Antena Meniu Search
x

Video Cea mai mare pălărie din lume poate fi probată la singurul muzeu al pălăriilor de paie din România

Un festival - jos pălăria! Vorbim de festivalul pălăriilor de paie, organizat în acest weekend la Crişeni, în judeţul Harghita. Sute de modele, confecţionate manual, pot fi admirate aici. Iar vizitatorii au şansa de a proba şi cea mai mare pălărie din lume. Are doi metri şi două kilograme.

de Redactia Observator

la 25.07.2021, 10:28

Vezi și

Într-o casă ţărănească din satul harghitean Crişeni, a fost amenajat acum 15 ani singurul muzeu al pălăriilor de paie din România. Aici poate fi văzută şi probată cea mai mare pălărie din lume, cu diamentrul de doi metri şi cu greutatea de peste două kilograme şi jumătate. 

Fodor Gyula, membru muzeu: Pălăria este făcută în 12 zile şi jumătate. Are în ea 22.555 de mii de fire de paie din care a fost împletit. Aţă cu ce a fost cusută are 1.800 de metri.

În prima încăpere, pot fi văzute peste 150 de modele de pălării de paie din ţară. 

Fodor Gyula, membru muzeu: Pălărie pentru mire şi mireasă, denumirea o au pălării de logodnă. Dacă se duceau ei la o nuntă sau la un botez degeaba aveau inelul pe mână trebuiau să poarte pălăria. semn de logodnă. Asta e făcut manual, n-o văzut maşină de cusut! 

Pe acelaşi subiect

Turiştii sunt încântaţi să afle istoria fiecărei pălării

Cei care trec pragul muzeului primesc detalii despre felul în care sunt realizate pălăriile – de la seceratul paielor până la produsul final, gata de purtat. 

Szocs Lajos, fondator muzeu: Încă nu am o pălărie, dar dacă fac un coşulet, deja iar am făcut un produs pentru bomboane. Dacă merg mai departe, am făcut şi coşuleţ, acum încer că ridic borul, trebuie ridicat mai sus, aşa. Imediat sunt gata, am făcut şi pălăria

Arta confecţionării pălăriilor de paie şi a obiectelor decorative din paie are o tradiţie de aproximativ 150 ani. 

''Muzeul ne-o plăcut foarte mult şi am auzit că e întreţinut de oamenii din zonă.''

''Este impresionant să vezi că într-un sat de câteva suflete până la urmă, ţine tradiţia. E minunat.''

Anul trecut festivalul nu s-a putut organiza din cauza pandemiei. 

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Sunteţi de acord ca permisul auto să poată fi obţinut de la 17 ani?

Observator » Stiri sociale » Cea mai mare pălărie din lume poate fi probată la singurul muzeu al pălăriilor de paie din România