Antena Meniu Search
x

Cartoful mov și cartoful dulce, concurenții mai scumpi ai cartofului românesc

De când şi-au schimbat culoarea, cartofii s-au scumpit. Soiurile mov, dar şi cele care oferă un gust dulce, au colorat farfuriile românilor.

Vezi și

Soiurile de cartof mov, dar şi cele care oferă un gust dulce, au colorat farfuriile românilor. Ajung să coste, însă, chiar de douăzeci de ori mai mult decât cartofii tradiţionali. Există şi diferenţe de calitate, spun nutriţioniştii.

Suntem la un restaurant de lux din Capitală. În meniu, ne atrage atenţia un preparat mai puţin obişnuit. "Avem piure de cartofi mov, piure de cartofi româneşti, la care, având un preparat din peşte, o să punem şi lămâie, după care venim cu peştele, în prealabil făcut la grătar."

Diferență de preț între cartoful mov și cel românesc

Cartoful mov şi cel dulce au început să-şi facă loc, deocamdată, doar în meniurile restaurantelor de lux. Sunt de câteva ori mai scumpi decât cartofii tradiţionali. 

Pe acelaşi subiect

Pe măsură ce e mai colorat, cartoful e şi mai scump. Cartoful românesc, alb, tradiţional este 1,30 lei kg. Urmează apoi în clasament cartoful mov, ceva mai nou pe piaţă, care costă 6 lei un kg. Apoi cartoful dulce, despre care nutriţioniştii spun că e şi mai sănătos, costă undeva la 8 lei kg. Iar cel mai scump dintre toate este cartoful dulce roşu, care costă 24 de lei kg.

Ce are în plus cartoful mov

Culoarea nu dictează doar preţul, ci şi calitatea. Această culoare mov este dată de antioxidanţi, aflaţi în cantităţi mari, cantităţi de vitamine şi minerale ceva mai mari decât la cartoful obişnuit.

Printre români, cartoful mov, originar din Peru, este, din ce în ce mai des, o curiozitate culinară. Dar puţini l-au încercat deocamdată în bucătărie.

Alexandru Colceriu cultivă cartofi mov de mai bine de cinci ani. Le-a prins gustul în Elveţia. "Am avut o recoltă de 500 de kg în primul an şi am observat că imediat am vândut-o. Vedem că de la an la an avem clienţi din ce în ce mai mulţi."

La modă în farfurie este şi cartoful dulce, care vine din Asia. Seamănă la gust cu dovleacul şi îngraşă mai puţin, spun nutriţioniştii. 

Avantajele cartofului românesc

Şi cartoful românesc are, totuşi, beneficiile lui pentru sănătate. Asta, dacă nu este consumat alături de carne. "Are carbohidraţi complecşi şi are un indice de saţietate foarte bun, adică te satură foarte repede, important e să nu-l prăjim", spun specialiștii.

La fel ar trebui să facem şi când gătim cartofi mov sau dulci. Sunt mai sănătoşi, însă, devin la fel de nocivi pentru siluetă dacă sunt prăjiţi. 

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

35 de lei kilogramul de carne de miel înainte de Paşte. Consideraţi preţul acceptabil?

Observator » Stiri sociale » Cartoful mov și cartoful dulce, concurenții mai scumpi ai cartofului românesc