Antena Meniu Search
x

Video România începe vaccinarea cu serul AstraZeneca-Oxford. Vaccinul a stârnit controverse în mai multe țări europene

Mai sunt câteva ore până când va începe vaccinarea împotriva COVID-19 cu serul produs de compania AstraZeneca. Mâine dimineaţă se deschid 180 de cabinete noi de vaccinare. Unele vor funcţiona în mall-uri, altele la circ sau în cămine culturale. Vaccinul AstraZeneca se va administra deocamdată doar angajaţilor din domenii esenţiale şi bolnavilor cronic care au sub 55 de ani.

De Ema Schweninger la 14.02.2021, 22:23
Vezi și
  • În mai multe ţări occidentale, vaccinul AstraZeneca e subiectul unor controverse

Şase cabinete de vaccinare vor fi deschise doar într-un mall din Sectorul 4 al Capitalei. Luni sunt programaţi 360 de oameni, cu boli cronice sau lucrează în domenii-cheie. Toţi se vor vaccina cu AstraZeneca.

Punctele de vaccinare 7, 8, 9, 10, 11 rămân închise. În aceste cabinete ar fi putut fi vaccinaţi 300 de oameni pe zi, dar nu există personal suficient. Ar mai fi fost nevoie de aproximativ 30 de medici, asistenţi şi registratori.

Nerăbdători, oamenii care au programări au venit astăzi să afle cum trebuie să se pregătească.

Am vrut să vin să aflu care sunt paşii administrativi. Dacă trebuie să vin cu programarea printată.

Şi aici s-au luat măsuri pentru a se interveni imediat dacă cineva are probleme medicale.

Florin Ciobanu, medic coordonator centrul de vaccinare: Avem echipamentul necesar pentru prim ajutor, medicaţia necesară, avem legătura directă cu Spitalul Bagdasar şi o ambulanţă pusă la dispoziţie.

Circul Metropolitan va fi unul din marile centre de vaccinare care se dechid de mâine în capitală.   

Şi la Iaşi se deschid opt puncte noi pe harta imunizării. Trei sunt pentru profesori şi studenţi. 

Doar la centrul de vaccinare din comuna Ciurea sunt deja pregătite patru puncte unde se poate administra vaccinul anti-COVID-19 populaţiei. De luni va funcționa doar un singur astfel de punct. Pe măsură ce cantitatea de vaccin distribuită în teritoriu va creşte, se vor deschide și celelalte puncte.

Cei mai încântaţi sunt localnicii. Până acum o singură comună avea centru de vaccinare, restul erau în oraşe, la distanţe mari.

E foarte bună ideea, dar să înceapă. Se auzea că de pe 8. Acum s-a amânat pe 15.

Vaccinul Astra Zeneca, administrat doar românilor între 18 şi 55 de ani

La fel se întâmplă în multe alte ţări europene. Oficialii OMS recomandă însă folosirea serului şi persoanelor peste 65 de ani. 

Studiile arată că vaccinul AstraZeneca are o eficacitate de 60%, mult mai scăzută ca serurile Pfizer şi Moderna. iar asta a dus la o serie de controverse în europa. Medicii italieni sunt nemulţumiţi că primesc un vaccin mai puţin eficient, deşi sunt în prima linie a luptei cu coronavirusul. Solicită să le fie administrat un alt vaccin. La fel şi cadrele medicale de la AKH Viena, al cincilea cel mai mare spital din Europa. 

M-am vaccinat miercuri şi mi-a fost rău toată noaptea, frisoane foarte puternice, febră 39 cu 5. Mi-a fost foarte rău. Nu am putut să mă ridic din pat.  

"Am senzaţia că profesorii sunt trataţi un pic mai rău şi dovadă este şi vaccinul pe care ni-l oferă. Nu ne-au administrat vaccinurile pe care le primesc medicii şi alte grupuri profesionale", susține o profesoară.

Scandal în Franța, din cauza vaccinului AstraZeneca

Şi în Franţa unde sunt vaccinaţi medicii cu AstraZeneca e scandal. Multe cadre medicale s au plâns de efecte adverse puternice iar în câteva centre s-a oprit imunizarea cu acest ser. Printre simptome: dureri de cap, febră, dureri musculare. Sunt de altfel printre cele mai frecvente efecte secundare raportate şi pentru serurile Pfuzer şi Moderne. Medicii români ne liniştesc:

Gindrovel Dumitra, medic de familie: Ele reprezintă până la urmă expresia producerii de anticorpi din partea organismului, ceea ce ar trebui să ne bucure, nu să ne întristeze. Dacă aceste reacţii adverse apar doar la proteina S, închipuiţi-vă cam care ar fi complicaţiile care pot să apară în cazul infecţiei cu virus sălbatic, pentru că acestea ar fi mult mai înalte.

Valeriu Gheorghiţă, coordonator campania de vaccinare: Acest vaccin scade cu circa 67% rata de infecţie asimptomatică, cu alte cuvinte, scade probabilitatea de a transmite infecţia de la o persoană vaccinată la o persoană nevaccinată.

Specialiştii spun că reacţiile adverse trec de regulă în câteva ore. 

Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News!

Observator » Sanatate » România începe vaccinarea cu serul AstraZeneca-Oxford. Vaccinul a stârnit controverse în mai multe țări europene