Recesiune iminentă în Zona Euro și UE, cred analiștii de la S&P Global. Cât de gravă e situația economică
S&P Global consideră recesiunea iminentă în zona euro şi Uniunea Europeană, dar se aşteaptă ca aceasta să fie relativ scurtă şi pronunţată. La rândul său, gigantul de transport maritim Maersk a avertizat că Europa este pe punctul de a intra în recesiune, iar SUA ar putea-o urma, scrie ZF.
În scenariul său de bază, S&P Global anticipează o recesiune de două trimestre în zona euro şi UE, în trimestrul IV al acestui an şi primul trimestru al anului viitor. „Ne aşteptăm ca pierderile totale ale PIB-ului real să depăşească 1%, în principal pe fondul slăbirii consumului privat, în condiţiile în care inflaţia erodează puternic veniturile reale ale gospodăriilor“, estimează S&P Global.
CEO-ului Maersk, Soren Skou, a avertizat într-un interviu recent acordat Bloomberg că „este cu adevărat dificil să fii foarte optimist cu un război în apropiere şi o criză a energiei în această iarnă afectând încrederea consumatorilor şi prin urmare cererea“. Este destul de probabil ca fie să ne aflăm în recesiune, fie să intrăm în curând, cu siguranţă în Europa, dar poate şi în SUA, a adăugat acesta, potrivit Mediafax.
Economia mondială riscă un declin din cauza inflației și a blocării lanţurilor de aprovizionare
Maersk a anunţat că se aşteaptă ca cererea mondială de containere să scadă cu 2% până la 4% în acest an. Perspectivele în deteriorare ale companiei sunt în linie cu o economie mondială care urmează o tendinţă de declin pe fondul inflaţiei în creştere şi blocării lanţurilor de aprovizionare.
- Inflația în Zona Euro a urcat în octombrie la valoarea record de 10,7%, peste așteptările analiștilor
- Putin e un om "bolnav". Din cauza lui Europa are o inflație crescută - șefa Băncii Centrale Europene
- Banca Centrală Europeană a dublat dobânda de referință în ciuda temerilor de recesiune în zona euro: Inflaţia...
S&P Global avertizează în acelaşi timp că penurii de energie determinate de o vreme mai rece decât în mod obişnuit ar putea duce la contracţii mai profunde pe termen scurt ale economiei europene, declinul fiind concentrat în sectorul industrial. O moderare a investiţiilor este previzionată în acelaşi timp, iar exporturile sunt estimate să slăbească în urma deteriorării perspectivelor de creştere pe pieţe cheie, ca SUA şi Marea Britanie, care sunt aşteptate la rândul lor să intre în recesiune în scurt timp.
În ceea ce priveşte sectorul industrial european, acesta trebuie să economisească energie pe fondul costurilor în creştere şi aprovizionării în scădere, iar companiile din sector chiar fac acest lucru. Acesta nu este însă un motiv de bucurie pentru că scăderea consumului nu se datorează doar reglării termostatelor la temperaturi mai mici, ci şi închiderilor de fabrici care ar putea deveni permanente, notează Reuters.
Europa s-a pus la adăpost cu gazele, în această iarnă, dar perspectivele nu sunt roz
Executivi, economişti şi grupuri din industrie avertizează că baza industrială a Europei ar putea sfârşi sever slăbită în cazul în care costurile la energie se menţin ridicate.
În scenariul de bază al S&P Global, experţii în energie nu se aşteaptă la penurii de gaze în Europa în această iarnă. Motivele ar fi legate de faptul că o anumită distrugere a cererii s-a produs deja, de datele încurajatoare privind nivelurile de stocare şi creşterea importurilor de GNL.
Potrivit Oilprice.com, criza energiei din Europa este severă, dar nu în măsura în care se anticipase anterior. În acelaşi timp, însă, în timp ce în Europa criza energetică este pe cale să se tempereze, în restul lumii aceasta este doar la început. Iar în cele mai sărace dintre ţările aflate în curs de dezvoltare, nu va fi doar o criză a energiei, ci şi alimentară.
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰