Covrigii, hamburgerii sau pizza pot dezvolta depresii, spun specialiştii
Covrigii, merdenelele, hamburgerii sau pizza sunt pe gustul tuturor. Numai că, indiferent cât de ciudat ar părea, cei care mănâncă foarte multe astfel de produse pot dezvolta depresii.
Covrigii, merdenelele, hamburgerii sau pizza sunt pe gustul tuturor. Numai că, indiferent cât de ciudat ar părea, cei care mănâncă foarte multe astfel de produse pot dezvolta depresii. Au descoperit asta oamenii de ştiinţă, care au remarcat că oamenii care preferă mâncarea procesată pot dezvolta probleme mintale, cât timp cei care preferă legumele, fructele şi peştele sunt mult mai fericiţi.
Pentru mii de români, ziua începe la coadă la patiserie. O merdenea, un sendviş sau câţiva covrigi ţin loc de mic-dejun, în drumul spre serviciu.
Total greşit, susţin cercetătorii australieni, care au demonstrat că astfel de alimente sunt strâns legate de boala secolului - depresia. Au comparat locuitorii a două insule: una unde fast-foodul nu a ajuns şi alta unde se consumă mâncare procesată. Concluzia - oamenii care se hrănesc sănătos sunt mult mai fericiţi.
Tentaţia îi face pe români să îşi încarce organismul cu alimente procesate. Substanţele pe care le conţin şi care ne afectează creierul, sunt tartrazina, aspartamul şi sulfatul de sodiu. Le găsim în jeleuri, bomboane, băuturi răcoritoare sau gumă de mestecat.
În schimb, există alimente care cresc nivelul serotoninei, substanţa responsabilă de starea de fericire. De exemplu, bananele, roşiile, orezul sau chiar ciocolata neagră ne pot aduce zâmbetul pe buze.
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰