Tăriceanu, mesaj dur către opoziţie: 'Aţi rămas cu o placă de patefon zgâriată'
Preşedintele Senatului, Călin Popescu-Tăriceanu, consideră că în prezent lupta împotriva corupţiei reprezintă 'un demers politic, nu o reacţie naturală a statului de drept', acuzând opoziţia că a rămas "cu o placă de patefon zgâriată care spune 'Să continuăm lupta împotriva corupţiei!".
Preşedintele Senatului, Călin Popescu-Tăriceanu, consideră că în prezent lupta împotriva corupţiei reprezintă 'un demers politic, nu o reacţie naturală a statului de drept', acuzându-i pe cei care susţin demersul că au rămas "cu o placă de patefon zgâriată care spune 'Să continuăm lupta împotriva corupţiei!".
'Stimaţi colegi, protocoalele dintre SRI şi DNA nu vă preocupă? Protocoalele dintre SRI şi CSM vi se par normale, naturale? Astea sunt trăsăturile statului de drept? Drepturile şi libertăţile individuale vi se par că sunt o valoare care trebuie apărată sau neglijată? Haideţi să continuăm lupta împotriva corupţiei aşa cum a fost ea pornită. Sunteţi decalaţi în urmă cu 10 ani. Mi-aduc aminte din copilărie, la o vizită a unei delegaţii sovietice în România, Stalin murise. Ce se striga? Ce se scanda? 'Stalin!' Aşa ştiau oamenii, aşa învăţaseră. Am impresia că şi dvs aţi rămas cu o placă de patefon la care s-a zgâriat şănţuleţul şi care spune un singur lucru: 'Să continuăm lupta împotriva corupţiei!' Cum o continuăm? În felul în care s-a desfăşurat în ultima vreme cu condamnări pe bandă rulantă, care au desconsiderat normele elementare ale statului de drept? Aceasta este România pe care o vreţi în continuare?', a afirmat Tăriceanu, miercuri, în plenul Senatului, la "Ora Guvernului", la care a participat ministrul Justiţiei, Tudorel Toader.
El a citat dintr-un raport al Societăţii Academice Române, care ar urma să fie prezentat pe 15 mai, potrivit căruia instanţele au pronunţat 4.720 de decizii penale definitive între ianuarie 2010 - decembrie 2017, în urma dosarelor instrumentate de DNA.
'Este vorba de intensitatea anticorupţiei judiciare din România exprimată prin 4.720 de decizii penale definitive între ianuarie 2010 - decembrie 2017 în urma dosarelor instrumentate de DNA, adică o medie de aproape 600 de condamnări pe an. Deci producţia la hectar este îndeplinită', a adăugat Tăriceanu.
Preşedintele Senatului a menţionat că există 'o campanie organizată aşa cum se organiza şi în anii 50'.
'Care este problema în societate? Problema în societate este că percepţia în legătură cu nivelul corupţiei a rămas la fel. Prin urmare, această campanie intensă a eşuat. Ne punem întrebarea şi de ce? Vă dau şi răspunsul: pentru că această campanie împotriva corupţiei s-a transformat într-un instrument politic. Pur şi simplu ideea de luptă împotriva corupţiei înseamnă un demers politic, nu este un demers natural al statului de drept, o reacţie naturală a statului de drept. Este o campanie organizată aşa cum se organiza şi în anii '50: lupta împotriva burghezo-moşierimii, lupta împotriva chiaburilor şamd, cu toate consecinţele pe care le ştiţi. Şi atunci, ca şi acum, normele statului de drept erau călcate în picioare', a susţinut Tăriceanu.
Sursa: Agerpres
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰