Antena Meniu Search
x

Curs valutar

Kovesi, raport de activitate în faţa preşedintelui Iohannis. Ministrul Justiţiei a refuzat să participe: "Pe mine nu mă păcăliţi"

Şefa Direcţiei Naţionale Anticorupţie şi-a citit raportul de activitate pe 2017, în prezenţa preşedintelui Klaus Iohannis.

de Redactia Observator

la 28.02.2018 , 11:55

Kovesi citeşte raportul de activitate al DNA în faţa preşedintelui Iohannis. Ministrul Justiţiei a refuzat să participe: "Pe mine nu mă păcăliţi"

Şefa Direcţiei Naţionale Anticorupţie şi-a citit raportul de activitate pe 2017, în prezenţa preşedintelui Klaus Iohannis.

Conferinţa vine după ce în şedinţa Secţiei pentru procurori a CSM, s-a a dat aviz negativ solicitării ministrului Justiţiei de a o revoca din funcţie pe şefa DNA Laura Codruţa Kovesi.

Sunt prezenţi procurorul general Augustin Lazăr şi vicepreşedintele CSM Codruţ Olaru. Ministrul Justiţiei Tudorel Toader a susţinut ieri că discursul procurorului şef al DNA, Laura Codruţa Kovesi, din şedinţa CSM în care s-a discutat solicitarea de revocare a sa din funcţie este cel puţin neconvingător, dar seducător pentru cei care nu se pricep.

Articolul continuă după reclamă

"Discursul dumneavoastră poate fi seducător, convingător, dacă îl faceţi în faţa celor care nu se pricep deloc. (...) Categoric nu mă convingeţi", a afirmat ministrul Justiţiei la CSM.

Ministrul Justiţiei Tudorel Toader a anunţat încă de ieri că nu va veni la eveniment, deşi a fost invitat.

Kovesi l-a întâmpinat pe preşedintele Klaus Iohannis. Întrebat de jurnalişti despre revocarea şefei DNA, Klaus Iohannis a răspuns: ”Suntem departe, tot mai departe”.

Declaraţii Klaus Iohannis

- Felicitari in primul rand pentru intreaga activitate pe care ati desfasurat-o pe parcursul anului trecut. Am ascultat cu interes presentarea raportului. Cifrele nu mint. Sunt reci, obiective.

- Se deonstreaza inca o data ca DNA e o institutie care functioneaza eficient si se afla de ani buni in prima linie anticoruptie, contrar unei evaluari subiective, tendentioase si partizane prezentate de o persoana publica.

- Asistam in ultima perioada ale manisfestari virulente ale disperarii de a subordona justitia politicului. Inadmisibilului. Niste inculpati si niste condamnati penal, dupa ce au fost prinsi incalcand legea s-au unit pentru a discredita pe aceea care i-au prins.

- Toate aceste actiuni din plan mediatic nu au sanse de reusita. Cei care le-au pus la cale traiesc cu iluzia ca puterea inseamna privilegii.

INFORMARESetările tale privind cookie-urile nu permit afișarea conținutului din această zonă. E necesar să accepți cookie-urile social media pentru afisarea acestui tip de conținut. Modifică setările

Procurorul-şef al DNA, Laura Codruţa Kovesi, a precizat că aproximativ 1.000 de inculpaţi au fost trimişi în judecată, o treime dintre aceştia având funcţii de conducere, demnităţi publice. Ea a menţionat că urmare a deciziei CCR pe abuzul în serviciu au fost închise 275 de dosare, în care prejudiciul era de 148 milioane euro.

”Anul 2017 a fost un an greu în ceea ce priveşte lupta împotriva corupţiei. Aproximativ 1.000 de inculpaţi au fost trimişi în judecată. O treime dintre ei au avut funcţii de conducere, demnităţi publice. Trei miniştri, cinci deputaţi, un senator, un fost preşedinte al Camerei Deputaţilor şi un secretar general al unui minister au fost trimişi în judecată. Aceste cifre ne arată că, în principal, cei corupţi au funcţii înalte. Au reţete de fraudare a banului public. Toţi ştiu ce trebuie să facă şi cu cine trebuie să vorbească”, a afirmat Kovesi la începutul prezentării.

Şefa DNA a precizat, de asemenea, că o treime din cei trimişi în judecată au comis fraude cu fonduri europene, majoritatea pentru zonele rurale.

Codruţa Kovesi a mai declarat că, urmare a deciziei CCR din 2016 privind abuzul în serviciu, au fost închise 275 de dosare, în care prejudiciul era de 148 de milioane de euro.

Ea a spus că se pune întrebarea firească dacă în aceste cazuri celelalte instituţii au deschis acţiuni pentru sancţiunea disciplinară.

Procurorul-şef al DNA a subliniat că există situaţii în care autorităţile publice nu se constituie parte civilă pentru recuperarea prejudiciului şi că este de neînţeles acest refuz.

Redactia Observator Like

Observator  - Despre oameni, știrile așa cum trebuie să fie.

Comentarii


Întrebarea zilei
V-aţi încuraja copiii să lucreze încă din facultate?
Observator » Ştiri politice » Kovesi, raport de activitate în faţa preşedintelui Iohannis. Ministrul Justiţiei a refuzat să participe: "Pe mine nu mă păcăliţi"