Ioana Mihăilă prezintă concluziile raportului privind raportarea deceselor COVID: Diferențe de până la 500 de decese raportate de un spital

De Redactia Observator.
Publicat: 13.05.2021, 10:13.
Actualizat: 13.05.2021, 13:30

Ministrul Sănătății, Ioana Mihăilă, a declarat, joi, că au fost detectate diferenţe de 500 de cazuri între raportările pe diferite platforme, din cauza modului de raportare al spitalelor, a unor confuzii ale celor care raportează, precum şi din cauza unor întârzieri în raportarea deceselor. Raportul preliminar a arătat că sunt diferenţe între numărul de decese raportate în Corona Forms şi alte baze de date de raportare, ministrul Sănătăţii precizând că în această situaţie s-a ajuns printr-o sumă de erori umane.

"S-au constituit platformele Corona-forms și alerte MS. Prin ordin al MS din 2020: ministerul sănătății utilizează Corona-forms, dezvoltată de STS. Utilizatorii sunt: Ministerul Sănătății, INSP, DSP județene și București, laboratoarele care fac testare și unitățile sanitare. Unitățile spitalicești au obligația raportătii deceselor către DSP.

Platforma Corona-forms a fost implementată în aprilie 2020 și include raportări caz cu caz, zilnice, individuale, verificabile cu CNP. Alerte MS e o platformă cu date de tip agregat numeric și conțin și alte date: pacienți, echipamente.

Comunicările zilnice al GCS este reprezentantă de înregistrările din Corona-forms. Toate informațiile privind persoanele decedate au avut la bază informațiile din Corona-forms", a transmis ministrul Sănătății.

Citește și:

Rezultatele analizei Comisiei

Ioana Mihăilă a subliniat că "s-au analizat datele spitalelor cu cele mai mari diferențe între cele două platforme și au detectat diferențe de până la 500 de cazuri raportate de un spital".

"Rezultatele verificărilor: s-au analizat mai multe surse de informație. Datele de la INS arată: în 2020 s-au raportat 16.792 de decese cu diagnostic COVID-19 și 284 de cazuri cu diagnostic COVID cu virus neidentificat, 3.920 de decese cu alte cauze, cu COVID diagnostic secundar.

Analiza deceselor raportate de spitale în 2020 - 26.106 decese - 227 cu diagnistic principal COVID și restul cu diagnostic secundar. În sistemul CoronaForm - 16.120 de decese, iar în alerte MS 18.948. Numărul deceselor rezultat din raportările spitalelor - 18.670.

Referitor la cele 25.875 de decese cu diagnostic secundar COVID, situaţia se prezintă astfel: 19.698 au diagnostic secundar cu codul U071 - deces confirmat COVID şi 6.181 decese au diagnostic secundar U072 - deces suspect COVID.

Comisia a analizat datele spitalelor cu cele mai mari diferențe între cele două platforme și au detectat diferențe de până la 500 de cazuri raportate de un spital", a detaliat ministrul Sănătăţii.

Întrebată cine este de vină pentru această situație, ministrul Sănătății, Ioana Mihăilă, a declarat că "nu aș căuta greșeli și vinovați pe diferențele de raportare și m-aș concentra pe ameliorarea procesului".

"Am trimis o solicitare către DSP-uri pentru clarificări legate de metodele de raportare. Nu aș căuta neapărat vinovați".

Fostul ministru al Sănătăţii Vlad Voiculescu a reclamat, după eliberarea din funcţie, raportarea greşită a deceselor de coronavirus, afirmând că există diferenţe fundamentale între decesele raportate de COVID şi cele reale.

Premierul Florin Cîţu a semnat, în 19 aprilie, ca interimar la Sănătate, ordinul privind constituirea Comisiei pentru verificarea modului de raportare a deceselor COVID-19. Comisia este alcătuită din 7 persoane din MS, INSP, IGSU, DSU şi STS.

Descarcă aplicaţia Observator News din Google Play sau App Store şi fii la curent cu ştirile momentului din România şi din lume.

PARTENERI
Imagini exclusive de la nunta Sandrei Izbașa cu Răzvan Bănică / FOTO
spynews.ro
Ce spune un primar din Bulgaria despre România, după ce a vizitat țara noastră
libertatea.ro
Mărturia unui român care s-a întors din Grecia abia intrată în zona roșie: ”N-a fost nici măcar un control minim în vama Giurgiu, să mă întrebe dacă am vaccinul”
Ziare.com
Horoscopul zilei de 3 august 2021. Săgetătorii sunt gata de vacanță. Află ce se întâmplă cu zodia ta
CaTine.ro
Imagini șocante! Șeful Poliției, amenințat de un interlop: 'Te mierlesc, mă! Dacă intru la pârnaie'
gandul.ro
FOTO. Imagini de senzație cu nepotul favorit al lui Gigi Becali și iubita lui sexy, pe plajă! Lucian, un Nea Mărin miliardar modern
prosport.ro
Cum l-a păcălit o elevă cu 40.000 de euro pe un bărbat din Vaslui, cu 30 de ani mai în vârstă! El muncea în Finlanda când a cunoscut-o pe Facebook
bzi.ro
Ce voiau să facă preotul Costel Paizan și soția lui chiar înainte să moară
redactia.ro
Actorii din Adela, Mara Oprea, Oana Moșneagu și Vlad Gherman, fac spectacol pe plajă. Cum se distrează
tvhappy.ro
Descoperire șocantă! La 6 ani de la tragedia din „Colectiv”, Arena Națională nu respectă normele de siguranță la incendiu
GSP
Primul român care va face închisoare pentru zădărnicirea combaterii bolilor. Cine este Matei Strugurel
money.ro
Cum arată bruneta sexy care l-a însoţit pe miliardarul Ion Ţiriac la plajă! Imagini de pe nisipul fierbinte din Mamaia
as.ro