Antena Meniu Search
x

Curs valutar

Video Telemedicina, reglementată și în România. Pacienţii pot fi consultaţi de la distanţă, fără să se prezinte la cabinet

Telemedicina a fost reglementată, în premieră, şi în România. Asta înseamnă că pacienţii pot fi consultaţi de la distanţă de către medic, fără să fie nevoie să ajungă la cabinet. Recent, specialiştii clujeni, împreună cu o companie din Olanda au creat o aplicaţie care poate fi folosită tocmai în acest sens. 

de Alex Prunean

la 19.11.2020 , 17:39

  • Aplicația a fost creată de o echipă de specialiști din Cluj în colaborare cu o companie din Olanda.
  • Pacienţii pot fi consultaţi de la distanţă de către medic, fără să fie nevoie să ajungă la cabinet.
  • Cele mai importante știri ale zilei sunt la Observator 19, Antena 1.

Așa cum era de așteptat la Cluj, a fost dezvoltată o aplicație de tele-asistență medicală de către Cluj IT Cluster, experți ai Universității Tehnice Cluj-Napoca și compania olandeză Spectator HealthCare Technology al cărei beneficiar este Spitalul Clinic Județean de Urgență.

Aplicația ClujMedicApp poate fi descărcată deja din GooglePlay și utilizată de către orice pacient, pentru orice formă de afecțiune, astfel încât să se poată evita un drum la spital și totodată să poată intra în contact direct cu medici specialiști, inclusiv în sistem video.

Aplicația este menită să ajute pacienții cu sfaturi medicale și consultații la distanță, în sistem tele-asistență medicală. Se creează un cont în care se pot încărca informații medicale, pe mai multe categorii, în funcție de nevoile fiecăruia.

Vezi și

Operatorul din UPU poate vedea istoricul și poate face consultația la distanță și discuta cu pacientul în funcție de aceste date, urmărindu-se astfel în timp și evoluția stării de sănătate.

Funcționează deocamdată doar pe sistem Android, însă este în lucru și o versiune pentru iOS.

Aplicația este atât pentru pacienții COVID-19, cât și pentru cei cu alte afecțiuni, pentru pacienți externați care necesită o anumită perioadă de monitorizare post-spitalicească sau pentru pacienți care se confruntă cu o problemă de sănătate care necesită asistență de specialitate. Aceasta va fi actualizată constant, în funcție de nevoile apărute.

Medicii rezidenți care răspund solicitărilor prin intermediul aplicației pot cere sprijinul altor colegi de specialitate și pot apela chiar ei numărul de urgență 112, dacă situația o impune.

Tele-asistența medicală este oferită de la două puncte de lucru: UPU și Centrul de Diabet, Nutriție și Boli Metabolice din cadrul Spitalului Clinic Județean de Urgență Cluj-Napoca.

Alex Prunean Like

Meseria aceasta de fapt e o vocație. Sau un microb. De fapt, ambele. Îmi aduc aminte că atunci când am intrat în “familia Antenei” eram cel mai tânăr corespondent.

Comentarii


Întrebarea zilei
Aţi decis cu cine votaţi în primul tur la alegerile prezidenţiale?
Observator » Sănătate » Telemedicina, reglementată și în România. Pacienţii pot fi consultaţi de la distanţă, fără să se prezinte la cabinet