Antena Meniu Search
x

Exclusiv: Alexandru Vesa, PĂDURARUL care a salvat cinci vieţi

Dacă şeful Internelor a dat greş în operaţiunea de salvare, localnicii din Apuseni au reuşit cu propriul Inspectorat pentru Situaţii de Urgenţă, care a funcţionat FĂRĂ NICIO INFORMAŢIE de la autorităţi.

Vezi și

Şeful acestui ISU improvizat a fost un pădurar care din faţa televizorului a realizat unde a căzut avionul pilotat de Iovan. Alexandru Vesa a ştiut exact pe cine să sune şi unde să trimită moţii pentru ca răniţii să fie găsiţi. Dar, asta la mai bine de 3 ore de la accident. Trei ore pierdute pentru că pe omul care ştia cel mai bine zona, nu l-a căutat nimeni.

Interviu in exclusivitate cu Alexandru Vesa, cel care a salvat cinci vieţi

Alexandru Vesa e salvatorul. Omul care i-a trimis, de fapt, pe cei trei moţi la epava cu răniţi.

Eu am venit acasă în jurul orei şase jumate-şepte, am dat drumul la televizor fără ca să ştiu de accidentul aviatic şi am văzut la televizor când spunea că e localizat Avram Iancu-Ursoaie, povestește omul.

Era prea departe de el, la vreo 50 de kilometri. Dar nu a stat cu mâinile în sân.

Am sunat pe pădurarul Velicu, de la Ocolul Horea, cu care sunt foarte bun prietin cu el. Şi l-am rugat că, până mă duc de-acasă sus, în zonă, să trimită ceva oameni pe creastă. Ăsta o vorbit cu trei oameni, cu Argentin şi cu încă doi cu un tractor, explică domnul Vesa.

A trecut puţin peste o oră până ca oamenii lui şi ai pădurarului prieten să ajungă la victime.

Aceşti trei oameni or intrat în pădure. Unul pe limită, unul o fost mai încolo, Argentin o intrat mai mult în pădure, la vreo 200 şi ceva de metri. O mers încă 15-20 de metri, tot o strigat şi i-o auzit pe ăştia, pe victime, povestește bărbatul.

Și el a ajuns din urmă. Şi-a dat peste alţi pădurari din zonă, nu peste echipele de intervenţie ale statului.

Am sosit şi eu la faţa locului, cu jeep-ul, cu maşina de teren NU O FOST ALTCINEVA CA SĂ NE-AJUTE. Degeaba spun alţii că o fost acolo să ne ajute, de la intervenţii, nu o fost nimeni, recunoaște salvatorul.

La evapă, Alexandru Vesa a ajutat un medic.

Şi l-am ajutat, că ăsta, domnul doctor, care şi l-am coborât în jos la Horea, l-am ajutat că nu putea să vină. Că era zăpada mare. Şi l-am adus. Ca să-l putem aduce pe sus. Era ruptă o mână prin vreo două locuri, piciorul stâng îl durea, nu putea să calce în el, coastele îl dureau foarte rău, gâtul şi capul. E nasul spart, povestește omul.

L-a cărat, c-un alt moţ pe braţe. Şi-apoi cu, două voluntare SMURD, cu maşina lui.

Picioarele erau aproape congelate, îngheţate.  Am coborât la maşină, doamna doctor şi asistenta o întrebat că cine are o maşină de teren bună, căldură, ca să-i ducă în siguranţă până jos. Nu s-a oferit nimeni. Eu am zis că să-i cobor eu. O sticlă cu apă n-avea nimeni, spune bărbatul.

Omul spune că i-a fost frică tot drumul. Doctorul se simţea prea rău.

Avea limba umflată, deja începea să se umfle la fălci, gâtul, era foarte slab. M-am speriat că moare la mine-n maşină. Acolo jos, ne-om mai oprit 10.15 minute, că ies maşinile lor de la prim-ajutor. N-o ieşit nimeni, recunoaște domnul Vesa.

Oricum, salvatorii trimişi de stat erau prea departe.

Căutătorii, cine i-o căutat, cam la 20 de kilometri au fost mai încolo. Au căutat.

Omul care, altături moţii lui, a salvat cinci vieţi şi onoarea celor plătiţi să intervină nu vrea recompense.

Ci doar să nu mai spună lumea că ei i-au încurcat pe toţi. Căci, ei i-au ajutat.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Propunere: plimbările cu bicicleta în pădure, doar cu acordul proprietarului pădurii. Sunteţi de acord?

Observator » Stiri sociale » Exclusiv: Alexandru Vesa, PĂDURARUL care a salvat cinci vieţi