Antena Meniu Search
x

Video Dobromir, comuna prinsă într-o buclă a sărăciei. Unul din trei localnici trăiește din ajutorul social

O lume prinsă între incompetenţă şi lipsă de interes. Autorităţi şi cetăţeni obişnuiţi deopotrivă se complac într-o situaţie care pare fără scăpare. Aproape o treime dintre locuitorii din Dobromir, Constanţa, trăiesc din ajutorul social. Restul sunt copii, pensionari şi persoane care supravieţuiesc din ce au câştigat în străinătate. Cei care ar putea face ceva nu fac, iar oamenii rămân blocaţi într-un sistem din care drept este că nici ei nu fac eforturi să iasă. Un reportaj de Andreea Filip şi Ionuţ Văduva.

Andreea Filip
de Andreea Filip

la 22.11.2020, 14:25

Vezi și
  • Unul dintre trei localnici din Dobromir trăiește din ajutorul social
  • Fără infrastructură și locuri de muncă, oamenii sunt condamnați la sărăcie

La 80 de kilometri de Constanţa, în localitatea Dobromir, oamenii fac ce fac de multă vreme.

INFORMARESetările tale privind cookie-urile nu permit afișarea conținutului din această zonă. E necesar să accepți cookie-urile social media pentru afisarea acestui tip de conținut. Modifică setările

Unul din trei oameni de aici trăieşte din ajutorul social de la stat.

"La noi cu locurile de munca e mai greu. te ocupi cu animale", explică un localnic.

Oamenii spun că ar vrea să muncească, dar nu au ce. Mulţi au fost plecaţi în Anglia şi Germania, dar din cauiza pandemiei s-au întors acasă.

Edilii nu au o explicaţie, iar mai marii de la judeţ încearcă una.

Mihai Lupu, președintele Consiliul Județean Constanța: Dacă n-ai apă, n-ai gaz, n-ai infrastructură, nu-ţi vin. E forţă de muncă ieftină relativ, se găseşte, omogenă.

Şi chiar dacă şi-ar dori să îşi găsească un loc de muncă, în muncipii precum Medgidia sau Constanţa, locuitorii din Dobromir nu ar avea cum să facă naveta. Şi asta pentru că există o singură cursă care leagă acest sat de restul lumii.

Tudor e printre cei care în ciuda barierelor şi a făcut un drum în viaţă

"Lucrez la o fabrică de plastice din Medgidia. Locuri de muncă nu există aici, doar în oraş", ne-a spus el.

Copiii au învăţat lecţia părinţilor. Unii dau banii din burse pe intrnet pentru a putea face şcoală online.

Gafița Tudore, director școală: Mulţi au telefoane, dar nu cu internet. Părinţii vin dimineaţa, iau testele şi le aduc a doua zi lucrate. Cei de la liceu, de la profesională, mă întreabă dacă au venit bursele că aşa îşi mai cumpără minute pe internet.

În România sunt aproape 300.000 de oameni care nu muncesc. Cât întreaga populaţie a unui judeţ de mărimea Mehedinţiului.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

V-a trezit suspiciuni culoarea puilor din magazine?

Observator » Stiri sociale » Dobromir, comuna prinsă într-o buclă a sărăciei. Unul din trei localnici trăiește din ajutorul social