Cătina, bombă de energie şi nutrienţi
Cătina este remediul-minune atunci când este culeasă la timpul potrivit. Specialiştii spun că aşa numitul "ginseng românesc" se transformă într-o adevărată bombă de energie şi nutrienţi abia toamna târziu. Rezistenţi la ger şi la arşiţă, arbuştii ţepoşi pot fi valorificaţi până la ultima frunză.
Cătina este remediul-minune atunci când este culeasă la timpul potrivit. Specialiştii spun că aşa numitul "ginseng românesc" se transformă într-o adevărată bombă de energie şi nutrienţi abia toamna târziu. Rezistenţi la ger, dar şi la arşiţă, arbuştii ţepoşi pot fi valorificaţi până la ultima frunză.
În satul Agrişteu, lângă Târgu Mureş, câmpurile şi dealurile sunt portocalii. Aici, pe patru hectare se întinde plantaţia de cătină a unui fost jurnalist. Şi în timp ce alţi cultivatori s-au grăbit să culeaga recolta vara, Marius Libec o adună abia acum, la finalul lunii octombrie.
Până şi gustul fructelor culese mai târziu este altul.
Odată culeşi, lăstarii sunt imediat îngheţaţi la minus 30 de grade şi pregătiţi pentru livrare. Un kilogram costă 15 lei.
Nu doar bobiţele colorate precum mărgelele aduc profit cultivatorilor.
Un adevărat cocktail de vitamine şi antioxidanţi, cătina are efect antiinflamator şi cicatrizant. Pentru că are de 10 ori mai multă vitamina C decât citricele, este considerată un leac minune pentru imunitate.
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰