Antena Meniu Search
x

Video Strănut, ochi iritați, nas înfundat: Scenariul clasic pentru cei alergici la ambrozie. ''Sunt practic sedat de antihistaminice.''

E poate cea mai grea perioadă din an pentru cei alergici la ambrozie. Toamna e sezonul în care produce polen în cantităţi sufocante. Jumătate de milion de români trec printr-un chin care pare fără sfârşit în această perioadă. Şi, deşi e o problemă arhicunoscută, proprietarii terenurilor pe care creşte ambrozia rareori fac efortul de a o distruge.

Adrian Lupușor
de Adrian Lupușor

la 15.08.2022, 09:58

Vezi și

Sorin, alergic: Trăiesc chestia asta de aproape 20 de ani. An de an, undeva, aproape pe ceas, pe 9 august, încep simptomele.

Strănut, ochi iritați, nas înfundat, senzație de mâncărimi în gât. Alergia îi face viața lui Sorin un coșmar. Ca să poată respira normal, a fugit în concediu, departe de România.

Sorin, alergic: În Austria era absolut perfect, n-am avut nicio problemă, n-am luat o săptămă jumate nici măcar o singură pastilă. În momentul în care am intrat în țară, parcă am fost efectiv lovit. 

E doar unul dintre cei peste 500 de mii de români care se sufocă în sezonul polenului de ambrozie. Începutul de toamnă e cea mai groaznică perioadă din an pentru ei.

Pe acelaşi subiect

Sorin, alergic: Acum, mă vedeți, sunt practic sedat de antihistaminice, îmi pun picături în nas, în ochi. Doar cât să pot să respir și să trăiesc cât de cât. Mă aștept ca în maximum o săptămână să dezvolt și simptome de astm alergic.

O aplicaţie îi poate ajuta pe cei alergici să evite zonele pline de ambrozie

Dacă vrem să evităm zonele periculoase, putem să ne folosim de o aplicaţie. Introduceți în aplicație numele localității în care vă aflați și imediat vă apar toate datele necesare. De pildă, în București, riscul de alergie e foarte ridicat.

Brândușa Petrutescu, medic alergolog: Producția a crescut și din cauza poluării, încălzirii globale și din cauză că ea nu a fost stârpită la timp și este foarte rezistentă. Se anticipează că până în 2050 va crește de 4 ori concentrația de polen de ambrozie în aer. Cu cât concentrația e mai mare, cu atât polenul e mai agresiv.

În toată țara sunt peste 800 de zone invadate de ambrozie. Un sfert dintre ele sunt în București. Și ca să înțelegeți cât de gravă e situația, gândiți-vă că polenul dăunător poate fi purtat de vânt chiar și 450 de kilometri. 

''Este ambrozie la greu. Ar fi ideal dacă s-ar face curățenie pe aici.''

Proprietarii de terenuri unde e ambrozie sunt obligaţi de lege să o distrugă, însă prea puţini fac asta. Nici măcar amenzile nu-i sperie. Pentru persoane fizice amenzile sunt între o mie și 5 mii de lei. Pentru firme, pot ajunge până la 20 de mii de lei.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Aţi alocat un buget mai mare pentru Paşte în acest an faţă de 2023?

Observator » Stiri sociale » Strănut, ochi iritați, nas înfundat: Scenariul clasic pentru cei alergici la ambrozie. ''Sunt practic sedat de antihistaminice.''