Antena Meniu Search
x

Bilanț coronavirus în România, 6 ianuarie. Creştere de 4 ori a cazurilor zilnice de covid, de la începutul anului

Grupul de Comunicare Strategică a anunțat pentru joi, 6 ianuarie 2022, că, în ultimele 24 de ore, au fost înregistrate 6.018 cazuri de infectări cu coronavirus şi 44 de decese.

de Redactia Observator

la 06.01.2022, 13:07

Bilanț coronavirus în România, 6 ianuarie. Creştere de 4 ori a cazurilor zilnice de covid, de la începutul anului
Bilanț coronavirus în România, 6 ianuarie. Creştere de 4 ori a cazurilor zilnice de covid, de la începutul anului - Shutterstock

În ultimele 24 de ore au fost înregistrate 6.018 de cazuri noi de persoane infectate cu SARS – CoV – 2 (COVID – 19), cu 1.125 mai multe decât în ziua anterioară. 768 dintre cazurile noi din 24 de ore sunt ale unor pacienți reinfectați, testați pozitiv la o perioadă mai mare de 180 de zile după prima infectare.

În total, până astăzi, 6 ianuarie, pe teritoriul României au fost înregistrate 1.827.867 de cazuri de infectare cu noul coronavirus (COVID – 19), dintre care 12.789 sunt ale unor pacienți reinfectați, testați pozitiv la o perioadă mai mare de 180 de zile după prima infectare.

1.753.835 de pacienți au fost declarați vindecați. Distinct de cazurile nou confirmate, în urma retestării pacienților care erau deja pozitivi, 339 de persoane au fost reconfirmate pozitiv.

Câte decese au fost înregistrate în România, 6 ianuarie 2022

Până astăzi, 58.940 de persoane diagnosticate cu infecție cu SARS – CoV – 2 au decedat.

În intervalul 05.01.2022 (10:00) – 06.01.2022 (10:00) au fost raportate de către INSP 44 de decese (19 bărbați și 25 femei), ale unor pacienți infectați cu noul coronavirus, internați în spitalele din Arad, Bacău, Bihor, Brașov, Caraș-Severin, Constanța, Covasna, Dâmbovița, Dolj, Galați, Hunedoara, Iași, Maramureș, Mehedinți, Mureș, Neamț, Prahova, Satu Mare, Sibiu, Suceava, Timiș și Municipiul București.

Dintre cele 44 de decese, 4 au fost înregistrate la categoria de vârstă 50-59 ani, 11 la categoria de vârstă 60-69 ani, 16 la categoria de vârstă 70-79 ani și 13 la categoria de vârstă peste 80 ani.

41 dintre decesele înregistrate sunt ale unor pacienți care au prezentat comorbidități, iar pentru 3 pacienți decedați nu au fost raportate comorbidități până în prezent.

Din totalul de 44 de pacienți decedați, 36 erau nevaccinați și 8 vaccinați. Cei 8 pacienți decedați vaccinați aveau vârste cuprinse între grupele de vârstă 60-69 ani și peste 80 ani. Toți pacienții vaccinați care au decedat prezentau comorbidități.

Nu au fost raportate decese anterioare intervalului de referință.

În unitățile sanitare de profil, numărul de persoane internate în secții cu COVID-19 este de 2.365, cu 106 mai mult decât în ziua anterioară. De asemenea, la ATI sunt internate 400 persoane, cu 9 mai puțin decât în ziua anterioară. Dintre cei 400 de pacienți internați la ATI, 31 au certificat care atestă vaccinarea.

Din totalul pacienților internați, 95 sunt minori, 87 fiind internați în secții, cu 5 mai mult decât în ziua anterioară și 8 la ATI, cu 2 mai mult decât în ziua anterioară.

Câte teste au fost efectuate în România, 6 ianuarie 2022

Până la această dată, la nivel național, au fost prelucrate 11.135.429 de teste RT-PCR și 6.214.394 de teste rapide antigenice. În ultimele 24 de ore au fost efectuate 20.161 de teste RT-PCR (9.562 în baza definiției de caz și a protocolului medical și 10.599 la cerere) și 42.681 de teste rapide antigenice.

Pe teritoriul României, 13.652 de persoane confirmate cu infecție cu noul coronavirus sunt în izolare la domiciliu, iar 2.775 de persoane se află în izolare instituționalizată. De asemenea, 47.044 de persoane se află în carantină la domiciliu, iar în carantină instituționalizată se află 70 de persoane.

În ultimele 24 de ore, au fost înregistrate 2.667 de apeluri la numărul unic de urgență 112 și 461 la linia TELVERDE (0800 800 358), deschisă special pentru informarea cetățenilor.

Ca urmare a încălcării prevederilor Legii nr. 55/2020 privind unele măsuri pentru prevenirea și combaterea efectelor pandemiei de COVID-19, polițiștii și jandarmii au aplicat, în ziua de 5 ianuarie, 838 de sancțiuni contravenționale, în valoare de 281.500 lei.

Lista completă a restricţiilor anti-Covid impuse de Guvern

Vom respira, din nou, prin mască şi pe stradă. Măştile textile sau de plastic vor fi interzise, aşa că în spaţiile publice închise sau deschise e obligatoriu să avem mască medicală sau FFP2. Măsura va fi adoptată până la sfârşitul acestei săptămâni, potrivit surselor Observator. "Pe stradă se va purta cu excepţia momentului în care ai activităţi individuale. La staţia de autobuz, la staţia de metrou, când te duci pe stradă şi sunt alţi oameni", a declarat Raed Arafat, şeful DSU.

Mai-marii din Guvern au lăsat pentru mâine decizia de scurtare a perioadei de carantină şi izolare de la 14 la 10 zile pentru persoanele vaccinate sau pentru cei care au mai trecut prin boală. Magazinele şi restaurantele vor rămâne în continuare deschise până la ora 22.00. Vor exista limitări de capacitate pentru restaurante, terase, cafenele, meciuri sau spectacole. În continuare, doar cei vaccinaţi, trecuţi prin boală sau care au un test negativ pot merge în astfel de locuri, la jumătate din capacitate. Creşte incidenţa, măsurile se modifică.

"Reducere la 30 la sută a unor capacităţi de primire a persoanelor, de exemplu în cinematografe, dincolo de 1 la mie şi o altă reducere dincolo de trei la mie la alte activităţi, cum sunt restaurantele, care vor scădea la 30 la sută capacitate când se ajunge la trei la mie", a declarat Raed Arafat, şeful DSU. Concertele și festivalurile în aer liber se pot desfășura cu cel mult 1000 de spectatori, iar la mitinguri pot participa doar 100 de persoane.

O nouă măsură ar putea fi şi testarea săptămânală pentru cei care lucrează în domenii esenţiale şi infrastructura critică. "Una dintre infrastrucrile critice e centrala nucleară", a declarat Raed Arafat"Angajații noștri și familiile lor cu prietenii și rudele pot sa vină aici să facă testul", a declarat Dragoş Popa, vicepreşedinte sindicat energie.

Noile măsuri vor intra în vigoare odată cu prelungirea stării de alertă

Nu vor fi testaţi cei din administraţia publică, IGSU sau poliţie. Noile măsuri vor intra în vigoare odată cu prelungirea stării de alertă care ar trebui să aibă loc cel târziu pe 8 ianuarie. În ultimele şapte zile, infectările s-au triplat. Dacă pe 30 decembrie, aveam o mie 500 de cazuri noi, azi sunt 5 mii. În acelaşi timp, vaccinarea scade. De la începutul anului, doar 16 mii de români s-au imunizat cu doza 1. "Ne apropiem de jumătate din populaţia adultă", a declarat Valeriu Gheorghiţă, coordonatorul campaniei de vaccinare.

Pentru a nu fi surprinşi de valul cinci, a fost pus la punct şi un protocol ca spitalele să nu mai fie sufocate de pacienţi. Bolnavii cu forme medii sunt sfătuiţi să meargă la un centru de evaluare, unde vor fi consultaţi de un medic şi li se va face o radiografie. Centrele de evaluare vor fi de fapt policlinicile deja existente şi ambulatoriile din spitale. Nu va fi nevoie de personal suplimentar. Medicii deja angajaţi acolo vor fi cei care îi vor consulta pe pacienţi. La nivel naţional sunt 160 de astfel de centre de evaluare.

"Dacă ai un pacient într-o situaţie critică, îl direcţionezi către UPU, nu se pune problema", a declarat Alexandru Rafila, ministrul Sănătăţii. În ce priveşte certificatul verde, ministrul Sănătăţii şi-a pierdut speranţa că va fi aprobat. Între atâtea măsuri noi, Guvernul a decis să renunţe la una abia introdusă: copiii care încep şcoala de săptămâna viitoare nu mai au nevoie de teste de salivă. Executivul a rămas fără şi licitaţia a fost contestată.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Vă tentează să mergeţi în vacanţă cu rulota în loc să vă cazaţi la hotel?

Observator » Sanatate » Bilanț coronavirus în România, 6 ianuarie. Creştere de 4 ori a cazurilor zilnice de covid, de la începutul anului