Antena Meniu Search
x

Cine şi în ce condiţii poate face vaccinul AstraZeneca fără programare

De câteva zile, românii se pot vaccina împotriva coronavirusului cu serul produs de AstraZeneca fără să-şi mai facă programare, însă chiar şi aşa, oamenii trebuie să ia în calcul anumite aspecte.

de Redactia Observator

la 19.04.2021, 16:15

Peste 1,6 milioane de români s-au imunizat până acum, prin vaccinare, împotriva coronavirusului
Toţi românii de peste 18 ani se pot vaccina împotriva coronavirusului cu ser produs de AstraZeneca - Hepta
  • Toţi românii de peste 18 ani se pot vaccina împotriva coronavirusului cu ser produs de AstraZeneca.
  • Peste 1,6 milioane de români s-au imunizat până acum, prin vaccinare, împotriva coronavirusului.

În primul rând, trebuie reamintit că vaccinul AstraZeneca a fost aprobat iniţial pentru administrare, în România, doar persoanelor cu vârste cuprinse între 18 şi 55 de ani. Ulterior, limita maximă de vârstă a fost eliminată, chiar dacă în alte ţări se menţine o limită de vârstă în jurul a 55 sau 65 de ani. Există chiar studii care arată că acesta ar putea fi aprobat şi pentru persoanele din grupa de vârstă 12-18 ani, însă deocamdată o asemenea mutare nu a primit aprobare la nivel general.

În al doilea rând trebuie precizat că cei care într-adevăr vor să se vaccineze împotriva coronavirusului fără programare, cu ser produs de AstraZeneca, trebuie totuşi să se intereseze în legătură cu disponibilitatea existentă la un centru sau altul.

Recomandările autorităţilor în legătură cu vaccinarea cu ser produs de AstraZeneca împotriva coronavirusului

Autorităţile au venit cu o serie de recomandări importante în întâmpinarea celor care vor să se vaccineze împotriva coronavirusului fără programare, cu ser produs de AstraZeneca. Printre acestea se remarcă următoarele recomandări: Verificați disponibilitatea locurilor pe harta interactivă existentă pe platforma națională de informare cu privire la vaccinare; Prezentați-vă la centrul de vaccinare în care sunt locuri disponibile cu un document de identitate; Vaccinarea se va realiza în limita capacității de vaccinare a centrului; Asigurați-vă că nu aveți simptome asociate COVID19.

Pe acelaşi subiect

Autorităţile speră ca prin această măsură, dar şi prin optimizarea platformei naţionale de informare cu privire la vaccinare, numărul celor care se vaccinează împotriva coronavirusului să fie tot mai mare, astfel încât România să ajungă cât mai repede la imunizarea generală şi în acest mod să fie eliminate restricţiile impuse şi oamenii să revină la viaţa normală.

Atenţie la reacţiile adverse produse de vaccinul de la AstraZeneca împotriva coronavirusului

Deşi sunt extrem de rare, specialiştii recomandă ca oamenii să fie atenţi la reacţiile adverse produse de vaccinul de la AstraZeneca împotriva coronavirusului. Vorbim în special despre posibilitatea de apariţie a acelor tromboze, cheaguri de sânge, care pot duce inclusiv la decese.

Chiar dacă aceste tromboze sunt extrem de rare ca reacţie adversă, specialiştii ne recomandă să fim atenţi la simptomele care pot însemna apariţia unor tromboze după aplicarea primei doze de vaccin AstraZeneca. Este vorba despre simptome precum dificultăţi de respiraţie, dureri în piept, umflături ale mâinilor, dureri abdominale, simptome neurologice, durere de cap intensă, care se poate asocia cu tulburări de vedere, apariția unor mici pete de sânge.

Aceste simptome pot apărea în special în primele 14 zile după ce s-a aplicat prima doză sau a doua doză de vaccin. Dacă remarcaţi apariţia unor asemenea simptome, trebuie să apelaţi de urgenţă la ajutor medical. Dacă aceste simptome apar după aplicarea primei doze de vaccin, este foarte posibil ca, la a doua doză, persoana respectivă să fie vaccinată cu un alt fel de ser.

Până în acest moment, în România, peste 1,6 milioane de persoane au fost imunizate împotriva coronavirusului, respectiv au fost vaccinate cu ambele doze, în timp ce peste 1,02 milioane de persoane au fost vaccinate cu prima doză de vaccin şi aşteaptă rapelul.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Vă tentează să mergeţi în vacanţă cu rulota în loc să vă cazaţi la hotel?

Observator » Stiri sociale » Cine şi în ce condiţii poate face vaccinul AstraZeneca fără programare