Antena Meniu Search
x

Curs valutar

Video Strănut, ochi iritați, nas înfundat: Scenariul clasic pentru cei alergici la ambrozie. ''Sunt practic sedat de antihistaminice.''

E poate cea mai grea perioadă din an pentru cei alergici la ambrozie. Toamna e sezonul în care produce polen în cantităţi sufocante. Jumătate de milion de români trec printr-un chin care pare fără sfârşit în această perioadă. Şi, deşi e o problemă arhicunoscută, proprietarii terenurilor pe care creşte ambrozia rareori fac efortul de a o distruge.

de Adrian Lupușor

la 15.08.2022 , 09:58

Sorin, alergic: Trăiesc chestia asta de aproape 20 de ani. An de an, undeva, aproape pe ceas, pe 9 august, încep simptomele.

Strănut, ochi iritați, nas înfundat, senzație de mâncărimi în gât. Alergia îi face viața lui Sorin un coșmar. Ca să poată respira normal, a fugit în concediu, departe de România.

Sorin, alergic: În Austria era absolut perfect, n-am avut nicio problemă, n-am luat o săptămă jumate nici măcar o singură pastilă. În momentul în care am intrat în țară, parcă am fost efectiv lovit. 

Vezi și

E doar unul dintre cei peste 500 de mii de români care se sufocă în sezonul polenului de ambrozie. Începutul de toamnă e cea mai groaznică perioadă din an pentru ei.

Pe acelaşi subiect

Sorin, alergic: Acum, mă vedeți, sunt practic sedat de antihistaminice, îmi pun picături în nas, în ochi. Doar cât să pot să respir și să trăiesc cât de cât. Mă aștept ca în maximum o săptămână să dezvolt și simptome de astm alergic.

O aplicaţie îi poate ajuta pe cei alergici să evite zonele pline de ambrozie

Dacă vrem să evităm zonele periculoase, putem să ne folosim de o aplicaţie. Introduceți în aplicație numele localității în care vă aflați și imediat vă apar toate datele necesare. De pildă, în București, riscul de alergie e foarte ridicat.

Brândușa Petrutescu, medic alergolog: Producția a crescut și din cauza poluării, încălzirii globale și din cauză că ea nu a fost stârpită la timp și este foarte rezistentă. Se anticipează că până în 2050 va crește de 4 ori concentrația de polen de ambrozie în aer. Cu cât concentrația e mai mare, cu atât polenul e mai agresiv.

În toată țara sunt peste 800 de zone invadate de ambrozie. Un sfert dintre ele sunt în București. Și ca să înțelegeți cât de gravă e situația, gândiți-vă că polenul dăunător poate fi purtat de vânt chiar și 450 de kilometri. 

''Este ambrozie la greu. Ar fi ideal dacă s-ar face curățenie pe aici.''

Proprietarii de terenuri unde e ambrozie sunt obligaţi de lege să o distrugă, însă prea puţini fac asta. Nici măcar amenzile nu-i sperie. Pentru persoane fizice amenzile sunt între o mie și 5 mii de lei. Pentru firme, pot ajunge până la 20 de mii de lei.

Adrian Lupușor Like
Comentarii


Întrebarea zilei
Dacă aţi putea alege din nou, aţi opta pentru acelaşi loc de muncă?
Observator » Ştiri sociale » Strănut, ochi iritați, nas înfundat: Scenariul clasic pentru cei alergici la ambrozie. ''Sunt practic sedat de antihistaminice.''