clar de mai multă comunicare cu publicul, sub forma unor campanii de informare şi educare, precum şi de cooperare mai strânsă cu toţi actorii implicaţi, inclusiv societatea civilă şi mediul de afaceri", indică foştii ambasadori.

Aceştia afirmă că Parteneriatul strategic cu România s-a dovedit a fi "una dintre cele mai bune investiţii ale SUA în Europa".

"Amploarea şi profunzimea Parteneriatului, alături de numeroasele sale rezultate pozitive, scot în evidenţă atât compatibilitatea dintre ţările noastre, precum şi beneficiile reciproce pentru SUA şi România. În acelaşi timp, considerăm că Parteneriatul a ajutat la construirea unei Românii puternice şi prospere. Iar această Românie puternică şi prosperă s-a dovedit a fi vitală pentru asigurarea securităţii, valorilor democratice şi dezvoltării economice sustenabile în întreg spaţiul transatlantic. Cu această imagine în faţă vă transmitem, dragi prieteni români, felicitări din toată inima cu ocazia celei de-a 25-a aniversări a Parteneriatului Strategic dintre Statele Unite şi România şi ne exprimăm speranţa că veţi continua să demonstraţi leadership, curaj şi viziune şi că veţi găsi întotdeauna noi căi de a dezvolta prietenia şi cooperarea dintre marile noastre naţiuni", subliniază foştii ambasadori.

Pe acelaşi subiect

România oferă un exemplu în ceea ce priveşte promovarea valorilor democratice,

Ei menţionează că pentru atingerea acestui obiectiv este nevoie "în mod clar" de mai multă comunicare cu publicul prin campanii de informare şi educare, precum şi de cooperare mai strânsă cu toţi actorii implicaţi, inclusiv societatea civilă şi mediul de afaceri.

"Dragi prieteni români, atunci când a prezentat strategia de politică externă a Statelor Unite, preşedintele Biden a subliniat că 'Alianţele Americii sunt cel mai mare atu al nostru'. Nicicând acest lucru nu a fost mai evident decât acum, când lumea se confruntă cu cel mai complex set de provocări geopolitice de la sfârşitul celui de-al Doilea Război Mondial. În calitatea noastră de ambasadori, am avut privilegiul de a contribui la construirea uneia dintre cele mai solide alianţe ale SUA, într-o regiune-cheie a Europei: Parteneriatul strategic cu România, care aniversează acum 25 de ani de existenţă. România este astăzi unul dintre cei mai apropiaţi şi mai capabili aliaţi ai SUA în Europa Centrală şi de Est", se arată în scrisoarea remisă, luni, AGERPRES de Ambasada României în SUA.

Potrivit ambasadorilor, România oferă un exemplu în ceea ce priveşte promovarea valorilor democratice, drepturilor fundamentale ale omului, statului de drept şi bunei guvernări. "România lucrează împreună cu Statele Unite pentru susţinerea acestor principii comune la nivel regional şi global. După cum este bine cunoscut, democraţia nu poate exista în absenţa statului de drept, a responsabilităţii politice sau a unor instituţii naţionale puternice. Sprijinul continuu al românilor pentru reforme este necesar atât pentru asigurarea unei societăţi democratice reziliente, cât şi pentru a uneia prospere, puternice şi competitive", se subliniază în scrisoare.

Foştii ambasadori arată că România a devenit un furnizor "esenţial" de asistenţă civilă şi militară pentru Ucraina. "România a asigurat adăpostul şi tranzitul a peste 1,5 milioane de ucraineni şi a făcut posibil exportul cerealelor din Ucraina prin propriile sale porturi de la Marea Neagră, contribuind astfel la evitarea unei crize alimentare mondiale", evidenţiază ei.

România are un rol "decisiv" în apărarea şi întărirea Flancului estic al NATO

În opinia lor, România are un rol "decisiv" în apărarea şi întărirea Flancului estic al NATO, precum şi în consolidarea stabilităţii şi securităţii în întreaga regiune a Mării Negre.

"Parteneriatul nostru de succes în domeniul securităţii include găzduirea de forţe americane şi de facilităţi-cheie, precum sistemul de apărare împotriva rachetelor balistice Aegis Ashore. Angajamentul ferm al României faţă de principiul apărării comune a fost recent din nou evidenţiat de decizia de creştere a cheltuielilor naţionale pentru apărare la 2,5% din PIB, care vă poziţionează drept unul dintre contributorii majori la bugetul NATO. Pe măsură ce România va continua să investească în propriile capabilităţi, va avea potenţialul să devină unul dintre principalii furnizorii de securitate din regiune şi din întreaga Alianţă Nord-Atlantică. În mod complementar, o prezenţă militară americană robustă în România ar contribui la asigurarea celui mai înalt nivel de apărare şi descurajare de-a lungul întregului Flanc Estic al NATO. Decizia, luată la recentul Summit al Alianţei de la Madrid, de poziţionare a unei brigăzi rotative suplimentare în România reprezintă un pas substanţial în direcţia cea bună", se mai arată în scrisoare.

Foştii ambasadori afirmă că pe parcursul celor 25 de ani de la lansarea Parteneriatului strategic, România s-a dovedit a fi un aliat "de încredere" şi un prieten "adevărat".

"De-a lungul timpului, peste 30.000 de militari români au luptat alături de forţele americane în unele dintre cele mai dificile teatre de operaţii din lume. România şi-a demonstrat hotărârea şi calităţile de lider pe subiecte critice precum energia şi schimbările climatice, siguranţa reţelelor 5G şi securitatea cibernetică. A fost un campion al promovării cooperării, securităţii şi dezvoltării la nivel regional, prin formate precum Iniţiativa Celor Trei Mări sau Bucureşti 9", explică diplomaţii americani.

Ei adaugă că, deşi cooperarea economică a crescut în mod constant, aceasta nu şi-a atins încă potenţialul, motiv pentru care sunt necesare eforturi şi spirit de iniţiativă de ambele părţi pentru a creşte volumul comerţului şi investiţiilor şi pentru a valorifica avantajele "remarcabile" ale României ca membru al Uniunii Europene. "Companiile şi specialiştii români au multe de oferit pieţei americane. Mai mulţi investitori americani ar trebui încurajaţi să descopere România", transmit foştii ambasadori la Bucureşti.

Conform acestora, cooperarea româno-americană în domeniul energiei poate aduce o contribuţie decisivă la diversificarea surselor şi rutelor de aprovizionare. "Viziunea şi leadershipul ţării dumneavoastră în abordarea dublei provocări a securităţii energetice şi tranziţiei verzi se regăsesc în proiecte precum instalarea reactoarelor modulare de mici dimensiuni în România", se explică în scrisoare.

Este evidenţiată şi importanţa schimburilor educaţionale şi proiectelor comune de cercetare. "Universităţile şi institutele de cercetare din România trebuie încurajate şi susţinute să dezvolte parteneriate pe termen lung cu instituţiile similare din SUA", spun foştii ambasadori americani în România.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Credeţi că se vor înmulţi atacurile urşilor în România?

Observator » Stiri politice » Foşti ambasadori americani la Bucureşti, scrisoare deschisă despre importanţa includerii României în programul de vize