Unii români poartă cu lunile aceeaşi mască de unică folosinţă. Avertismentul medicilor
Elevii ar trebui să poarte masca de protecţie şi acasă, după ce se întorc de la şcoală. Este declaraţia reprezentantului României la Organizaţia Mondială a Sănătăţii, care spune că doar aşa vârstnicii ar putea fi protejaţi. Premierul Ludovic Orban îl contrazice însă vehement. Cert este că discuţiile despre măştile de protecţie sunt interminabile. Asta în timp ce, în ţară, realitatea este tristă şi îngrijorătoare. Sunt oameni care poartă aceeaşi mască de câteva luni.
- Medicii avertizează că măştile nu pot fi folosite cu zilele.
- Recomandarea e de a schimba masca la fiecare 4 ore.
Sunt mai bine de patru luni de când masca de protecţie este obligatorie în toate spaţiile închise. Deşi recomandarea este că aceasta să fie schimbată la fiecare patru ore, în România, sunt oameni care poartă aceeaşi mască de la începutul epidemiei.
(Reporter): De când o aveţi pe asta?
(Femeie): De când ni le-a dat, de atunci.
(Reporter): Când vi le-au dat?
(Femeie): Nu ştiu. De o săptămână, două, o lună? Cred, cred că e mai mult de atât, mămăiţă. Cred că e mai mult. Se murdăreşte şi o spăl.
O altă româncă face, de asemenea, declaraţii surprinzătoare.
(Pensionară): Se rupe că nu sunt bune de nimic. O mai leg. Uitaţi. Ce să fac dintr-o pensie de 1000 lei?
(Reporter): De cât timp o aveţi?
(Pensionară): Are vreo 3 luni.
(Reporter): Dar nu a prins un miros urât?
(Pensionară): Păi, dar o spăl. O spăl.
La fel procedează şi un paznic de magazin din Cluj, care a fost filmat în timp ce aduna măşti de protecţie dintr-un... coş de gunoi.
(Localnic): Măştile le refolosiţi?
(Paznic): Da! Din gunoi? Ce are?
(Localnic): Păi normal că nu e ok.
(Paznic): Se spală.
Avertismentul medicilor
Un risc uriaş pentru sănătate, spun medicii. Spălate şi refolosite, măştile nu ne mai protejează în faţa virusului. Ba chiar ne expun altor pericole.
Adrian Marinescu, medic primar boli infecțioase: Nu o putem folosi zile în şir, pentur că nu ne foloseşte la nimic. Ba din contră. Ajunge să ne contamineze mai rău. Nu există numai SARS-CoV-2. Sunt multe alte lucruri care pot ajunge pe respectiva mască şi ţinută la nesfârşit. Astfel, nu doar că nu ne ajută, dar ne şi îmbolnăveşte.
În comerţ găsim multe variante de măşti de protecţie. Ce trebuie să înţelegem este că acestă mască chirurgicală este de unică folosinţă şi nu o putem folosi zile la rând. În schimb, o mască din material textil poate fi folosită mai mult timp, dar trebuie spălată şi călcată după fiecare utilizare. Nici aceasta, la rândul ei, nu suportă totuşi mai mult de 30 de sterilizări.
În România, preţul unei măşti de protecţie variază între un leu şi 30 de lei. Prea mult pentru familiile care trăiesc de pe o lună pe alta. Iar o nouă recomandare venită din partea reprezentantului României la Oraganizaţia Mondială a Sănătăţii naşte şi mai multe controverse: elevii ar putea purta mască nu doar la cursuri, ci şi acasă.
Alexandru Rafila, reprezentantul României la OMS: Copiii, adolescenţii, care frecventează cursurile, intră în contact cu persoane în vârstă, cu boli cronice eventual, din propria familie, să păstreze o distranţă de siguranţă de 2 metri. Iar dacă acest lucru nu este posibil, unul dintre cei doi măcar să utilizeze masca.
Premierul Ludovic Orban nu ia în calcul însă o astfel de măsură.
Ludovic Orban, premierul României: Depinde de familia respectivă. Nu putem impune noi astfel de reguli. Am mai auzit prostia asta. S-a şi făcut o campanie de către PSD, că vrem să impunem obligativitatea măştii acasă. Asta este o prostie.
Ministerul Sănătăţii ar urma să primească marţi 10 milioane de măşti de protecţie. Toate vor fi oferite oamenilor din categoriile defavorizate. În privinţa elevilor, oficialii s-au răzgândit. Aceştia vor trebuie să şi le cumpere singuri.
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰