Antena Meniu Search
x

Video Au răsunat tobele şi tamburinele cu zurgălăi în Botoşani, la festivalul "Din străbuni, din oameni buni…"

A fost spectacol pe străzile din Botoşani, weekendul acesta! Festivalul de datini şi obiceiuri de iarnă transmise din generaţie în generaţie a revenit după un an de pauză. Mii de oameni s-au bucurat de jocul căiuţilor, de dansul cetelor de flăcăi deghizaţi în urşi şi de muzica tradiţională.

de Redactia Observator

la 20.12.2021, 08:22

Vezi și

Tradiţie din moşi strămoşi, jocul căiuţilor e un dans care aminteşte de cavalerie. Cu zeci de ani în urmă aşa erau omagiaţi cei care apărau frontierele ţării. Datina s-a transmis din generaţie în generaţie până la Vlăduţ.

Neobosit, Vlăduţ îşi face mândră comuna unde s-a născut, Ştiubieni, la festivalul de datini şi obiceiuri de iarnă "Din străbuni, din oameni buni…" de la Botoşani. Azi, oraşul s-a întors în timp. În vremuri când iarna era anotimpul jocului urşilor, al căpriţelor, al măştilor. Şi al cetelor de flăcăi care alungau duhurile rele cu urări şi chiuituri înainte de intrarea în Anul Nou.

Sebastian Coroi, coregraful ansamblului: Avem două capre nebune şi un ţap. Aşa e tradiţia la noi să se umble de anul nou cu capra, cu urşii, cu căiuţii, cu măştile

După un an de pauză, sute de oameni au ieşit să urmărească parada

Pe acelaşi subiect

Ianis: Cel mai mult mi-a plăcut când au venit caii cu trăsura

Artur: Mie mi-a plăcut când au venit urşii. Erau foarte faini

Ore întregi, în Botoşani au răsunat tobele şi tamburinele cu zurgălăi, iar pământul a vibrat sub paşii sutelor de oameni îmbrăcaţi în straie populare.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

35 de lei kilogramul de carne de miel înainte de Paşte. Consideraţi preţul acceptabil?

Observator » Stiri sociale » Au răsunat tobele şi tamburinele cu zurgălăi în Botoşani, la festivalul "Din străbuni, din oameni buni…"