Antena Meniu Search
x

Curs valutar

Video Floare de o frumuseţe rară, smulsă de turişti deşi e protejată prin lege. Localnicii o păzesc cu rândul

O floare rară transformă an de an o pădure din Gorj într-un peisaj de poveste. Laleaua pestriţă este protejată de lege, iar autorităţile şi localnicii fac voluntariat ca să o păzească în perioada de două săptămâni în care este înflorită. Vor totuşi să o promoveze, aşa că se gândesc serios să organizeze un festival.  

de Redactia Observator

la 08.04.2022 , 18:26

În fiecare primăvară, pădurea din localiatea gorjeană Dăneşti se transformă într-un tărâm magic. Laleaua pestriţă, o floare mică şi delicată, protejată de lege, atrage zeci de turişti. "Am văzut că din Hunedoara și Sibiu vin să admire comoara pe care o avem noi și cred că ar trebui să profităm de asta", spune Ion Munteanu, localnic.

Laleaua pestriţă, în pericol

Dar nu puţini sunt cei care ar vrea să plece cu ea acasă. "Noi le mai protejăm, dacă mai vine cineva, mai stăm pe aici, le mai spunem. Dacă vin și le rup, nu-i lăsăm. Dacă e patrimoniu național", povesteşte Ion Giuverdea, localnic.  

Vezi și

Localnicii păzesc floarea cu sfinţenie

Pe acelaşi subiect

Timp de două săptămâni, cât lalelele pestriţe sunt înflorite, localnicii fac voluntariat şi patrulează pentru ca floarea să rămână unde-i este locul, în natură. Mai mult, autorităţile iau în calcul organizarea unui festival prin care minunea naturii să fie promovată. "Înțeleg că în țară se găsește doar în câteva locuri. Noi avem aproape 100 de hectare de pământ cu floare, lalea pestriță. M-am gândit să legăm o activitate cultural-artistică și să o denumim după această floare", afirmă Mădălin Paliță, primarul din Dănești.

"Este o floare rară care prin munca mea de 35-40 de ani, de când sunt în această zonă, am încercat prin patrulări colective, prin mass-media și prin primării, să duc mai departe ca zonă să apară la inimile oamenilor", mărturiseşte Romică Prodea, pădurar.

Unde creşte laleaua pestriţă

Laleaua pestriţă creşte şi în Bistrița sau Maramureș, dar pe suprafețe mult mai mici. În Europa, floarea se mai întâlneşte rar în Ucraina, Ungaria, Elveția şi Slovacia. Fiindcă este foarte sensibilă la condiţiile de mediu, ea a dispărut deja în Cehia și Belgia.

Redactia Observator Like

Observator  - Despre oameni, știrile așa cum trebuie să fie.

Comentarii


Întrebarea zilei
Dacă aţi putea alege din nou, aţi opta pentru acelaşi loc de muncă?
Observator » Ştiri sociale » Floare de o frumuseţe rară, smulsă de turişti deşi e protejată prin lege. Localnicii o păzesc cu rândul