Antena Meniu Search
x

E Crăciun, încă, sau zi de lucru? Klaus Iohannis, așteptat să anunțe numele viitorului premier

Astăzi revin din nou în centrul atenției discuțiile legate de formarea Guvernului, președintele Iohannis urmând să anunțe ce decizie a luat în privința lui Sevil Shhaideh, propusă de PSD și ALDE pentru funcția de premier.  

Astăzi revin din nou în centrul atenției discuțiile legate de formarea Guvernului, președintele Iohannis urmând să anunțe ce decizie a luat în privința lui Sevil Shhaideh, propusă de PSD și ALDE pentru funcția de premier. 

"Consultările cu partidele parlamentare s-au încheiat după două zile. Am avut în cursul acestor consultări două propuneri pentru poziția de prim-ministru. PSD a propus-o pe doamna Shhaideh, iar PMP l-a propus pe domnul Tomac. Pe de altă parte, între timp s-a constituit o coaliție majoritară în Parlament, o coaliție formată de PSD, ALDE și UDMR. În consecință, în zilele următoare voi avea discuții pe aceste teme, iar desemnarea va avea loc după Crăciun", declara, săptămâna trecută, Klaus Iohannis.

Amânarea deciziei lui Iohannis a venit în contextul în care au apărut speculaţii privind legăturile soţului lui Shhaideh cu guvernul sirian.

De altfel, surse politice spun că Președintele ar tinde să nu o nominalizeze pe Shhaideh ca Premier, și tocmai din cauza legăturilor strânse pe care soțul social democratei le are cu regimul liderului sirian Bashar Al Assad, pentru care a și lucrat, la Ministerul Agriculturii din Siria.

Pe acelaşi subiect

Potrivit unor surse politice, citate de News.ro, Iohannis a sunat-o pe Sevil Shhaideh şi au stabilit să se întâlnească după Crăciun. Este probabil ca discuţia să vizeze şi informaţiile legate de Akram Shhaideh, soţul candidatei PSD, un cetăţean sirian despre care presa a relatat că este un susţinător al regimului preşedintelui Bashar al-Assad. 

De altfel, fostul preşedinte Traian Băsescu i-a menţionat lui Klaus Iohannis faptul că Akram Shhaideh a lucrat 20 de ani în Ministerul Agriculturii din Siria.

”Asta e maxim ce pot să comentez (...) Am spus maxim ce pot să spun public”, a spus Băsescu, după consultările de joi.

Confruntat cu posibilitatea ca Shhaideh să nu fie acceptată de preşedinte, Dragnea a dat asigurări că originea soţului lui Shhaideh nu poate fi invocată ca un argument serios pentru respingere. 

“Soţul doamnei Shhaideh este un cetăţean român. Eu sunt absolut convins că instituţiile statului român - aşa cum ne verifică pe toţi de când ne-am născut şi până în zilele noastre - nu acordau cetăţenie română unui om dacă era o problemă. Eu îl cunosc bine pe soţul doamnei Shhaideh, este un om foarte serios foarte bine pregătit, liniştit”, a spus Dragnea. 

Totodată, acesta a cerut serviciilor secrete să spună dacă este sau nu o problemă de securitate persoana lui Akram Shhaideh. 

Mai mult, Dragnea a lăsat clar să se înţeleagă că nu este dispus să facă o altă propunere, el precizând că va sesiza Curtea Constituţională în cazul unui refuz al preşedintelui.

”Voi utiliza toate mijloacele constituţionale şi legale. Şi am mai spus ceva în noaptea alegerilor - votul pe care l-am primit nu-l voi vinde, nu-l voi da cadou, nu-l voi tranzacţiona şi nici trăda”, a mai spus, joi, preşedintele PSD. 

De asemenea, el a avertizat că vor fi excluşi din partid toţi cei care ar susţine o altă propunere la postul de premier făcută de către preşedintele Iohannis.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Reuşiţi să ţineţi cel mai aspru şi mai lung post din an, care a început astăzi?

Observator » Stiri politice » E Crăciun, încă, sau zi de lucru? Klaus Iohannis, așteptat să anunțe numele viitorului premier