Antena Meniu Search
x
LIVE

Video Lista completă a restricţiilor anti-Covid impuse de Guvern. Autorităţile se pregătesc de valul 5 după ce numărul cazurilor a explodat în România

Bucureştiul a ajuns din nou la o incidenţă de unu la mia de locuitori. Cazurile au explodat în toată ţara, de la nici 1.500 de cazuri noi acum o săptămână, azi am avut aproape 5.000. Aşa că Guvernul impune noi restricţii. Masca medicala va fi obligatorie peste tot, inclusiv pe stradă. La restaurante, cinematografe sau meciuri vor putea merge din ce în ce mai puţini.

De Maria Rohnean la 05.01.2022, 21:44
Vezi și

Vom respira, din nou, prin mască şi pe stradă. Măştile textile sau de plastic vor fi interzise, aşa că în spaţiile publice închise sau deschise e obligatoriu să avem mască medicală sau FFP2. Măsura va fi adoptată până la sfârşitul acestei săptămâni, potrivit surselor Observator. "Pe stradă se va purta cu excepţia momentului în care ai activităţi individuale. La staţia de autobuz, la staţia de metrou, când te duci pe stradă şi sunt alţi oameni", a declarat Raed Arafat, şeful DSU.

Scurtarea carantinei, discutată mâine

Mai-marii din Guvern au lăsat pentru mâine decizia de scurtare a perioadei de carantină şi izolare de la 14 la 10 zile pentru persoanele vaccinate sau pentru cei care au mai trecut prin boală. Magazinele şi restaurantele vor rămâne în continuare deschise până la ora 22.00. Vor exista limitări de capacitate pentru restaurante, terase, cafenele, meciuri sau spectacole. În continuare, doar cei vaccinaţi, trecuţi prin boală sau care au un test negativ pot merge în astfel de locuri, la jumătate din capacitate. Creşte incidenţa, măsurile se modifică.

"Reducere la 30 la sută a unor capacităţi de primire a persoanelor, de exemplu în cinematografe, dincolo de 1 la mie şi o altă reducere dincolo de trei la mie la alte activităţi, cum sunt restaurantele, care vor scădea la 30 la sută capacitate când se ajunge la trei la mie", a declarat Raed Arafat, şeful DSU. Concertele și festivalurile în aer liber se pot desfășura cu cel mult 1000 de spectatori, iar la mitinguri pot participa doar 100 de persoane.

Pe acelaşi subiect

O nouă măsură ar putea fi şi testarea săptămânală pentru cei care lucrează în domenii esenţiale şi infrastructura critică. "Una dintre infrastrucrile critice e centrala nucleară", a declarat Raed Arafat. "Angajații noștri și familiile lor cu prietenii și rudele pot sa vină aici să facă testul", a declarat Dragoş Popa, vicepreşedinte sindicat energie.

Noile măsuri vor intra în vigoare odată cu prelungirea stării de alertă

Nu vor fi testaţi cei din administraţia publică, IGSU sau poliţie. Noile măsuri vor intra în vigoare odată cu prelungirea stării de alertă care ar trebui să aibă loc cel târziu pe 8 ianuarie. În ultimele şapte zile, infectările s-au triplat. Dacă pe 30 decembrie, aveam o mie 500 de cazuri noi, azi sunt 5 mii. În acelaşi timp, vaccinarea scade. De la începutul anului, doar 16 mii de români s-au imunizat cu doza 1. "Ne apropiem de jumătate din populaţia adultă", a declarat Valeriu Gheorghiţă, coordonatorul campaniei de vaccinare.

Pentru a nu fi surprinşi de valul cinci, a fost pus la punct şi un protocol ca spitalele să nu mai fie sufocate de pacienţi. Bolnavii cu forme medii sunt sfătuiţi să meargă la un centru de evaluare, unde vor fi consultaţi de un medic şi li se va face o radiografie. Centrele de evaluare vor fi de fapt policlinicile deja existente şi ambulatoriile din spitale. Nu va fi nevoie de personal suplimentar. Medicii deja angajaţi acolo vor fi cei care îi vor consulta pe pacienţi. La nivel naţional sunt 160 de astfel de centre de evaluare.

"Dacă ai un pacient într-o situaţie critică, îl direcţionezi către UPU, nu se pune problema", a declarat Alexandru Rafila, ministrul Sănătăţii. În ce priveşte certificatul verde, ministrul Sănătăţii şi-a pierdut speranţa că va fi aprobat. Între atâtea măsuri noi, Guvernul a decis să renunţe la una abia introdusă: copiii care încep şcoala de săptămâna viitoare nu mai au nevoie de teste de salivă. Executivul a rămas fără şi licitaţia a fost contestată.

Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News!

Observator » Sanatate » Lista completă a restricţiilor anti-Covid impuse de Guvern. Autorităţile se pregătesc de valul 5 după ce numărul cazurilor a explodat în România