Alegeri prezidențiale în Rusia: contracandidații lui Vladimir Putin
Deși Vladimir Putin pare să concureze de unul singur la aceste alegeri prezidențiale, are, totuși 7 contracandidați.
- Alege ce urmează! Tu eşti liderul! Marcel Ciolacu, candidatul PSD la alegeri, faţă în faţă cu Alessandra Stoicescu de la ora 19:30, la Antena 1
- Platforma care a prezis victoria lui Donald Trump scrie despre cine va câştiga alegerile în România. Clasamentul Polymarket
Deși Vladimir Putin pare să concureze de unul singur la aceste alegeri prezidențiale, are, totuși 7 contracandidați. Voturile lor nu înseamnă însă nici măcar 20% din total.
Niciunul dintre cei 7 contracandidați nu are șanse reale de a-i pune probleme lui Vladimir Putin la aceste alegeri prezidențiale din Rusia. De altfel, sunt alegători ruși care cred că cei 7 mai degrabă au rolul de a-l ajuta pe actualul președinte să ia un mandat.
Pavel Grudinin – comunist, dar milionar
Milionar în vârstă de 57 de ani, Pavel Nicolaevici Grudinin este candidatul Partidului Comunist și este al doilea în sondajele. Dar are doar 7 procente în preferințele electoratului, adică aproximativ 10% din voturile pe care le-ar strânge Putin.
Admirator al lui Stalin, Grudinin a făcut bani ca director al fostei ferme de stat Lenin, privatizată după căderea URSS și la care el a devenit și acționar.
Comunist, dar creștin-ortodox, Grudinin a pozat în trecut ca susținător al lui Vladimir Putin, iar acum e criticat pentru că evită să-l critice în mod direct pe actualul președinte.
Vladimir Jirinovski, eternul candidat cu chef de scandal
Candidat la toate alegerile prezidențiale organizateîn Rusia după căderea URSS, Vladimir Jirinovschi nu a ratat nici acest scrutin. La 71 de ani, e candidatul Partidului Liberal-Democrat din Rusia, de extremă dreaptă.
Jirinovschi s-a remarcat în politica rusă prin scandaluri, discurs radical și gesturi controversate. Unii îl numesc clovn. La prezidențialele din 2012 a făcut vâlvă cu un video în care lovea un măgăruș.
Acum, din nou candidat, Jirinovschi e cotat cu 5,7% din voturi.
Ksenia Sobciak, opozantă și fiica mentorului lui Putin
La 36 de ani, Ksenia Sobciak e o jurnalistă care cochetează cu opoziția liberală, fosta vedetă de reality-show . Ea s-a lansat în campania prezidențială cu sloganul ”împotriva tuturor”.
Sunt însă voci care spun însă că Sobciak e doar o altă mariontă a lio Putin, ”plantată” în cursa prezidențială pentru a strânge voturi de la simpatizanții lui Alexei Navalnîi. Criticii invocă faptul că ea este fiica lui Anatoli Sobciak, fost primar al orașului Sankt Petersburg și mentor al lui Vladimir Putin, care l-a lansat pe actualul președinte în politică.
Sondajele arată că Ksenia are doar puțin peste 1%.
Grigori Iavlinski, liberalul fără șanse
La 65 de ani, Grigori Iavlinski e considera unul dintre puţinii politicieni de orientare liberală care are greutate în Rusia.
El s-a aflat printre fondatorii Partidului Iabloko, după destrămarea Uniunii Sovietice. E cotat cu doar 1% la prezidențiale.
Boris Titov, candidatul care n-a vrut să câștige
Afaceristul Boris Titov, 57 de ani, a intrat în cursa prezidențială fără iluzia că are șanse de a-l învinge pe Vladimir Putin.
Și-a arătat în schimb intenția de a-l convinge pe actualul președinte să schimbe economia Rusiei. El vrea reforme în economie și normalizarea relației cu Occidentului. E cotat cu doar 0,4% în sondaje.
Serghei Baburin – candidatul necunoscut
Deși a fost vicepreședinte al Dumei de Stat, Serghei Baburin nu e bine cunoscut de alegătorii ruși. E o figură discretă atât pentru ei, cât și pentru presa, care nu l-a luat foarte mult în seamă în aceste alegeri.
Baburin, 59 de ani, e președinte al Partidului Uniunea Poporului Rus , formațiune naționalistă.
Maxim Suraikin, comunistul singuratic
La 39 de ani, Maxim Suraikin este comunist. În 2012 a părăsit însă Partidul Comunist al lui Ghenadi Ziuganov și a înființat el Partidul Comuniștilor din Rusia. Nici formațiunea lui, dar nici el nu au popularitate.
Alexei Navalnîi – rivalul dat pe tușă de Putin
Deși numărul candidaților care intră în primul tur al alegerilor prezidențiale din Rusia, lipsește cel mai important nume de pe listă: Alexei Navalnîi.
La 41 de ani, e considerat principalul opozant al lui Putin și chiar rivalul său. Este organizatorul celor mai importante proteste anti-Kremlin din ultimii ani, la care au mobilizat și zeci de mii de oameni.
Candidatura i-a fost însă respinsă de Comisia Electorală Centrală, din cauza unei condamnări judiciare. Navalnîi îl acuză în schimb pe Putin că l-au împiedicat să participe la alegeri.
Sursa: Observator, News.ro
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰