Antena Meniu Search
x
LIVE

Video Toni Greblă, numit preşedintele Autorităţii Electorale Permanente. A fost propus de PSD

Parlamentul a decis, marţi, numirea lui Toni Greblă în funcţia de preşedinte al Autorităţii Electorale Permanente. Toni Greblă, care este în prezent prefect al Capitalei, a fost propus de PSD pentru această funcţie. Mandatul este de 8 ani. Votul a fost secret cu buletine, potrivit Agerpres

De Redactia Observator la 28.03.2023, 20:12
Vezi și

Toni Greblă, susținut de PSD, UDMR și minorități naționale, a fost votat de plenul reunit al Parlamentului în funcția de președinte al Autorităţii Electorale Permanente, pentru un mandat de opt ani. S-au înregistrat 251 voturi "pentru" şi 110 "împotrivă" privind candidatura lui Toni Greblă.

Ceilalţi candidaţi au fost Iulia Andreea Băbeanu, propusă de AUR - 37 voturi "pentru" şi 324 "împotrivă" şi Cristian Preda, propus de USR - 73 voturi "pentru" şi 288 "împotrivă". Pe 11 ianuarie, Constantin-Florin Mituleţu-Buică a înaintat celor două Camere ale Parlamentului demisia sa din funcţia de preşedinte al AEP

Senatorul Radu Mihail a declarat în plenul reunit că "PSD se pregăteşte să captureze cea mai importantă instituţie pentru alegerile pentru democraţia din România, cu mâna PNL. Încă o dată, pentru a nu ştiu câta oară, PNL ne arată şi arată românilor că nu este decât un accesoriu insignifiant la PSD. PNL este brelocul PSD, pentru că se pregăteşte să dea un vot, astăzi, unui politruc PSD.", relatează news.ro.

Ludovic Orban: Crimă împotriva democraţiei

Pe acelaşi subiect

Ludovic Orban, liderul Forţa Dreptei a spus la rândul lui că alegerea şefului AEP are loc în contextul în care Guvernul refuză de un an şi jumătate să respecte Constituţia şi legea, prin faptul că nu organizează alegeri în localităţile care nu mai au primari.

"Mă adresez în special celor care mi-au fost colegi şi care au fost alături de mine în campanie, spunând de dimineaţă până seară: "Votaţi PNL! Scăpaţi de PSD! (..) Astăzi, în România, avem de-a face cu un stat capturat aproape în integralitate de reprezentanţii PSD, de la Curtea Constituţională, la Curtea de Conturi, de la Consiliul Legislativ, condus de fostul coleg PSD care măcelărea Codurile Penale, legile justiţiei (..) până la Avocatul Poporului, de la ANRE până la ANCOM", a spus Orban.

Liderul Forţa Dreptei a mai spus că chiar de curând au reinstalat reprezentant PSD într-un post cheie, la preşedinţia CNA. "Astăzi, nu aveţi dreptul în numele celor care au votat cu PNL şi cu celelalte formaţiuni politice care au vrut altceva decât PSD, să puneţi în fruntea AEP un reprezentant nu al PSD, ci care era preşedintele CFSN între 1989 şi 1990, prefect din anul 2000 în judeţul Gorj, un om care a avut o carieră în PSD şi care va reprezenta PSD în această funcţie, de altfel fiind prefect în prezent din partea PSD. Nu faceţi această crimă împotriva democraţiei. Riscăm să ne întoarcem la voturi exercitate aşa cum s-a exercitat în "Duminica orbului"", a mai spus el.

În cursa pentru postul de președinte al Autorităţii Electorale Permanente au intrat Toni Greblă, propunerea PSD, UDMR și minorități naționale, Cristian Preda din partea USR şi Iulia Andreea Băbeanu, din partea AUR. Conducerea Parlamentului a decis, pe 7 martie, reluarea procedurii privind alegerea preşedintelui AEP.

Marcel Ciolacu spunea, chestionat dacă social-democraţii îl mai susţin pe Toni Greblă pentru conducerea acestei instituţii, că: "Toni Greblă a fost audiat în Parlament, a fost trecut, este pe lista de vot. Nu pot să iau un drept al cuiva". USR l-a propus, pe 15 martie, pentru funcția de președinte al Autorității Electorale Permanente (AEP) pe Cristian Preda, profesor de știință politică și decanul Facultății de Științe Politice a Universității București.

"PSD şi PNL îşi împart România ca pe o pradă, zi de zi. În cazul AEP, sub presiunea opiniei publice şi a USR, au făcut un pas înapoi şi fostul secretar general al Guvernului Dăncilă nu a fost instalat la conducerea acestei instituţii atât de importante. Fac un apel la toate forţele democratice din Parlament, care înţeleg importanţa acestei instituţii şi a unor alegeri asupra cărora să nu planeze niciun fel de suspiciune, să-l susţină pe Cristian Preda pentru funcţia de preşedinte al AEP", spunea Ionuţ Moşteanu, purtătorul de cuvânt al USR, conform unui comunicat de presă 

Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News!

Observator » Stiri politice » Toni Greblă, numit preşedintele Autorităţii Electorale Permanente. A fost propus de PSD