Antena Meniu Search
x

Video 446 de persoane s-au infectat cu Covid după doza de rapel, peste trei mii după prima. Valeriu Gheorghiţă a explicat situaţia

Lt. col. medic dr. Valeriu Gheorghiţă, coordonatorul campaniei naţionale de vaccinare anti-COVID, a anunţat numărul persoanelor care au fost diagnosticate cu Covid după prima doză de vaccin sau după cea de-a doua doză şi de ce s-a întâmplat acest lucru.

Cristian Ionescu
de Cristian Ionescu

la 23.02.2021, 15:16

Valeriu Gheorghiţă, coordonatorul campaniei de vaccinare, explică infectările după vaccin - Abaca Press / Utrecht Robin/ABACA via hepta

Sute de infecţii cu Covid după prima şi a doua doză de vaccin Covid

Potrivit lui Valeriu Gheorghiţă, după prima doză, în perioada 27 decembrie 2020 - 21 februarie 2021, un număr aproximativ de 3969 de persoane au fost testate pozitiv cu virusul. 95% dintre aceste persoane au fost vaccinate cu vaccinul Pfizer, 4,6% cu vaccinul Moderna şi 0,4% cu AstraZeneca.

INFORMARESetările tale privind cookie-urile nu permit afișarea conținutului din această zonă. E necesar să accepți cookie-urile social media pentru afisarea acestui tip de conținut. Modifică setările

Valeriu Gheorghiţă: "Mediana timpului scurs de la momentul vaccinării până la momentul la care au fost depistată infecţia a fost de 7 zile. Ceea ce înseamnă că persoanele respective au fost diagnosticate în intervalul de timp în care nu a apărut nivelul de anticorpi şi foarte probabil vorbim de situaţii în care acele persoane erau fie în perioada de incubaţie la momentul vaccinării, fie au fost în fază de infecţie asimptomatică, sau au fost expuse ulterior momentului vaccinării, având în vedere că perioada de incubaţie este cuprinsă între 2 şi 14 zile.  Atragem atenţia asupra continuării respectării măsurilor de prevenţie deja cunoscute atât înainte cât şi după vaccinare pentru a obţine beneficii maximale în următoarea perioadă"

În ceea ce priveşte persoanele care au fost diagnosticate cu virusul după administrarea celei de-a doua doze, în perioada 17 ianuarie - 21 februarie, un număr de 446 de persoane au avut un test pozitiv pentru infecţia cu virusul sars-cov-2.

Toate aceste persoane au fost vaccinate cu vaccinul Pfizer. Mediana timpului scurs de la administrarea celei de-a doua doze şi până la confirmarea infecţiei a fost de 4 zile. 

"După cum ştim, beneficiile vaccinării ating valoarea maximă la cel puţin 7,10,14 zile în funcţie de tipul vaccinului, după administrarea celei de-a doua doze", a precizat Gheorghiţă.

Tendinţă de scădere a infectărilor, la pacienţii dializaţi

Potrivit lui Gheorghiţă, s-a observat o tendinţă de scădere a numărului de cazuri confirmate, în rândul pacienţilor dializaţi, în perioada de la debutul campaniei de vaccinare, iar acest lucru se suprapune cu tendinţa generală de scădere a numărului de cazuri, însă în anumite centre de dializă, acolo s-a observat o reducere a numărului cazuri pozitive de la o medie de 20-25, la circa 2 cazuri la testarile care se fac periodic la această categorie de pacienţi.

Valeriu Gheorghiţă: "Noi apreciem o evoluţie favorabilă a a activităţii de vaccinare în rândul acestei categorii de persoane şi din acest punct de vedere încurajăm continuarea activităţilor de vaccinare"

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

35 de lei kilogramul de carne de miel înainte de Paşte. Consideraţi preţul acceptabil?

Observator » Sanatate » 446 de persoane s-au infectat cu Covid după doza de rapel, peste trei mii după prima. Valeriu Gheorghiţă a explicat situaţia