Proces-verbal de contravenție 2018. Cum arată noul model, modificări importante pentru şoferi
Sindicatul poliţiştilor Europol a anunţat că procesul-verbal de constatare și sancționare a contravențiilor, utilizat în activitatea de control în domeniul circulației pe drumurile publice, va fi schimbat.
Sindicatul poliţiştilor Europol a anunţat că procesul-verbal de constatare și sancționare a contravențiilor, utilizat în activitatea de control în domeniul circulației pe drumurile publice, va fi schimbat.
Urmare a intrării în vigoare la data de 24.08.2018, a Legii nr. 203/2018 privind măsuri de eficientizare a achitării amenzilor contravenționale, de modificare și completare a Ordonanței de urgență a Guvernului nr. 2/2001 și a Ordonanței de urgență a Guvernului nr. 195/2002, procesul-verbal de constatare și sancționare a contravențiilor, utilizat în activitatea de control în domeniul circulației pe drumurile publice va fi schimbat.
În prezent, modelul procesului-verbal de constatare și sancționare a contravențiilor este prevăzut in OUG nr. 195/2002 privind circulația pe drumurile publice, aprobat prin HG nr. 1391/2006, potrivit Europol.
Procesul-verbal de contravenţie, modelul 2018
Datorită modificărilor legislative, procesul-verbal de constatare a contravenției este titlu de creanță și înștiințare de plată, astfel că, noul model de proces-verbal nu va mai cuprinde mențiuni cu privire la comunicarea înștiințării de plată.
De asemenea, susţine Europol, vor fi inserate mențiuni cu privire la posibiliatea achitării în termen de 15 zile de la data înmânării sau comunicării procesului-verbal a jumătate din minimul amenzii prevăzute de lege. Mai mult de atât, acesta a fost completat cu posibiliatea aplicării sancțiunii contravenționale complementare a suspendării exercitării dreptului de a conduce, așa cum prevede Decizia ÎCCJ nr. 8/2018.
Conform prevederilor art. 19, pct. 1 din Legea 203/2018 și a prevederilor art. 109, alin. 4 din OUG 195/2002, modelul procesului-verbal de constatare și sancționare a contravenției se stabilește prin ordin al ministrului afacerilor interne.
Proiectul de ordin a fost pus în transparență decizională, având termen 10 zile, începând cu data de 27.08.2018.
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰