Începe a doua etapă de vaccinare anti-Covid, anunţă Lt. col. medic dr. Valeriu Gheorghiţă: "Se vaccinează persoanele peste 60 de ani sau cu boli cronice"

De Cristian Ionescu.
Publicat: 05.01.2021, 18:24.
Actualizat: 05.01.2021, 18:47

Coordonatorul campaniei naţionale de vaccinare, medicul Valeriu Gheorghiţă, a anunţat că începând cu 15 ianuarie începe etapa a doua de vaccinare, care se adresează persoanelor peste 60 de ani sau cu boli cronice şi celor care deservesc activităţi esenţiale.

Etapa a doua de vaccinare începe la jumătatea lunii ianuarie şi vizează persoanele peste 60 de ani

Mediafax Foto / Alexandru Dobre via Hepta

Începe etapa a doua de vaccinare anti-Covid, în România

Lt. col. medic dr. Valeriu Gheorghiţă: "Etapa a doua a campaniei de vaccinare estimăm că poate să înceapă din a doua jumătate a lunii ianuarie, deci practic după data de 15 ianuarie. În acel moment vom începe cu persoanele care sunt internate în centrele medico-sociale. La acest moment vorbim de circa 1.884 de centre medico-sociale şi sunt internate, sunt aflate aproape 40.000 de persoane în aceste centre medico-sociale, iar vaccinarea personalului se va efectua prin echipe mobile de vaccinare. În ceea ce priveşte dimensiunea persoanelor din etapa a doua de vaccinare, vorbim de aproximativ 4 milioane de persoane cu vârsta peste 60 de ani şi respectiv persoane cu boli cronice, această estimare este bazată pe catagrafia persoanelor efectuată în reţeaua medicală de medicina primară, atâta timp cât practic grupele de risc sunt superpozabile cu cele de la gripă sezonieră şi practic avem aceste date. Se mai adaugă un număr estimat de circa 1,5 milioane de persoane care deservesc activităţi esenţiale, se reevaluează catagrafierea persoanelor care deservesc activităţi esenţiale tocmai pentru a putea face un plan detaliat al calendarului de activităţi legate de desfăşurarea campaniei de vaccinare pentru etapa a doua"

Etapa a treia de vaccinare, la începutul lunii aprilie

Valeriu Gheorghiţă a precizat că începutul lunii aprilie este un termen realist pentru a începe etapa a treia de vaccinare: "În ceea ce priveşte etapa a treia de vaccinare, estimăm că în luna aprilie, începutul lunii aprilie este un termen realist pe care îl putem lua în calcul, însă trebuie să înţelegem, practic folosim acest termen de estimare întrucât momentul de început al vaccinării pentru această categorie practic este influenţat de ritmul de livrare al dozelor de vaccin şi nu de capacitatea de vaccinare. În momentul de faţă, pentru etapa 1 sunt prevăzute 376 de centre de vaccinare pentru lucrătorii din sistemul medical şi social, astăzi în 251 de centre se vaccinează. Din acest punct de vedere un procent din aceste centre, estimăm noi, cel puţin 100 dintre ele vor rămâne activate şi pentru etapa a doua. (…) Pe lângă aceste circa 100 de centre care sunt deja funcţionale şi care au deja şi vor avea experienţă suficient încât să continue activitatea de vaccinare, sunt prevăzute circa 930 de alte centre de vaccinare în afara unităţilor medicale. Cu alte cuvinte, pentru etapa a doua şi ulterior etapa a treia vorbim de aproximativ 1.000 de centre de vaccinare cu o capacitate medie zilnică de vaccinare de circa 150 de persoane pe zi"

Citește și
Eveniment • pe 26.01.2021 la 15:14
Foto
Programările din etapa a doua de vaccinare vor fi amânate. Explicaţiile lt. col. medic dr. Valeriu Gheorghiţă
recomandari pe a1.ro
Corina Dănilă a împlinit 49 de ani. Vedeta a distribuit fotografii din copilărie și adolescență, nemaivăzute până acum
Eveniment • pe 26.01.2021 la 13:39
Lt. col. medic dr. Valeriu Gheorghiţă s-a vaccinat cu doza de rapel. Coordonatorul campaniei naţionale de vaccinare Covid a purtat un tricou cu mesaj

Top știri

O mamă eroină s-a aruncat în fața unei mașini scăpate de sub control pentru a-și salva fiul și soțul, în Rusia
1
Extern • pe 26.01 la 12:06

O mamă eroină s-a aruncat în fața unei mașini scăpate de sub control pentru a-și salva fiul și soțul, în Rusia

O mamă a sărit în fața unei mașini scăpate de sub control pentru a-și salva fiul și soțul. În urma impactului, femeia și-a pierdut viața.

PARTENERI
Lidia Buble, probleme de sănătate! Cântăreața nu mai poate să vorbească! Cum s-a afișat pe internet!
spynews.ro
'Vrei să mă împuşti? Vino, sunt la o nuntă' - Dialogul fabulos între interlopi cu câteva minute înainte de odioasa crimă din SUA
gandul.ro
Anamaria Prodan, `lucrată` pe la spate de dușmanul ei de moarte! Din cauza lui, Gigi Becali a umilit-o și a râs de propunerile ei
prosport.ro
"Mi-a oferit un cadou de 250.000 de euro!" Ioana Năstase, ieşire publică fără precedent: "În postura de amantă nu prea stau!"
antenasport.ro
Când avea numai 15 ani cucerea lumea cu Laguna albastră. Ce mai face și cum arată Brooke Shields la 55 de ani
CaTine.ro
După marele concert marca RBD, Maite Perroni vorbește despre refuzul foștilor ei colegi, Poncho și Dulce
tvhappy.ro
ULTIMELE ȘTIRI
9:50 Fata umilită și snopită în bătaie la Târgu Jiu cere daune în instanță: câte 100.000 lei de la fiecare agresoare 9:39 Noile centre de vaccinare din Suceava, întârziere de o lună. În judeţ, locurile pentru vaccin sunt limitate 9:10 Horoscopul zilei, 28 ianuarie 2021. Dacă Balanțele îşi propun să schimbe locul de muncă, azi este ziua perfectă 9:09 Copil dispărut în judeţul Cluj, noapte albă pentru căutători. Lucian a plecat la magazin şi nu s-a mai întors 8:57 Clădirile reabilitate din Deva, mâzgălite de adolescenți 8:52 Protestele polițiștilor continuă în toată țara, nemulţumiţi de îngheţarea salariilor 8:49 Echipa OMS din Wuhan va începe investigarea originilor coronavirusului, după ieşirea din carantina de două săptămâni 8:46 O centrală termică a explodat într-un bloc din Medgidia. Sunt patru victime, întreaga scară a fost evacuată 8:18 Un câine curajos a plonjat în apă, într-o încercare disperată de a salva un copil de la înec, în Australia 8:02 Alertă de vreme severă emisă de ANM. Cod galben în 13 judeţe, meteorologii anunţă viscol puternic, cu rafale de 100 km/h
CITEȘTE PE A1.ro
Ce mai face și cum arată Oana Lis, soția lui Viorel, de când a dispărut din spațiul public
A1.RO
Mihai Morar s-a vaccinat împotriva COVID-19. Ce a spus despre starea lui de sănătate
A1.RO