Video

Fragmente de istorie, salvate cu pasiune și dibăcie de maeștrii restauratori

De Cristina Oprea.
Publicat: 15.02.2021, 13:45.
Actualizat: 15.02.2021, 13:47

Un monument redat patrimoniului şi renăscut din propria cenuşă va atrage întotdeauna privirile şi admiraţia celor care se opresc să îi observe măreţia. De prea puţine ori vorbim, însă, de cei care, cu dibăcie şi multă răbdare, muncesc pentru bijuteriile arhitecturale. În Craiova, restaurarea unei clădiri de patrimoniu, viitor muzeu, ne-a dat ocazia să păşim în atelierele restauratorilor.

După decopertarea propriu-zisă şi luarea vopselei, rămân părţi din vopsea foarte minuscule, care trebuie îndepărtate, înainte de a se aplica foiţa de aur pe fiecare element floral.

Acum este doar un şantier. În câteva luni, clădirea Casei Dianu din Craiova, lăsată ani de zile în paragină, va adăposti 23 de colecţii, arhive şi alte bunuri ale unor personalităţi marcante ale culturii române. "Muzeul Cărţii şi al Exilului Românesc" este adus la viaţă de mâinile dibace ale restauratorilor de artă şi monumente. Între ei, îl găsim pe Teodor Sinescu. La început a fost colecţionar, apoi negustor de artă, ca în final să transforme pasiunea lui într-o meserie.

Teodor Sinescu – restaurator lemn: Cel mai mult este pasiunea şi bucuria de a salva cât putem din istorie. Cum am reuşit din negustor de artă şi antichităţi să ajung organizator de târguri de gen, aşa, şi în restaurare, am reuşit să formez o echipă din tineri care voiau să părăsească ţara, să plece spre un trai mai bun.

Maeştrii restauratori pun cap la cap elemente pline de măiestrie

Conacul a fost construit la începutul secolului al douăzecilea, în stil baroc târziu, de către Tache Dianu, un magistrat instruit la Paris şi un mare iubitor de artă.

Cristina Oprea - reporter Observator: Casa Dianu este unul dintre puţinele monumente din Oltenia care încă păstrează, în raport de aproape nouăzeci la sută, elemente de arhitectură interioară din vremurile în care a fost construită.

Întocmai ca într-un puzzle, maeştrii restauratori pun acum cap la cap elemente pline de măiestrie. Mircea Sauciuc este dedicat meseriei sale de 40 de ani.

Mircea Sauciuc – ipsosar restaurator: Prima dată când o vezi... se face pielea de găină. Primul moment... "Oare, o pot scoate la cap?".

Restaurarea Casei Dianu din Craiova, viitorul Muzeu al Cărţii şi al Exilului Românesc, se face cu fonduri europene. Investiţia se ridică la aproape 5 milioane de euro, iar colecţiile care vor intra în patrimoniul muzeului au o valoare de peste 1,5 milioane de euro.

Descarcă aplicaţia Observator News din Google Play sau App Store şi fii la curent cu ştirile momentului din România şi din lume.

Citește și
Social • pe 16.07.2020 la 16:27
O familie de restauratori talentaţi din Reghin dau o înfățișare nouă mobilierului vechi
recomandari pe a1.ro
Doi oameni ai străzii au primit o nuntă surpriză după o relație de 24 ani. Cât de mult s-au transformat pentru eveniment
Social • pe 07.02.2020 la 16:34
Biserica Săseasă din Reghin, comoară a Cavalerilor Teutoni

Top știri

Momente de haos după ce șoferița cu Mercedes a intrat în plin în Mihaela și Raisa, fetele ucise pe trotuar
1
Eveniment • pe 28.02 la 19:19

Imagini dramatice suprinse de camere la accidentul din cartierul Andronache. Şoferiţa de 56 de ani a intrat în plin într-un grup de nouă copii şi tineri care erau pe trotuar. Raisa şi Mihaela, duuă fete de 7 şi 21 de ani, n-au avut nicio şansă, prinse sub bolidul de câteva tone. Ceilalţi au scăpat ca prin minune. Rudele victimelor i-au bătut crunt pe femeia de la volan şi pe soţul ei. În timp ce familiile se pregătesc de înmormântare, şoferiţa e liberă, ba chiar are voie să conducă. Mâine vom afla dacă era sau nu băută.

PARTENERI
Vedete din Romania și din afară care au murit prea tinere
spynews.ro
Lockdown de Paște? „Dacă ne uităm la date...”
gandul.ro
A ieșit scandal pentru că Halep s-a vaccinat cu Pfizer! S-a aflat motivul pentru care, de fapt, s-a întâmplat asta
prosport.ro
Cum a reacționat soția lui Gigi Becali când a anunțat-o că vrea să se retragă la mănăstire? Femeia i-a stat alături 27 de ani
redactia.ro
Horoscopul zilei de 2 martie 2021. Taurii își planifică următoarea mișcare. Descoperă ce îți reverză astrele
CaTine.ro
Cum arată vila în care locuiește Hande Ercel. Câți bani a costat-o pe frumoasa actriță din Perla Neagră
tvhappy.ro
VIDEO Imagini cu momentul în care șoferița cu Mercedes a fost bătută de martori, imediat după accident
libertatea.ro
Fiica lui Andrei Vochin despre relația cu Ilie Dumitrescu: „A fost o greșeală față de tatăl meu. L-a deranjat”
GSP
Ioana, cuvinte grele pentru Ilie Năstase! "Să ceară ajutor specializat! Nu vreau să ne ştie toată ţara"
as.ro
ULTIMELE ȘTIRI
CITEȘTE PE A1.ro
Toți îl știu pe Giuliano Stroe, băiețelul plin de mușchi. Ce mai face și cum arată acum ''Micul Hercule'' din Olt
A1.RO
Fiul de preot ”foarte răsfățat”, care nu știe să taie pătrunjelul, a venit la Chefi la cutite. Ce au zis chefii de farfuria lui ”de pomană”
A1.RO

TV

Chefi la cuţite. Profesoara de engleză care i-a uimit pe chefi cu povestea sa de iubire: S-a îndrăgostit de elevul său
TV • ieri la 23:11
Video

Chefi la cuţite. Profesoara de engleză care i-a uimit pe chefi cu povestea sa de iubire: S-a îndrăgostit de elevul său

Anca Fati, o profesoară de engleză în vârstă de 40 de ani din Baia Mare, i-a uimit pe chefi când le-a povestit că s-a...