Antena Meniu Search
x

Cultura în România: cum să atragi publicul către evenimentele de artă și divertisment

Numeroase studii au arătat că arta și muzica pot contribui la atenuarea durerilor cronice, la întârzierea apariției simptomelor demenței și bolii Alzheimer și la accelerarea dezvoltării creierului copiilor.

de Redactia Observator

la 14.02.2020, 16:47

Cum să atragi publicul către evenimentele de artă și divertisment
Cum poți atrage publicul către evenimentele de artă și divertisment - Rawpixel.com / Shutterstock

Numeroase studii au arătat că arta și muzica pot contribui la atenuarea durerilor cronice, la întârzierea apariției simptomelor demenței și bolii Alzheimer și la accelerarea dezvoltării creierului copiilor.

Totodată, cele mai recente cercetări arată că mersul la muzeu îi ajută pe oameni să trăiască mai mult. Oamenii de știință britanici au urmărit, pe parcursul a 14 ani, sute de oameni cu vârsta de peste 50 de ani și au descoperit că, în cazul celor care au mers la muzee sau au participat la un concert o dată sau de două ori pe an, șansele de a muri pe perioada studiului au fost cu 14% mai mici decât în rândul participanților care nu au avut astfel de activități.

În țara noastră, consumul cultural nu se numără printre prioritățile românilor, care cheltuie, în medie, 27 de euro de persoană pentru cultură. Prin comparație, media europeană este de cinci ori mai mare, ceea ce plasează țara noastră pe ultimul loc în Europa la capitolul consum cultural. Televizorul rămâne principala sursă de consum de cultură și divertisment a românilor. 

Potrivit Eurostat, doar 6,5% dintre români cumpără cel puţin o carte pe an, iar cel mai recent Barometru de consum cultural arată faptul că 67% dintre români nu au văzut vreodată un spectacol de teatru.

În unele zone ale țării nu există teatre, cinematografe sau librării, astfel că accesul la cultură este limitat. Există, însă, și localități care, deși au astfel de spații, nu reușesc să atragă tinerii către produsele culturale pe care le oferă. 

Publicitatea este importantă pentru a convinge un număr cât mai mare de oameni să se bucure de activități culturale: de la steaguri, bannere și standere - pentru publicitatea outdoor - până la mesaje pe rețelele sociale, bloguri și vloguri, precum și comunicate de presă. Iată câțiva pași pe care îi poți urma pentru o mai bună promovare a produselor culturale.

Cunoaște-ți audiența

Fie că vrei să organizezi un eveniment de artă, fie faci parte din echipa unei instituții de cultură, unul dintre cele mai importante lucruri de care este esențial să ții cont este audiența. Care este profilul celor care merg la muzeu, la concerte, la spectacole de teatru, la filme și la lansări de carte? Cunoscând audiența, îți vei face o imagine de ansamblu asupra felului în care să promovezi activitățile culturale. 

De exemplu, orchestra britanică Manchester Camerata a reușit, într-un an, să dubleze numărul spectatorilor care participă la concertele sale. Ambiția echipei a fost de a redefini ceea ce poate face o orchestră. Pentru a stabili o strategie în acest sens, identificarea publicului a fost printre primii pași pe care Manchester Camerata i-a făcut. 

Transmite mesajul  în cât mai multe medii

Televiziunea, radioul și presa scrisă sunt principalele medii de transmitere a unui mesaj pentru a ajunge la un public cât mai numeros. Cu toate acestea, progresul tehnologic și apariția unor noi forme de comunicare au schimbat modul în care oamenii se informează. Astfel, cei mai mulți tineri își iau informațiile din mediul online. Pentru a atrage persoane din toate categoriile de vârstă și din toate mediile sociale, este important să transmiți mesajul și în mediul virtual. Blogurile, vlogurile, rețelele sociale sunt căi prin care poți atrage mai mulți tineri către zona culturală.

Prezintă produsul cultural în comunitate

O mostră dintr-un produs cultural oferit comunității îi poate determina pe oameni să își dorească să vadă mai mult. De exemplu, pentru a atrage tinerii către muzee sau teatre, poți organiza evenimente de prezentare în școli. O mini-expoziție pe holurile școlii, care să facă trimitere la lucrările principalilor artiști expuși în muzeu sau un spectacol de teatru prezentat după orele de curs ar putea să le stârnească interesul elevilor și să îi facă să își dorească să viziteze instituțiile culturale

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Unde preferaţi să vă cazaţi în vacanţă, la hotel sau închiriaţi un apartament?

Observator » Stiri sociale » Cultura în România: cum să atragi publicul către evenimentele de artă și divertisment