Antena Meniu Search
x

Curs valutar

Video Fragmente de istorie, salvate cu pasiune și dibăcie de maeștrii restauratori

Un monument redat patrimoniului şi renăscut din propria cenuşă va atrage întotdeauna privirile şi admiraţia celor care se opresc să îi observe măreţia. De prea puţine ori vorbim, însă, de cei care, cu dibăcie şi multă răbdare, muncesc pentru bijuteriile arhitecturale. În Craiova, restaurarea unei clădiri de patrimoniu, viitor muzeu, ne-a dat ocazia să păşim în atelierele restauratorilor.

de Cristina Oprea

la 15.02.2021 , 13:47

După decopertarea propriu-zisă şi luarea vopselei, rămân părţi din vopsea foarte minuscule, care trebuie îndepărtate, înainte de a se aplica foiţa de aur pe fiecare element floral. 

Acum este doar un şantier. În câteva luni, clădirea Casei Dianu din Craiova, lăsată ani de zile în paragină, va adăposti 23 de colecţii, arhive şi alte bunuri ale unor personalităţi marcante ale culturii române. "Muzeul Cărţii şi al Exilului Românesc" este adus la viaţă de mâinile dibace ale restauratorilor de artă şi monumente. Între ei, îl găsim pe Teodor Sinescu. La început a fost colecţionar, apoi negustor de artă, ca în final să transforme pasiunea lui într-o meserie. 

Teodor Sinescu – restaurator lemn: Cel mai mult este pasiunea şi bucuria de a salva cât putem din istorie. Cum am reuşit din negustor de artă şi antichităţi să ajung organizator de târguri de gen, aşa, şi în restaurare, am reuşit să formez o echipă din tineri care voiau să părăsească ţara, să plece spre un trai mai bun. 

Vezi și

Maeştrii restauratori pun cap la cap elemente pline de măiestrie

Conacul a fost construit la începutul secolului al douăzecilea, în stil baroc târziu, de către Tache Dianu, un magistrat instruit la Paris şi un mare iubitor de artă. 

Cristina Oprea - reporter Observator: Casa Dianu este unul dintre puţinele monumente din Oltenia care încă păstrează, în raport de aproape nouăzeci la sută, elemente de arhitectură interioară din vremurile în care a fost construită. 

Întocmai ca într-un puzzle, maeştrii restauratori pun acum cap la cap elemente pline de măiestrie. Mircea Sauciuc este dedicat meseriei sale de 40 de ani. 

Mircea Sauciuc  – ipsosar restaurator: Prima dată când o vezi... se face pielea de găină. Primul moment... "Oare, o pot scoate la cap?".

Restaurarea Casei Dianu din Craiova, viitorul Muzeu al Cărţii şi al Exilului Românesc, se face cu fonduri europene. Investiţia se ridică la aproape 5 milioane de euro, iar colecţiile care vor intra în patrimoniul muzeului au o valoare de peste 1,5 milioane de euro.

Cristina Oprea Like

La 37 de ani, are deja mai mult de 15 ani de când lucrează în presă. A început la Gazeta de Sud. A făcut marketing şi comunicare în mass media, CSR, vânzări sau voluntariat în campanii umanitare.

Comentarii


Întrebarea zilei
Aţi decis cu cine votaţi în primul tur la alegerile prezidenţiale?
Observator » Ştiri sociale » Fragmente de istorie, salvate cu pasiune și dibăcie de maeștrii restauratori