Antena Meniu Search
x

Când începe sezonul ambroziei. Important pentru cei care au alergii

Primăvara este sezonul alergiilor. Majoritatea celor cu această problemă de sănătate sunt în alertă maximă, atunci când polenul de la ambrozie începe să se răspândească prin aer. Alergia de ambrozie nu trebuie neglijată, mai ales că de cele mai multe ori accentuează simptomele celor cu astm. 

de Redactia Observator

la 08.03.2023, 11:24

Când începe sezonul ambroziei. Important penru cei care au alergii
Când începe sezonul ambroziei. Important penru cei care au alergii - Arhivă Observator

Renaşterea naturii nu este un motiv de neapărată bucurie pentru persoanele alergice. Acestea au tendinţa de a asocia verdele crud al ierbii cu apariţia polenului, dar şi a alergiilor cauzate de ambrozie. Ceea ce însă unii ignoră este dezvoltarea, începând cu luna august, a unui nou tip de alergen, la fel de puternic ca polenul primăvara. Cine nu a auzit de alergie la ambrozie ar trebui să acorde mai mare atenţie momentului înfloririi acestei plante pentru că are efecte deosebit de puternice. 

Când este sezonul de ambrozie

Lunile august, septembrie şi octombrie sunt un calvar pentru foarte mulţi români. E poate cea mai grea perioadă din an pentru cei alergici la ambrozie. Toamna este sezonul în care produce polen în cantităţi sufocante.

Jumătate de milion de români trec printr-un chin care pare fără sfârşit în această perioadă. Şi, deşi e o problemă arhicunoscută, proprietarii terenurilor pe care creşte ambrozia rareori fac efortul de a o distruge.

Pe acelaşi subiect

Cum recunoşti ambrozia

Cunoscută şi sub denumirea de “febra fânului”, alergia la ambrozie este determinată de polenul unei buruieni denumite Ambrosia artemisiifolia, care se elimină în aer. Alergia este determinată de polenul bogat în fragmente alergizante care se răspândesc cu ajutorul vântului. Polenul provenit de la ambrozie este foarte periculos pentru că se împrăştie pe o rază de sute de kilometri, spun medicii.

Numărul de cazuri de alergie la ambrozie crește de la an la an

Brândușa Petrutescu - medic alergolog: Producția a crescut și din cauza poluării, încălzirii globale și din cauză că ea nu a fost stârpită la timp și este foarte rezistentă. Se anticipează că până în 2050 va crește de 4 ori concentrația de polen de ambrozie în aer. Cu cât concentrația e mai mare, cu atât polenul e mai agresiv.

Buruiana s-a înmulţit periculos pe terenurile abandonate de proprietari. Sunt peste 800 de astfel de zone ţară.

Legea care combate ambrozia

Legea privind combaterea ambroziei are norme de aplicare încă din anul 2018. Astfel, cine are un teren pe care creşte planta care provoacă alergii severe şi nu o distruge poate fi amendat şi cu cinci mii de lei.

Autorităţile locale, adică primăriile, vor trebui să înfiinţeze nişte comisii mixte din care să facă parte reprezentanţi ai primăriilor, specialişi de la direcţiile agricole judeţene dar şi inspectori ai direcţiilor de sănătate publică.

În primă fază, până pe data de 20 mai a fiecărui an, aceste comisii trebuie identifice terenurile pe care creşte ambrozia, să centralizeze aceste date şi să le trimită către prefecturi. Instituţia prefectului va trimite apoi somaţii către toţi proprietarii acestor terenuri indiferent dacă ei sunt persoane fizice, firme sau instituţii ale statului. Până la începutul lunii iulie terenurile trebuiesc salubrizate. Tot atunci autorităţile vor începe şi controalele.

În cazul în care proprietarii de terenuri nu au distrus ambrozia de pe ele vor primi un avertisment. Dacă în decursul unei luni nu se conformează vor primi amendă. Persoanele fizice între 750 şi 5000 de lei, firmele de la cinci mii de lei până la 20 de mii de lei. Singurii care nu vor fi sancţionaţi vor fi bătrânii sau cei care suferă de o boală şi nu au posibilitatea să-şi cureţe terenurile de ambrozie. Pentru ei, vor face această activitate primăriile.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Vă tentează să mergeţi în vacanţă cu rulota în loc să vă cazaţi la hotel?

Observator » Stiri sociale » Când începe sezonul ambroziei. Important pentru cei care au alergii