Video

446 de persoane s-au infectat cu Covid după doza de rapel, peste trei mii după prima. Valeriu Gheorghiţă a explicat situaţia

De Cristian Ionescu.
Publicat: 23.02.2021, 14:57.
Actualizat: 23.02.2021, 15:16

Lt. col. medic dr. Valeriu Gheorghiţă, coordonatorul campaniei naţionale de vaccinare anti-COVID, a anunţat numărul persoanelor care au fost diagnosticate cu Covid după prima doză de vaccin sau după cea de-a doua doză şi de ce s-a întâmplat acest lucru.

Valeriu Gheorghiţă, coordonatorul campaniei de vaccinare, explică infectările după vaccin

Abaca Press / Utrecht Robin/ABACA via hepta

Sute de infecţii cu Covid după prima şi a doua doză de vaccin Covid

Potrivit lui Valeriu Gheorghiţă, după prima doză, în perioada 27 decembrie 2020 - 21 februarie 2021, un număr aproximativ de 3969 de persoane au fost testate pozitiv cu virusul. 95% dintre aceste persoane au fost vaccinate cu vaccinul Pfizer, 4,6% cu vaccinul Moderna şi 0,4% cu AstraZeneca.

Valeriu Gheorghiţă: "Mediana timpului scurs de la momentul vaccinării până la momentul la care au fost depistată infecţia a fost de 7 zile. Ceea ce înseamnă că persoanele respective au fost diagnosticate în intervalul de timp în care nu a apărut nivelul de anticorpi şi foarte probabil vorbim de situaţii în care acele persoane erau fie în perioada de incubaţie la momentul vaccinării, fie au fost în fază de infecţie asimptomatică, sau au fost expuse ulterior momentului vaccinării, având în vedere că perioada de incubaţie este cuprinsă între 2 şi 14 zile. Atragem atenţia asupra continuării respectării măsurilor de prevenţie deja cunoscute atât înainte cât şi după vaccinare pentru a obţine beneficii maximale în următoarea perioadă"

În ceea ce priveşte persoanele care au fost diagnosticate cu virusul după administrarea celei de-a doua doze, în perioada 17 ianuarie - 21 februarie, un număr de 446 de persoane au avut un test pozitiv pentru infecţia cu virusul sars-cov-2.

Toate aceste persoane au fost vaccinate cu vaccinul Pfizer. Mediana timpului scurs de la administrarea celei de-a doua doze şi până la confirmarea infecţiei a fost de 4 zile.

"După cum ştim, beneficiile vaccinării ating valoarea maximă la cel puţin 7,10,14 zile în funcţie de tipul vaccinului, după administrarea celei de-a doua doze", a precizat Gheorghiţă.

Tendinţă de scădere a infectărilor, la pacienţii dializaţi

Potrivit lui Gheorghiţă, s-a observat o tendinţă de scădere a numărului de cazuri confirmate, în rândul pacienţilor dializaţi, în perioada de la debutul campaniei de vaccinare, iar acest lucru se suprapune cu tendinţa generală de scădere a numărului de cazuri, însă în anumite centre de dializă, acolo s-a observat o reducere a numărului cazuri pozitive de la o medie de 20-25, la circa 2 cazuri la testarile care se fac periodic la această categorie de pacienţi.

Valeriu Gheorghiţă: "Noi apreciem o evoluţie favorabilă a a activităţii de vaccinare în rândul acestei categorii de persoane şi din acest punct de vedere încurajăm continuarea activităţilor de vaccinare"

Descarcă aplicaţia Observator News din Google Play sau App Store şi fii la curent cu ştirile momentului din România şi din lume.

Top știri

Tensiuni la cote maxime la Palatul Buckingham: Meghan Markle îşi dezvăluie nemulţumirile legate de viaţa de la Curte
1
Social • pe 07.03 la 19:52

Tensiunea este la cote maxime la Palatul Buckingham. Secrete bine păstrate ale familiei regale ar putea fi făcute publice în doar câteva ore. Peste Ocean, va fi difuzat interviul pe care prinţul Harry şi soţia sa, ducesa de Sussex, l-au acordat celebrei realizatoare tv Oprah Winfrey. Meghan Markle s-a plâns deja că i-a fost luat dreptul de a lua propriile decizii pentru ea.

PARTENERI
Bianca Drăgușanu trimite săgeți către Alex Bodi. ''Sunt divorțată și fericită''
spynews.ro
Criminalul de la Onești a început să vorbească! Ce a spus despre cei doi muncitori
gandul.ro
Serena Williams, reacție cutremurătoare după ce Meghan Markle a anunțat că a vrut să se sinucidă!
prosport.ro
Vinde mături în piață ca să strângă bani pentru copilul bolnav. Dintr-o data a venit la Poliție cu o sacoșă în mână plina de bani. Oamenii legii nu și-a mai putut stăpâni lacrimile
redactia.ro
Familia Regală, atitudine rasistă față de Meghan Markle și de copilul ei: „Nu îmi mai doream să trăiesc”
CaTine.ro
Lucruri mai puțin cunoscute despre Birand Tunca, Emre din Vis de iubire
tvhappy.ro
Mărturia medicului ATI despre decesul lui Adi Bărar, liderul trupei Cargo
libertatea.ro
Marica, atac frontal la medicul Beatrice Mahler: „Când muncește acest vestitor al groazei?!”
GSP
Prima reacţie a lui Ilie Năstase după ce Ioana a anunţat divorţul anului! Decizia incredibilă luată de Nasty
as.ro
ULTIMELE ȘTIRI
CITEȘTE PE A1.ro
Detaliul mai puțin știut despre iubita lui Dorian Popa. Cu câți ani este Claudia Iosif mai mare decât artistul
A1.RO
E frumoasă, îndrăzneață și bogată, dar nu poate avea un prieten! Motivul bizar pentru care toți o evită
A1.RO

TV

Chefi la cuțite, sezon 9. Elwira, soția lui Mihai Petre, i-a impresionat maxim pe chefi cu o supă poloneză: Este senzațională
TV • pe 07.03 la 22:35
Video

Chefi la cuțite, sezon 9. Elwira, soția lui Mihai Petre, i-a impresionat maxim pe chefi cu o supă poloneză: Este senzațională

Elwira, soția lui Mihai Petre, a venit în cel de-al 9-lea sezon Chefi la cuțite și a reușit să-i impresioneze maxim pe cei...

Observator de bine

Observator de bine, 8 martie, cu Francesca Simionescu
Observator de bine • ieri la 17:15
Video

Observator de bine, 8 martie 2021. România este pregătită pentru etapa a treia de vaccinare; Sărbătoare în Irak după vizita papei

Observator de bine, 8 martie 2021, prezentat de Francesca Simionescu.