Mii de studenţi israelieni ar putea renunţa la facultatea din România
Mii de studenţi israelieni ar putea să renunţe la facultatea din România, după ce Ministerul Sănătăţii din Israel a schimbat criteriile de acceptare în examenul de acreditare al celor care au terminat medicina în altă ţară decât cea natală.
Mii de studenţi israelieni ar putea să renunţe la facultatea din România, după ce Ministerul Sănătăţii din Israel a schimbat criteriile de acceptare în examenul de acreditare al celor care au terminat medicina în altă ţară decât cea natală.
Rectorii de la Universităţile de Medicină din România aşteaptă de mai bine de o lună listele cu ţările acreditate de israelieni.
La Iaşi, Universitatea de Medicină găzduieşte peste 600 de studenţi din Israel. Însă, în scurt timp, aceştia ar putea evita să mai înveţe în ţara noastră.
Absolvenţii care au în plan să se întoarcă la locul de origine după terminarea studiilor, riscă să nu le mai fie recunoscută diploma.
În urma unui control, autorităţile din Israel au depistat zeci de diplome false în cazul unor presupuşi absolvenţi ai Facultăţii de Medicină şi Farmacie din Armenia.
Studenţii israelieni aduc 13 milioane de euro în România
De aceea, Ministerul Sănătăţii din Israel a decis să introducă noi criterii pentru acreditarea diplomelor dobândite în afara graniţelor.
Noile criterii pentru ca studenţii să poată fi admişi la examenul de acreditare pentru a profesa medicina în Israel, cer ca aceştia să fi urmat studiile fie într-un stat care este membru al Organizaţiei pentru Cooperare şi Dezvoltare Economică, fie la o Universitate care este acreditată de Federaţia Mondială pentru Educaţie Medicală.
În acest moment, în cele zece facultăţi de medicină din România studiază 2.600 de tineri veniţi din Israel. Fiecare plăteşte anual câte 5.000 de euro, adică un total de 13 milioane de euro.
De asemenea, aceştia ar putea reprezenta şi o importantă forţă de muncă pe piaţa din România.
"Sunt solicitări pe mail, din partea potenţialilor viitori candidaţi sau foşti studenţi ai Universităţii care întreabă despre această reglementare, dar noi nu avem ce să le răspundem pentru că nu avem nimic oficial", a declarat prof. dr. Viorel Scripcariu, rector UMF Gr. T. Popa Iași.
Autortităţile din Israel au anunţat că vor trimite o listă cu ţările acreditate. Însă, a trecut mai bine de o lună, iar lista nu este gata.
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰