Antena Meniu Search
x

Dramele din secțiile ATI. Medic: „Vedem pacienți severi de Covid care se simt fericiți, vorbesc, iar noi știm că vor muri”

Medicul timișorean Dorel Săndesc a vorbit despre stresul enorm al medicilor care tratează bolnavii de Covid aflați în stare gravă și spune că se datorează, în primul rând, ”șocului sufletesc al personalului medical în fața morții absolut dureroase a pacienților”.

Ana Maria Ghiarasim
de Ana Maria Ghiarasim

la 10.10.2020, 14:58

Medic: „Vedem pacienți severi de Covid care se simt fericiți, vorbesc, iar noi știm că vor muri”
Medic: „Vedem pacienți severi de Covid care se simt fericiți, vorbesc, iar noi știm că vor muri” - Profimedia Images/ Ondrej Deml/CTK Photo/A
  • Medicul ATI Dorel Săndesc atrage atenția asupra fenomenului de ”happy hypoxemia” la pacienții afectați puternic de Covid-19.
  • Dorel Săndesc vorbește despre șocul sufletesc al personalului medical în fața morții dureroase provocate de Covid-19.

Vicepreşedintele Asociației de Anestezie și Terapie Intensivă atrage atenția asupra fenomenului de ”happy hypoxemia”, când pacienții în stare gravă din cauza Covid-19 încep să se simtă bine, sunt fericiți, pentru ca apoi organismul lor să cedeze definitiv.

”Bolnavii severi de COVID, pentru care nu mai poți face nimic, nu știu acest lucru. Apare fenomenul de ”happy” hypoxemia. Ei se simt fericiți, vorbesc, iar noi știm că vor muri. Numai înainte de ‘89, cu avorturile, am suferit la fel. În analize vedem că sunt foarte rău, că nu mai rezistă, că sunt pe moarte, dar ei sunt conștienți, conversăm. E teribil. E o durere înfiorător de dus pentru tot personalul medical”, a spus medicul, într-un interviu acordat Libertatea.

Numai înainte de ‘89, cu avorturile, am suferit la fel

”Am avut și cazuri de persoane plecate acasă, teoretic vindecate. Și s-au întors după multe zile, cu abdomenul dureros. Erau în stare gravă, n-au putut fi salvați. De aceea vorbesc acum, simt că uneori, nu în fiecare zi, dar în anumite momente, e datoria mea să dau un mesaj. Dacă oamenii mă ascultă, bine. Dacă nu, nu”, a mai spus medicul.

Dr. Dorel Săndesc spune că asta se întâmpla des în spitale înainte de 1989, cu femeile care sufereau complicații și infecții după întreruperile de sarcină făcute ilegal.

”Multe dintre ele se infectau. Intrau în sepsis, dar nu realizau. Erau un pic umflate, se simțeau un pic rău, dar în analize se evidenția că organismul este în șoc. Vorbeam cu ele, nu voi uita asta niciodată, știam că nu mai e nimic de făcut, și după o vreme mureau. Asta văd acum în ochii colegilor mei care asistă la morțile acestea atât de greu de dus”, a spus medicul. 

Citește și:

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

35 de lei kilogramul de carne de miel înainte de Paşte. Consideraţi preţul acceptabil?

Observator » Stiri sociale » Dramele din secțiile ATI. Medic: „Vedem pacienți severi de Covid care se simt fericiți, vorbesc, iar noi știm că vor muri”