Antena Meniu Search
x

WSJ: Pfizer va dezvolta pe cont propriu noi vaccinuri folosind tehnologia ARN Mesager. Care sunt avantajele acestora

Pfizer plănuiește să utilizeze tehnologia ARNm pentru a face noi vaccinuri împotriva altor virusuri, după succesul serului anti COVID-19, care a fost dezvoltat împreună cu partenerul german BioNTech, potrivit Wall Street Journal.

de Georgiana Dulgheru

la 23.03.2021, 15:54

WSJ: Pfizer va dezvolta pe cont propriu noi vaccinuri folosind tehnologia ARN Mesager. Care sunt avantajele acestora
- Profimedia

Producătorul de medicamente a anunțat că este pregătit să meargă singur mai departe cu tehnica ARNm după experiența din ultimul an cu vaccinul anti COVID-19, scrie WSJ, citând un interviu cu directorul executiv al Pfizer, Albert Bourla. Cu toate acestea, nu a fost dezvăluit niciun detaliu despre ce virusuri vizează viitoarele vaccinuri. 

Vaccinurile COVID-19 Pfizer/BioNTech și Moderna, autorizate pentru utilizare de urgență în Statele Unite, utilizează tehnologia ARNm. Succesul tehnologiei îi determină pe dezvoltatorii de medicamente să ia în considerare utilizarea acesteia în alte domenii ale medicinei dincolo de vaccinuri, atrăgând investiții de miliarde de dolari.

CE ESTE TEHNICA ARN MESAGER

Vaccinuri genetice sunt vaccinurile care conțin fragmente de informație genetică de la patogenul țintă care odată ajunse în celulele de la locul administrării le permit acestora să producă singure proteine pentru a declanșa un răspuns imun.  Din această categorie fac parte vaccinurile bazate pe ADN și ARN-mesager. Atenție, acestea nu presupun modificarea informației genetice a persoanei vaccinate. Fragmentele genetice livrate în vaccin sunt eliminate la un interval de timp scurt după vaccinare.

Pe acelaşi subiect

CUM FUNCȚIONEAZĂ VACCINURILE PE BAZĂ DE ARN MESAGER ÎMPOTRIVA COVID-19

Transportă informația genetică necesară pentru producerea proteinei Spike în organismul uman. Sistemul imun recunoaște proteina ca fiind străină și declanșează răspunsul imun în urma căruia se produc anticorpi. Pentru a afecta organismul, coronavirusul are nevoie de peste 20 de proteine. Proteina Spike, conținută în vaccinul ARN mesager, nu poate declanșa boala. După producerea proteinei Spike, ARN-ul mesager care a transmis această informație este distrus și eliminat.

AVANTAJELE VACCINURILOR PE BAZĂ DE ARN MESAGER

Vaccinurile pe bază de ARN mesager pot fi dezvoltate într-un mod accelerat. Nu presupun procese costisitoare și consumatoare de timp, precum cele convenționale. Capacitatea ARN-ului mesager de a stimula răspunsul imun poate fi modificată pentru a asigura un profil de siguranță cât mai bun. ARN-ul mesager este eliminat prin procese celulare normale într-o perioadă scurtă de timp. ARN-ul mesager este un transportor tranzitor al informației în organism, nu influențează informația genetică a persoanei vaccinate și nu interacționează cu genomul uman ADN – nu se integrează în acesta. Sunt lipsite de infecțiozitate și prezintă avantaje din punct de vedere al siguranței comparativ cu vaccinurile convenționale, întrucât conțin exclusiv elementele necesare producerii proteinei față de care se generează răspunsul imun.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

V-a trezit suspiciuni culoarea puilor din magazine?

Observator » Sanatate » WSJ: Pfizer va dezvolta pe cont propriu noi vaccinuri folosind tehnologia ARN Mesager. Care sunt avantajele acestora