Ce şerpi veninoşi sunt în România. Cum te protejezi când mergi în drumeţii
Ieşirea din hibernare a şerpilor din România aduce o creştere a numărului atacurilor comise de şerpi, astfel că este important să ne documentăm în legătură cu ce avem de făcut în cazul în care ajungem în astfel de momente.
În principiu, în România trăiesc 10 specii de şerpi, iar cei mai mulţi dintre şerpi sunt inofensivi. Principalul pericol îl reprezintă perioada martie-aprilie, când şerpii ies din hibernare şi sunt interesaţi de împerechere.
Totuşi, inclusiv perioada de după sub sfârşitul lunii aprilie este periculoasă, mai ales în condiţiile în care creşte şi numărul turiştilor care efectuează drumeţii prin munţii ţării noastre.
Specii de şerpi veninoşi care trăiesc în România
Deşi la prima vedere nu pare, în România există şi numeroşi şerpi veninoşi. Toţi şerpii veninoşi din România fac parte din categoria viperelor, chiar dacă, în mod concret, vorbim despre specii diferite.
Şerpii veninoşi din România sunt din speciile vipera europeană comună, vipera cu corn, vipera de stepă şi vipera nikolskii. Dintre aceste specii trebuie precizat că vipera de stepă este pe cale de dispariţie, iar vipera cu corn este cea mai periculoasă dintre viperele de pe întreg continentul european.
Zone din România unde poţi întâlni şerpi veninoşi
În general, chiar dacă rar, există pericolul să dăm peste un şarpe veninos prin majoritatea zonelor ţării, mai puţin în centrul şi sudul Munteniei şi Olteniei. De exemplu, putem da peste o viperă de stepă prin diferite zone din judeţele Suceava, Botoşani, Iaşi, Galaţi, Tulcea, Cluj sau Alba.
Inclusiv în zonele înalte ale Munţilor Carpaţi, la peste 2.000 de metri altitudine, există posibilitatea de a da peste şerpi veninoşi, chiar dacă aceştia au nevoie de soare şi căldură.
Cum te protejezi când mergi în zonele cu şerpi
Specialiştii susţin că, în general, şerpii nu au interesul de a ataca un om decât dacă se simt cu adevărat ameninţaţi, respectiv dacă un om calcă pe şarpe sau îl prinde.
Chiar şi aşa, specialiştii recomandă ca, în momentul în care ajungem într-o zonă cunoscută ca fiind cu şerpi, să încercăm să producem zgomot astfel încât eventualii şerpi din zonă să se îndepărteze.
Ce trebuie să faci dacă te-a muşcat un şarpe
În principiu, dacă vorbim despre o persoană muşcată de un şarpe veninos, aceasta trebuie să ajungă cât mai rapid la o unitate medicală ce îi poate asigura o doză de antivenin.
Indiferent dacă v-a muşcat un şarpe veninos sau unul neveninos, în primul rând trebuie toaletată zona cu apă şi săpun sau cu dezinfectant. De asemenea, până la intrarea în legătură cu un cadru medical, efortul fizic trebuie redus la minim, astfel că ideal ar fi ca victima să fie purtată pe braţe sau transportată cu un mijloc de transport.
Ce faci dacă găseşti un şarpe în casă sau în curte
În primul rând trebuie precizat că, dacă găsiţi un şarpe în casă sau în curte, ideal ar fi să nu intraţi în panică. De asemenea, ideal ar fi să nu atacaţi decisiv şarpele respectiv, adică nu ar trebui să încercaţi să-l omorâţi pe cont propriu. Mai mult, se recomandă alertarea forţelor de ordine, eventual printr-un apel la numărul unic de urgenţă 112.
Pe de altă parte, există numeroase soluţii pentru a înlătura şerpii fără mari probleme. De obicei, şerpii care pot intra într-o casă ori o curte sunt sensibili la mirosuri precum menta sau usturoiul. De asemenea, există aparate cu ultrasunet care pot fi utilizate pentru înlăturarea şerpilor. Nu în ultimul rând, există posibilitatea ca un şarpe să plece de bunăvoie, dacă îi este distrus eventualul culcuş sau dacă le este afectat mediul pe care îl considerau propice.
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰