Antena Meniu Search
x

Ordonanţă controversată. Inspectorii ANAF vor primi prime în valoare de 15% din sumele recuperate de la rău-platnici

Inspectorii de la Fisc sunt motivaţi să recupereze mai mulţi bani de la rău-platnici cu prime şi bonusuri din sumele confiscate. 15% va reţine ANAF-ul.

Vezi și

Inspectorii de la Fisc sunt motivaţi să recupereze mai mulţi bani de la rău-platnici cu prime şi bonusuri din sumele confiscate. 15% va reţine ANAF-ul din sumele recuperate în urma controalelor. Marii oameni de afaceri spun că, aplicată corect, măsura ar putea salva bani frumoşi care acum se duc în evaziune. De cealaltă parte, românii şi analiştii se tem de o viitoare vânătoare de vrăjitoare.

"Angajaţii ar trebui stimulaţi printr-o lege a salarizării foarte corectă, nu prin bonusuri, pentru că asta ar însemna că am începe să ne urmărim unii pe alţii. Mă fac şi eu ANAF-ist sau poliţist, amendez pe toată lumea şi îmi fac 15% şi poate am baftă şi mai creşte. Dacă am un prieten, cu ghilimele, la el mă duc primul. Ai un job, îţi faci treaba, nu-ţi convine, pleci.", e de părere o femeie.

Ca să-i motiveze, totuşi, pe inspectorii fiscali nemulţumiţi de condiţiile de muncă să rămână, Ministerul Finanţelor a adoptat o ordonanţă de urgenţă prin care ANAF va putea să reţină 15% din sumele recuperate. Banii vor fi transformaţi în bonusuri pentru angajaţi.

"Le dă mai mulţi bani la oamenii ăştia şi fac mai puţin ce trebuie, eu aşa văd." De un astfel de pericol se teme şi omul de afaceri Radu Timiş: "Lăcomia umană este fără limite. Dacă aş fi lucrător ANAF și nu aş avea suficientă conştiinţă, execut rapid 10 mari contribuabili şi mă trezesc că am un milion de euro. Pe de altă parte, e un lucru foarte bun să se întâmple acest lucru, cel puţin în industria alimentară, evaziunea fiscală este de 40-50%. Cred că lucrul acesta, dacă se aplică şi se implementează corect, va salva o grămadă de bani la bugetul statului, pentru că avem un procent mare de nerecuperare."

Bonusurile inspectorilor fiscali vor veni din sumele recuperate în urma deciziilor definitive, care au la bază sesizări ale ANAF. Gabriel Biriş, avocat: "Păi, în momentul în care inspectorul oricum ştie că are salariul mic şi şi-l poate suplimenta prin stabilirea de sume suplimentare, nu va începe, aşa, o vânătoare de vrăjitoare?"

Potrivit datelor ANAF, în 2016, au fost aproape 50.000 de controale, în urma cărora s-au recuperat peste 11 miliarde de lei. Astfel, un singur inspector a recuperat aproape 8 milioane de lei. La această sumă, bonusul la salariu ar fi de peste un milion de lei.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Sunteţi de acord ca permisul auto să poată fi obţinut de la 17 ani?

Observator » Stiri sociale » Ordonanţă controversată. Inspectorii ANAF vor primi prime în valoare de 15% din sumele recuperate de la rău-platnici