Antena Meniu Search
x

Alegerile s-au terminat, scandalurile continuă la Sectorul 1! Cinci oameni surprinși când caută în sacii cu voturi şi în procesele verbale

Scandalul de fraudă la alegerilor de la sectorul 1 este departe de a fi stins. Un nou dosar penal, al doilea, a fost deschis de către procurori. Şi asta după ce în spaţiul public au apărut imagini cu mai mulţi oameni care intră în camera unde sunt sacii cu voturi, procese verbale şi semnături, la o zi şi o noapte după alegeri. Reporterii Observator au încercat să afle cine sunt personajele din filmare şi ce căutau. 

de Redactia Observator

la 01.10.2020, 21:36

Vezi și
  • Clotilde Armand și Dan Tudorache își revendică victoria la alegerile pentru Primăria Sector 1.

Noaptea de luni spre marţi, la mai bine de 24 de ore după închiderea urnelor. Biroul Electoral Sector 1, camera unde sunt ţinuţi sacii cu voturi şi procese verbale. 

Ora 00.48 de minute, potrivit camerei de supraveghere. În încăpere intră patru bărbaţi şi o femeie. La uşă, sunt aşteptaţi de un jandarm. 

O persoană umblă la saci, ia unul dintre ei stinge lumina şi iese cu sacul. 

Marcel Ciolacu, președintele Partidului Social Democrat: Cum se poate ca într-o cameră să fie observatori numai de la un partid politic și candidatul politic al unui partid și președintele de Sector și ce au făcut acolo? Să ne explice. Am înțeles că a fost renumărare, să ne arate procesul verbal de renumărare. 

Dan Barna, președintele USR: Ușa aceea dă exact în BES1 unde lucrau toți reprezentanții partidelor. Nimeni nu a furat niciun sac. 

Vasile Dâncu, PSD: Cred că nu este normal ca, după închiderea urnelor, în camerele cu buletinele de vot să vedem pe filmări că acolo caută cineva prin saci, pleacă cu saci. Nu cred că e legal. 

Dan Barna, președintele USR: BES, prin preşedintele său, a decis ca acolo unde pe procese verbale, unde nu se închideau cheile, să verifice câte semnături sunt pentru a putea să închidă procesele verbale respective. 

Clotilde Armand, USR: Aceste discrepanțe mici, normale, nu au niciun impact asupra rezultatului votului.

A doua controversă: personajele. Reprezentanţii ambelor partide recunosc în imagini adversari politici. 

Dan Tudorache, PSD: De ce un candidat a avut acces în acea cameră atunci când erau acele imagini cu manipularea acelui sac? Întreb și eu.

Dan Tudorache susţine că pe imagini ar fi consilierul de la Bruxelles al lui Clotilde Armand, candidat şi el la Consiliul Local al Sectorului 1. 

Dan Barna, președintele USR: Este angajat al Primăriei Sectorului 1, şofer al domnului Tudorache, persoana care ia sacii. Ceilalți sunt membri USR, candidați la funcția de consilieri. Erau acolo la invitația președintelui BES, ca observatori. Cel care se suie pe saci, acela fiind reprezentant PP-USL, nici acela nefiind un om de la USR.

Dincolo de acuzaţii, care sunt explicaţiile oficiale? 

În imaginile filmate în noaptea de 28/29.09.2020 apare președintele Biroului Electoral Sector 1 care, împreună cu președintele secției de votare, au intrat în cameră pentru a ridica sacul care conține semnăturile votanților. Alături de aceștia se aflau și reprezentanți USR-PLUS care, în conformitate cu dispozițiile art. 98 alin. 4 din Legea nr. 115/2015, au solicitat să participe la procedură, cerere admisă de către președinte tocmai pentru a se asigura transparența procesului electoral. 

Şi cine sunt totuşi protagoniştii? 

Persoana care apare în imagini căutând printre saci face parte din personalul tehnic auxiliar al Biroului Electoral Sector 1 și lucrează în cadrul Primăriei Sector 1. Persoana care apare în alt cadru al filmării, într-un colț al încăperii, unde așază un sac, este un membru al Biroului Electoral Sector 1, iar acel sac conține procesele-verbale ale unei secții de votare. 

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Sunteţi de acord ca permisul auto să poată fi obţinut de la 17 ani?

Observator » Stiri politice » Alegerile s-au terminat, scandalurile continuă la Sectorul 1! Cinci oameni surprinși când caută în sacii cu voturi şi în procesele verbale