Începe a doua etapă de vaccinare anti-Covid, anunţă Lt. col. medic dr. Valeriu Gheorghiţă: "Se vaccinează persoanele peste 60 de ani sau cu boli cronice"

De Cristian Ionescu.
Publicat: 05.01.2021, 18:24.
Actualizat: 05.01.2021, 18:47

Coordonatorul campaniei naţionale de vaccinare, medicul Valeriu Gheorghiţă, a anunţat că începând cu 15 ianuarie începe etapa a doua de vaccinare, care se adresează persoanelor peste 60 de ani sau cu boli cronice şi celor care deservesc activităţi esenţiale.

Etapa a doua de vaccinare începe la jumătatea lunii ianuarie şi vizează persoanele peste 60 de ani

Mediafax Foto / Alexandru Dobre via Hepta

Începe etapa a doua de vaccinare anti-Covid, în România

Lt. col. medic dr. Valeriu Gheorghiţă: "Etapa a doua a campaniei de vaccinare estimăm că poate să înceapă din a doua jumătate a lunii ianuarie, deci practic după data de 15 ianuarie. În acel moment vom începe cu persoanele care sunt internate în centrele medico-sociale. La acest moment vorbim de circa 1.884 de centre medico-sociale şi sunt internate, sunt aflate aproape 40.000 de persoane în aceste centre medico-sociale, iar vaccinarea personalului se va efectua prin echipe mobile de vaccinare. În ceea ce priveşte dimensiunea persoanelor din etapa a doua de vaccinare, vorbim de aproximativ 4 milioane de persoane cu vârsta peste 60 de ani şi respectiv persoane cu boli cronice, această estimare este bazată pe catagrafia persoanelor efectuată în reţeaua medicală de medicina primară, atâta timp cât practic grupele de risc sunt superpozabile cu cele de la gripă sezonieră şi practic avem aceste date. Se mai adaugă un număr estimat de circa 1,5 milioane de persoane care deservesc activităţi esenţiale, se reevaluează catagrafierea persoanelor care deservesc activităţi esenţiale tocmai pentru a putea face un plan detaliat al calendarului de activităţi legate de desfăşurarea campaniei de vaccinare pentru etapa a doua"

Etapa a treia de vaccinare, la începutul lunii aprilie

Valeriu Gheorghiţă a precizat că începutul lunii aprilie este un termen realist pentru a începe etapa a treia de vaccinare: "În ceea ce priveşte etapa a treia de vaccinare, estimăm că în luna aprilie, începutul lunii aprilie este un termen realist pe care îl putem lua în calcul, însă trebuie să înţelegem, practic folosim acest termen de estimare întrucât momentul de început al vaccinării pentru această categorie practic este influenţat de ritmul de livrare al dozelor de vaccin şi nu de capacitatea de vaccinare. În momentul de faţă, pentru etapa 1 sunt prevăzute 376 de centre de vaccinare pentru lucrătorii din sistemul medical şi social, astăzi în 251 de centre se vaccinează. Din acest punct de vedere un procent din aceste centre, estimăm noi, cel puţin 100 dintre ele vor rămâne activate şi pentru etapa a doua. (…) Pe lângă aceste circa 100 de centre care sunt deja funcţionale şi care au deja şi vor avea experienţă suficient încât să continue activitatea de vaccinare, sunt prevăzute circa 930 de alte centre de vaccinare în afara unităţilor medicale. Cu alte cuvinte, pentru etapa a doua şi ulterior etapa a treia vorbim de aproximativ 1.000 de centre de vaccinare cu o capacitate medie zilnică de vaccinare de circa 150 de persoane pe zi"

Descarcă aplicaţia Observator News din Google Play sau App Store şi fii la curent cu ştirile momentului din România şi din lume.

PARTENERI
Cu ce bărbați celebri din Italia s-a iubit Alexandra Dinu. A fost la un pas de a îmbrăca rochia de mireasă de trei ori
spynews.ro
Horoscopul zilei de 6 mai 2021. Racii au dificultăți financiare. Află ce îți rezervă astrele
CaTine.ro
Lovitură pentru șoferi. Lipsa documentului îi va lăsa fără zeci de mii de lei!
gandul.ro
Gică Popescu îl desființează pe fostul său prieten pentru acuzațiile făcute: `Este o cretinătate, o imbecilitate! Ce vrei să obții? Vii cu miloaga?` | EXCLUSIV
prosport.ro
Soțul ei a dispărut în tinerețe, a lăsat-o cu datorii și doi băieți, dar peste 23 de ani a primit un telefon: ,E viu, dar a trăit… Ce se întâmplase cu el?
redactia.ro
Dovada că poate să strălucească chiar și atunci când poartă mască de protecție. Cum s-a pozat Thalia
tvhappy.ro
Doi părinți din Vâlcea au rămas fără ambii copii. Moartea fetei, învăluită în mister
libertatea.ro
Gigi Becali, criză de nervi în vestiarul FCSB: „Bă, tu taci, ești nimeni!” » Antrenorul, frapat: „Domnule Becali...”
GSP
Care au fost, de fapt, ultimele cuvinte ale lui Nicolae Ceaușescu
money.ro
Cum a ajuns o vedetă cu două facultăţi terminate fără bani şi să doarmă în cimitir! Momentul care i-a schimbat dramatic viaţa
as.ro
Gigi Becali, război total cu o femeie pentru 1.800 de euro. Decizia care l-a înfuriat pe omul de afaceri
as.ro
Tatăl unei vedete din România, eliberat din închisoare după ce 11 ani a fost urmărit de poliţie pentru trafic de droguri de mare risc
as.ro