Antena Meniu Search
x

Premierul Ciucă dă asigurări românilor: Nu suntem în pericol de a intra în recesiune economică

Premierul Nicolae Ciucă i-a asigurat marţi pe români că nu suntem în pericol de a intra în recesiune economică, iar datele de până acum arată foarte clar că există premisa ca la sfârşitul anului ţara noastră să aibă o creştere economică de 5%, relatează Agerpres

de Redactia Observator

la 15.11.2022, 13:54

Premierul Ciucă dă asigurări românilor: România nu este în pericol de a intra în recesiune economică
Economia României - Shutterstock

"Despre recesiune se vorbeşte de la începutul anului. Au fost semnale pe tot parcursul anului, am putut să constatăm pe propria noastră experienţă că am avut o scădere a ritmului de creştere datorită impactului pe care l-a avut seceta în producţia agricolă şi sigur se văd aceste consecinţe în procentul de creştere economică pe trimestrul 3 şi, probabil, vom simţi acest efect şi în trimestrul 4. Ca atare, suntem pregătiţi.

De aceea am spus că am luat măsuri astfel încât să putem să consolidăm economia, să o menţinem în echilibru, astfel încât să nu intrăm în recesiune. Datele pe care le avem în acest moment ne arată foarte clar că există premisa ca la sfârşitul anului România să aibă o creştere economică de 5%, în jur de 5%, iar pentru anul viitor toate instituţiile, inclusiv cele europene, ne-au previzionat o creştere economică - să nu zicem aproape de 2% - în jur de 1,5%, ceea ce înseamnă creştere economică. Deci, România nu este în pericolul de a intra în recesiune economică", a spus premierul la Palatul Parlamentului.

El a adăugat că situaţia economică depinde şi de economiile celorlalte ţări cu care România colaborează.

"Nu suntem singuri în acest ansamblu, depindem foarte mult de ceea ce se întâmplă cu celelalte economii cu care ţara noastră este în strânsă colaborare şi atunci vom resimţi şi noi aceste efecte. Este foarte important ca la nivelul Guvernului, prin măsurile pe care le luăm, pe de o parte să protejăm populaţia vulnerabilă, de cealaltă parte să asigurăm competitivitatea produselor româneşti.

Pe acelaşi subiect

De aceea am luat şi măsurile pentru menţinerea acelor preţuri la energie pe niveluri de consum, pe IMM- uri, pe marii consumatori, pentru a putea să asigurăm produselor româneşti competitivitate pe piaţă, pentru că producând şi vânzând reuşim să menţinem economia", a afirmat acesta.

România a avut cea mai mare creştere economică din UE în trimestrul al treilea faţă de trimestrul al doilea

Produsul Intern Brut al UE şi al zonei euro a înregistrat o creştere de 0,2% în trimestrul al treilea faţă de trimestrul precedent, ţările membre cu cel mai puternic avans fiind România şi Cipru, ambele cu o creştere de 1,3%, arată datele publicate marţi de Eurostat, potrivit Reuters.

În ritm anual, Produsul Intern Brut al celor 19 state care au aderat la moneda euro a crescut cu 2,1% în trimestrul al treilea în timp ce în întreaga Uniune Europeană, Produsul Intern Brut a crescut cu 2,4%. În acest caz, ţările membre cu cele mai puternice creşteri sunt: Cipru (5,4%), Portugalia (4,9%) şi România (4,7%).

Comisia Europeană se aşteaptă ca economia europeană să se contracte în ultimul trimestru al acestui an, şi în primul trimestru al anului următor, din cauza creşterii preţurilor la energie şi a majorării dobânzilor, care vor limita cheltuielilor, creditarea şi încrederea.

Conform datelor publicate anterior de Institutului Naţional de Statistică, ritmul de creştere a economiei româneşti a încetinit la 1,3% în cel de-al treilea trimestru al acestui an faţă de trimestrul precedent, în condiţiile în care în T2 PIB a urcat cu 1,8% faţă de primele trei luni. Potrivit estimării semnal a Institutului Naţional de Statistică, Produsul intern brut în trimestrul III 2022 a înregistrat o creştere faţă de trimestrul III din anul 2021 cu 4% pe seria brută şi cu 4,7% pe seria ajustată sezonier.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Vă tentează să mergeţi în vacanţă cu rulota în loc să vă cazaţi la hotel?

Observator » Stiri politice » Premierul Ciucă dă asigurări românilor: Nu suntem în pericol de a intra în recesiune economică