Antena Meniu Search
x

Video Personalul medical, obligat la vaccinare sau testare, pe banii proprii: "De ce nu ne strânge în ţarcuri?" Cine refuză vaccinarea, i se va tăia din salariu

E oficial! Cei care lucrează în sistemul medical ar putea fi obligaţi să se vaccineze ori să se testeze. Pe banii lor, o dată la trei zile. Este proiect de lege al Ministerului Sănătăţii pentru a frâna valul uriaş de infectări. I-ar putea urma în scurt timp şi profesorii. Vestea i-a revoltat deja pe cei vizaţi care văd decizia ca pe un şantaj. Experţii spun că fără măsuri dure, vom avea curând peste 30.000 de infectări zilnic.

de Redactia Observator

la 27.09.2021, 19:33

Vezi și

"De ce nu mă scoate în afara oraşului, de ce nu ne strânge în ţarcuri? Asta este condiţia de a fi cetăţean, de a putea lucra, de a putea trăi, de a putea merge la un restaurant, la un film la o grădină?", spune un asistent medical. În scurt timp, ar putea urma şi cei care lucrează în învăţământ. "E singura soluţie. Lockdown-ul n-a ajutat deloc la nimic, doar întârzie lucrurile. Ca să scăpăm de pandemie, trebuie să ne vaccinăm", a declarat premierul Florin Cîţu. Iar pe cei care refuză vaccinarea sau testarea s-ar putea să-i coste. Scump.

Singura variantă pe care o au pe masă în acest moment autorităţile pentru cei care refuză vaccinarrea sau testarea obligatorie este tăierea din salariu. Practic, un procent calculat lunar sau săptămânal din banii pe care îi încasează fiecare profesor sau medic din ţara noastră. "Nu, nu sunt de acord ca vaccinarea să fie obligatorie. Sper să nu ajung acolo, nu ştiu ce aş face, vă daţi seama, nu ştiu ce aş face, să fiu în pragul de a-mi pierde serviciul, nu îmi doresc aşa ceva", spune Claudia Chiru, învăţătoare.

În rândul doctorilor, procentul celor vaccinați este de aproape 70%

În rândul doctorilor, procentul celor vaccinați este de aproape 70%. Dacă nu se vor supune noile măsuri, sistemul sanitar se va bloca. Dacă nu se vor supune noile măsuri, sistemul sanitar se va bloca. "O astfel de măsură este revoltătoare pentru angajații din sistemul sanitar", spune Iulian Cozianu, asistent medical şi preşedinte SANITAS Iaşi. Avocatul poporului urmează să decidă dacă va alerta judecătorii constituţionali. "Ordonanță de Urgență care să restrângă exercițiul drepturilor și libertăților este ceva inadmisibil", a declarat Renate Weber, Avocatul Poporului.

În tot acest timp, previziunile specialiştilor sunt tot mai sumbre. "Situaţia în spitale va deveni cu adevărat dramatică. Din păcate, va continua să crească numărul de infectări. Săptămâna viitoare vom avea 15.000 de cazuri pentru prima dată", a declarat Octavian Jurma. Iar spre sfârşitul lunii octombrie vor fi aproape 30.000 de infectări. "Dacă eşti vaccinat, s-a dovedit foarte clar că şansa de a ajunge la Terapie Intensivă sau să ai nevoie de trataemnt mai complex devine foarte mică", a declarat Raed Arafat.

În Italia, de exemplu, începând cu jumătatea lunii octombrie toţi cei care merg la serviciu, fie la privat sau stat, vor fi obligaţi să prezinte certificatul verde. În Slovenia, vaccinul e obligatoriu pentru bugetari. Iar Germania, va suspenda plata angajaţilor nevaccinaţi pe perioada carantinei de la 1 noiembrie. Austria vrea chiar să reducă şi indemnizaţia de şomaj pentru cei care nu se imunizează. În vreme ce Franţa a suspendat 3.000 de angajaţi din domeniul sanitar pentru că nu erau vaccinaţi anti-COVID.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Credeţi că se vor înmulţi atacurile urşilor în România?

Observator » Sanatate » Personalul medical, obligat la vaccinare sau testare, pe banii proprii: "De ce nu ne strânge în ţarcuri?" Cine refuză vaccinarea, i se va tăia din salariu