Antena Meniu Search
x

Cine sunt românii morţi în cutremurul din Italia. Printre ei, un copil de 11 ani şi femei care îngrijeau bătrâne pentru a trimite bani în ţară

Devastatorul cutremur care a avut loc pe 24 august în Italia a curmat vieţile a 290 de oameni, dintre aceştia 11 fiind cetăţeni români. Printre cei decedaţi se află o familie, femei care îngrijeau bătrâne pentru a trimite bani în ţară, dar şi un copil de 11 ani.

Devastatorul cutremur care a avut loc pe 24 august în Italia a curmat vieţile a 290 de oameni, dintre aceştia 11 fiind cetăţeni români. Printre cei decedaţi se află o familie, femei care îngrijeau bătrâne pentru a trimite bani în ţară, dar şi un copil de 11 ani.

Maricica Iosub (35 de ani)

Maricica Iosub avea 35 de ani şi era din localitatea botoşăneană Avrămeni. Ea a fost găsită decedată chiar în patul din apartamentul în care locuia în oraşul italian Amatrice, potrivit primarului localităţii din care provine femeia, Ioan Bucătariu.

Potrivit acestuia, Maricica Iosub provenea dintr-o familie săracă din Avrămeni şi era  plecată de peste 15 ani în Italia, unde lucra într-un restaurant din Amatrice. Tânăra mai avea şase fraţi şi, cu excepţia unei surori cu probleme de sănătate, au plecat pe rând în străinătate.

“Prima care a plecat a fost chiar Maricica. Apoi, i-a tras pe toţi după ea în Italia, unde şi-au găsit câte un loc de muncă. Aici în sat mai trăieşte doar tatăl lor, cu care am luat deja legătura pentru a-l ajuta. Mama tinerei a murit mai demult, iar fata a fost crescută de către o bunică. Pentru ea a şi venit ultima dată acasă, acum vreo doi-trei ani, pentru a o conduce pe ultimul drum. Ştiu că venise şi cu un italian, cu care am înţeles că trăia, dar cu care, se pare, nu era căsătorită”, a afirmat Ioan Bucătariu.

El a precizat că două cumnate ale femeii sunt internate în spital după ce au fost rănite în timpul seismului.

”Cele două femei rănite, Angela Bararu şi Emilia Bararu, care sunt cumnate cu tânăra moartă, au fost găsite în spital, după ce, de asemenea, fuseseră date dispărute. Din câte am înţeles, soţul uneia dintre ele, un cetăţean italian, a murit în timpul seismului”, a declarant primarul comunei Avrămeni.

Aurelia Dogaru (36 de ani)

Aurelia Dogaru era din judetul Dolj şi avea 36 de ani. Trupul femeii a fost descoperit alături de cel al sotului, un cetăţean italian.

Copilul celor doi, in varstă de 11 ani, a reuşit să supravieţuiască sărind de la etajul casei de vacanţă pe care familia o avea în localitatea Amatrice. Alessandro, în vârstă de zece ani, a sărit împreună cu un prieten care rămăsese peste noapte la el, copilul reuşind să îl salveze şi pe câinele său, a declarat pentru News.ro bunica băiatului.

"Mama Aureliei a plecat de ieri in Italia cand a vazut pozele lor pe Internet. Este groaznic. Am aflat ca azi-noapte, sora lui Fabio (sotul Aureliei Dogaru - n.red.) a fost chemata la morga si i-a recunoscut. Erau o familie atat de frumoasa si de linistita. El era inginer de dezastre si locuiau intr-o casa mai veche", a povestit o matusa a Aureliei Dogaru.

Femeia sustine ca, imediat dupa cutremur, soacra Aureliei Dogaru a mers acasa la ei pentru a vedea in ce stare sunt.

"Imediat dupa cutremur, mama lui Fabio s-a dus la ei acasa si atunci l-au scos de sub daramaturi pe baietel, l-au dus la spital, ca era ranit, dar este totul bine acum. E la bunica lui acasa", a mai spus matusa romancei.

Aurelia Dogaru şi Fabio Graziani erau căsătoriţi de 13 ani, fiul celor doi, Alessandro, urmând să împlinească zece ani pe 11 decembrie. Aurelia a fost crescută doar de mama ei, Mariana Voinea, din anul 1991, ea locuind în comuna doljeană Piscu Sadovei până când a plecat în Italia.

Steluţa Novac (47 de ani)

Steluţa Novac avea 47 de ani şi era din localitatea vasluiană Zorleni. Ea a plecat în Italia în urmă cu opt ani. Locuia în Amatrice, unde îngrijea o rudă a unui patron de hotel din localitate.

Primarul comunei Zorleni susţine că părinţii femeii nu au aflat că fiica lor a murit, întrucât sora acesteia nu a îndrăznit să le dea vestea.

”Pe noi ne-a contactat la Primărie sora victimei, care ne-a cerut iniţial sprijin pentru a o ajuta să aducă trupul neînsufleţit al femeii de la aeroport în localitatea natală. Ulterior, a revenit şi a spus că nu mai are nevoie întrucât se va ocupa consulatul şi de această problemă, pe lângă repatrierea sicriului. Sora doamnei decedate nici măcar nu a avut curajul să le spună părinţilor că fiica lor a murit pe motiv că sunt bătrâni şi nu se ştie cum ar primi groaznica veste”, a declarant primarul comunei Zorleni, Paula Hultoană.

Steluţa Novac a fost ultima dată acasă în urmă cu trei luni, după ce nu-şi mai vizitase rudele din Zorleni de patru ani.

Familia Păunescu

Simona Păunescu (43 de ani) şi Victor Păunescu (52 de ani), din judeţul Vâlcea, sunt doi dintre românii care au decedat în urma cutremurului din localitatea italiană Amatrice.

Marţi, trupurile neînsufleţite ale celor doi soţi au fost ajuns în comuna vâlceană Fârtăţeşti, unde soţii Păunescu vor fi înhumaţi.

Potrivit localnicilor, Simona Păunescu era originară din Fârtăţeşti, iar soţul său era din judeţul Hunedoara. Soţii Păunescu, care aveau două fiice, au locuit în satul Dăncăi din comuna Fârtăţeşti până în urmă cu zece ani când au plecat în Italia.

Ultima dată au fost văzuţi la Fârtăţeşti în urmă cu o lună, când au venit acasă pentru a-şi schimba cărţile de identitate, a povestit viceprimarul localităţii, Ilie Epure.

Potrivit acestuia, una dintre fiicele soţilor Păunescu era plecată cu ei în Italia, iar tânăra a venit în România cu doar o săptămână înainte de producerea cutremurului.

Violeta Moldovan (37 de ani)

Violeta Moldovan se afla în Amatrice în vacanţă în momentul seismului. Viceprimarul comunei nemţene Bicaz-Chei, Mihai Bârsan, vecin cu familia victimei, a declarat, marţi, pentru MEDIAFAX, că sicriul cu trupul Violetei Moldovan era aşteptat acasă.

"Era o tânără harnică, bună, avea doar 37 de ani", a spus viceprimarul.

Potrivit acestuia, femeia din Neamţ era plecată în Italia de circa zece ani împreună cu sora ei şi îngrijea persoane vârstnice. Bârsan a spus că, în momentul producerii seismului, Violeta Moldovan, care lucra la Roma, se afla în Amatrice în vacanţă, alături de persoana pe care o îngrijea.

Ultima postare a Violetei Moldovan pe Facebook datează din 17 august, reprezentând o fotografie făcută în Pescara del Tronto, lângă câteva clădiri vechi, deasupra unei râpe.

Elena Olaru (68 de ani)

Şi Elena Olaru era tot din Moldova, din localitatea Asau, judeţul Bacău, şi îngrijea o bătrână în Amatrice în momentul producerii cutremurului. Familia a sperat zile întregi că Elena Olaru va fi găsită în viaţă, însă oamenii au fost anunţaţi de decesul acesteia.

Femeia era căsătorită şi avea o fiică.

Emanuel (11 ani)

Pe Emanuel, un băieţel de 11 ani l-au căutat zeci de oameni printre dărâmături, după ce mama sa a fost scoasă după şapte ore de la producerea cutremurului.

Mama, care a fost operată la picior şi era internată într-un spital din Rieti, a lansat un apel dramatic pentru găsirea copilului ei, însă totul a fost în zadar. Băieţelul a fost găsit mort, iar unchiul lui a fost chemat pentru a-l identifica.

Giorgeta Braier (56 de ani)

Giorgeta Braier, în vârstă de 56 de ani, plecase singură la muncă în Italia, ceilalţi membri ai familiei rămânând la Timişoara.

Trupul neînsufleţit al femeii a fost adus în ţară cu o maşină, în noaptea de luni spre marţi.

Ea va fi înmormântată, miercuri, la Timişoara, iar la funeralii va fi prezent şi prefectul judeţului Timiş, care va depune o coroană de flori din partea premierului Dacian Cioloş.

Cutremurul, cu magnitudinea de 6,2, a avut loc pe 24 august, la ora locală 3.36 (4.36, ora României), la aproximativ 100 de kilometri nord-est de Roma, într-o zonă muntoasă din centrul Italiei. Bilanţul victimelor a fost de 290 de oameni.

Cutremurul a lăsat în urmă mii de oameni care au pierdut totul, iar mulţi dintre ei şi-au petrecut ultimele nopţi sub cerul liber, în maşini sau în corturile puse la dispoziţie de autorităţi. Circa 1.200 de oameni au găsit adăpost în taberele pentru sinistraţi înfiinţate de autorităţi în jurul localităţilor afectate, relatează Reuters. La Amatrice, 50 de bătrâni şi copii au dormit într-o sală locală de sport.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Ce alegeți de 1 Mai, grătar la pădure sau grătar la terasă?

Observator » Stiri sociale » Cine sunt românii morţi în cutremurul din Italia. Printre ei, un copil de 11 ani şi femei care îngrijeau bătrâne pentru a trimite bani în ţară