Ei sunt cei mai buni șahiști nevăzători!

Publicat: 26.08.2014, 07:59.
Actualizat: 26.08.2014, 08:57

Nevăzători din toate colţurile ţării participă în aceste zile la finala Campionatului Naţional de Şah, organizată special pentru ei, la Bistriţa.

Nevăzători din toate colţurile ţării participă în aceste zile la finala Campionatului Naţional de Şah, organizată special pentru ei, la Bistriţa.

După cele 9 runde în care îşi arată priceperea în mutările strategice ale jocului, primii şase concurenţi vor forma echipa României la campionatul mondial din 2015.

Partidele se desfăşoară pe table speciale, prevăzute cu găuri unde sunt fixate piesele, iar pătratele negre sunt mai ridicate decât cele albe.

Diferenţa este mai mult la nivelul de pregătire. Cei care văd se pregătesc mai repede, mai usor, mai eficient.

Dacian este vedeta concursului. A ajuns pe locul 6 în lume. În copilărie dădea maşinuţele în schimbul cailor şi al reginei. A stat în faţa tablei de şah de la vârsta de doi ani şi asta îşi spune cuvântul.

O partidă disputată între doi şahişti cu deficienţă de vedere poate să dureze şi 3 ore, timp în care există o mare încărcătură emoţională. Arbitrul este cu ochii pe toţi participanţii. Se caută cei mai buni.

Este un concurs care se desfăşoară pe perioada a 7 zile 9 runde iar cel mai bun va iesi campion national pentru anul 2014 iar primii clasati in ordine vor face parte din echipa romaniei pentru campionatul mondial de anul viitor care va avea loc în Coreea.

Concursul se încheie sâmbătă.

Descarcă aplicaţia Observator News din Google Play sau App Store şi fii la curent cu ştirile momentului din România şi din lume.