Antena Meniu Search
x

Video Alergia la ambrozie afectează tot mai multe persoane. Care sunt simptomele şi ce avertizează medicii: "Pacienții ajung să nu mai poată respira"

Vara se dovedeşte cea mai grea perioadă pentru persoanele care suferă de alergii. O buruiană este cea care nu lasă sute de mii de români să doarmă: ambrozia. Unii au ajuns să se mute de acasă pentru câteva luni, în timp ce alţii sunt dependenţi de spray-urile nazale. Teoretic, ambrozia ar trebui stârpită de proprietarii terenurilor pe care creşte. Practic, ei sunt greu de găsit şi nu se tem de amenzi.

Adrian Lupușor
de Adrian Lupușor

la 19.07.2021, 21:54

Vezi și

Narcisa nu se mai bucură de vară de ani de zile. E alergică la ambrozie şi doar tratamentul medicului alergolog o ajută să respire normal.

Narcisa - pacientă: Dificultăți în respirație și fac crize de astm. Și atunci trebuie să folosesc un spray. Foarte neplăcut să ai senzația că nu poți să respiri.

Strănut, ochi iritați, nas înfundat, senzație de mâncărimi în gât. Sunt simptomele care nu îi dau pace nici Andei. Inițial, tânăra credea că e o banală răceală.

Anda - pacientă: Evit să ies din casă, în special dimineața, când se răspândește cea mai mare cantitate de polen. Mă protejez pe cât posibil, până când trece sezonul. Am cheltuit mai mult de 1000 de lei pentru tratament.

Pe acelaşi subiect

Alţi 500 de mii de români se confurntă cu această problemă. Unii dintre ei dezvoltă și forme grave ale bolii alergice. Mai ales dacă nu apelează din timp la un specialist.

Brândușa Petrutescu - medic alergolog: Pacienții ajung efectiv să nu mai poată respira și ajung la spital în insuficiență respiratorie acută. Au nevoie de tratament de urgență.

Numărul de cazuri de alergie la ambrozie crește de la an la an

Brândușa Petrutescu - medic alergolog: Producția a crescut și din cauza poluării, încălzirii globale și din cauză că ea nu a fost stârpită la timp și este foarte rezistentă. Se anticipează că până în 2050 va crește de 4 ori concentrația de polen de ambrozie în aer. Cu cât concentrația e mai mare, cu atât polenul e mai agresiv.

Buruiana s-a înmulţit periculos pe terenurile abandonate de proprietari. Sunt peste 800 de astfel de zone ţară. Reporterii Observator au mers într un control al poliţiei. Rezultatul?

Polițist: Acest proprietar a fost înștiințat cu privire la planta aceasta dăunătoare și nu a luat măsurile necesare. A fost somat, nici n-a răspuns la somație, nu s-a putut contacta proprietarul.

Așa că e bun de plată.

Firmele în schimb plătesc 20 de mii de lei, dacă nu distrug ambrozia. Într-un singur sector din Capitală, polițiștii au găsit 57 de terenuri pe care creşte ambrozie.

Ți-a plăcut acest articol?

Like | 1 vot
Întrebarea zilei

35 de lei kilogramul de carne de miel înainte de Paşte. Consideraţi preţul acceptabil?

Observator » Sanatate » Alergia la ambrozie afectează tot mai multe persoane. Care sunt simptomele şi ce avertizează medicii: "Pacienții ajung să nu mai poată respira"