Ioan Pop de Popa a murit. A fost fondatorul școlii moderne de chirurgie cardiovasculară în România

De Redactia Observator.
Publicat: 01.05.2021, 15:41.
Actualizat: 01.05.2021, 16:02

Profesorul doctor Ioan Pop de Popa, fondatorul școlii moderne de chirurgiei cardiovasculară în România, a decedat în Vinerea Mare la vârsta de 94 de ani.

A murit profesor doctor Ioan Pop de Popa, primul medic din România care a făcut o operaţie pe cord deschis

Captura Video / Youtube

Profesorul Ioan Pop de Popa a murit, în Vinerea Mare

Profesorul doctor Ioan Pop de Popa a înfiinţat în anii '70 Centrul Național de Boli Cardiovasculare Fundeni şi a pus apoi bazele unei rețele naționale de centre de chirurgie cardiovasculară, în orașele universitare. "Profesorul Ioan Pop de Popa ne-a părăsit în Vinerea Mare, lăsând în urma sa o lume cu siguranță mai sănătoasă, mai îndreptată către inventică și inovație în beneficiul oamenilor și, nu în ultimul rând, o lume cu o inimă mai bună", a anunţat fundaţia care îi poartă numele.

Născut în 1927 la Oradea, profesorul Ioan Pop de Popa a marcat profund medicina românească și mondială. A realizat, în aprilie 1973, prima operație pe cord deschis din România, fiind considerat fondatorul școlii moderne de chirurgie cardiovasculară de la noi din țară.

"O minte sclipitoare, profesorul Ioan Pop de Popa este autorul a zeci de invenții, multe aflate în pas sau înaintea timpului istoric pe care l-a trăit (valvele de porc mistreț, arterele artificiale, preocuparea timpurie pentru genetica medicală). General maior cu două stele al Armatei Române, profesorul Ioan Pop de Popa a scris istorie nu doar în medicina, dar și în societatea românească. Mereu cu gândul la binele oamenilor, Profesorul Ioan Pop de Popa a înființat, în urmă cu 30 de ani, Fundația “Pop de Popa” pentru Ocrotirea Bolnavilor cu Afecțiuni Cardiovasculare din România (FOBAC). Inima mare a domnului Profesor va continua să bată prin fiecare dintre noi, cei care am avut șansa de a-i fi aproape, de ne lăsa atinși de harul, blândețea, viziunea, umanitatea și spiritul său”, arată o postare pe pagina de Facebook a Fundaţiei „Ioan Pop de Popa” pentru Ocrotirea Bolnavilor cu Afectiuni Cardiovasculare.

Descarcă aplicaţia Observator News din Google Play sau App Store şi fii la curent cu ştirile momentului din România şi din lume.