Antena Meniu Search
x

Ioana Mihăilă prezintă concluziile raportului privind raportarea deceselor COVID: Diferențe de până la 500 de decese raportate de un spital

Ministrul Sănătății, Ioana Mihăilă, a declarat, joi, că au fost detectate diferenţe de 500 de cazuri între raportările pe diferite platforme, din cauza modului de raportare al spitalelor, a unor confuzii ale celor care raportează, precum şi din cauza unor întârzieri în raportarea deceselor. Raportul preliminar a arătat că sunt diferenţe între numărul de decese raportate în Corona Forms şi alte baze de date de raportare, ministrul Sănătăţii precizând că în această situaţie s-a ajuns printr-o sumă de erori umane.

de Redactia Observator

la 13.05.2021, 13:30

Vezi și

"S-au constituit platformele Corona-forms și alerte MS. Prin ordin al MS din 2020: ministerul sănătății utilizează Corona-forms, dezvoltată de STS. Utilizatorii sunt: Ministerul Sănătății, INSP, DSP județene și București, laboratoarele care fac testare și unitățile sanitare. Unitățile spitalicești au obligația raportătii deceselor către DSP.

Platforma Corona-forms a fost implementată în aprilie 2020 și include raportări caz cu caz, zilnice, individuale, verificabile cu CNP. Alerte MS e o platformă cu date de tip agregat numeric și conțin și alte date: pacienți, echipamente.

Comunicările zilnice al GCS este reprezentantă de înregistrările din Corona-forms. Toate informațiile privind persoanele decedate au avut la bază informațiile din Corona-forms", a transmis ministrul Sănătății. 

Rezultatele analizei Comisiei

Pe acelaşi subiect

Ioana Mihăilă a subliniat că "s-au analizat datele spitalelor cu cele mai mari diferențe între cele două platforme și au detectat diferențe de până la 500 de cazuri raportate de un spital".

"Rezultatele verificărilor: s-au analizat mai multe surse de informație. Datele de la INS arată: în 2020 s-au raportat 16.792 de decese cu diagnostic COVID-19 și 284 de cazuri cu diagnostic COVID cu virus neidentificat, 3.920 de decese cu alte cauze, cu COVID diagnostic secundar.

Analiza deceselor raportate de spitale în 2020 - 26.106 decese - 227 cu diagnistic principal COVID și restul cu diagnostic secundar. În sistemul CoronaForm - 16.120 de decese, iar în alerte MS 18.948. Numărul deceselor rezultat din raportările spitalelor - 18.670.

Referitor la cele 25.875 de decese cu diagnostic secundar COVID, situaţia se prezintă astfel: 19.698 au diagnostic secundar cu codul U071 - deces confirmat COVID şi 6.181 decese au diagnostic secundar U072 - deces suspect COVID.

Comisia a analizat datele spitalelor cu cele mai mari diferențe între cele două platforme și au detectat diferențe de până la 500 de cazuri raportate de un spital", a detaliat ministrul Sănătăţii.

Întrebată cine este de vină pentru această situație, ministrul Sănătății, Ioana Mihăilă, a declarat că "nu aș căuta greșeli și vinovați pe diferențele de raportare și m-aș concentra pe ameliorarea procesului".

"Am trimis o solicitare către DSP-uri pentru clarificări legate de metodele de raportare. Nu aș căuta neapărat vinovați".

INFORMARESetările tale privind cookie-urile nu permit afișarea conținutului din această zonă. E necesar să accepți cookie-urile social media pentru afisarea acestui tip de conținut. Modifică setările

Fostul ministru al Sănătăţii Vlad Voiculescu a reclamat, după eliberarea din funcţie, raportarea greşită a deceselor de coronavirus, afirmând că există diferenţe fundamentale între decesele raportate de COVID şi cele reale. 

Premierul Florin Cîţu a semnat, în 19 aprilie, ca interimar la Sănătate, ordinul privind constituirea Comisiei pentru verificarea modului de raportare a deceselor COVID-19. Comisia este alcătuită din 7 persoane din MS, INSP, IGSU, DSU şi STS.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

35 de lei kilogramul de carne de miel înainte de Paşte. Consideraţi preţul acceptabil?

Observator » Stiri politice » Ioana Mihăilă prezintă concluziile raportului privind raportarea deceselor COVID: Diferențe de până la 500 de decese raportate de un spital