Frigul a făcut prăpăd în livezi. O parte din recoltă este compromisă
Gerul care au paralizat România la început de primăvară a provocat dezastru în livezi. Ploaia îngheţată a compromis livezile din mai multe zone ale ţării, ceea ce înseamnă că anul acesta vom avea o producţie de fructe. mult mai mică faţă de ceilalţi ani, iar ce va ieşi pe piaţă va avea un preţ mult mai mare.
- Frigul și seceta au făcut ravagii în livezi
- Pomicultorii speră să primească despăgubiri
În judeţul Constanţa, la Staţiunea de Cercetare şi Dezvoltare pentru Pomicultură sunt probleme grave în ceea ce priveste producţia. Piersicii, caişii, dar şi cireşii au fost grav afectați, iar o mare parte din producţie este compromisă.
GEORGE LAMUREANU, SPECIALIST POMICULTURA - Problemele sunt seceta prelungită şi înghețurile târzii din lunile aprilie şi martie.
Dacă pentru culturile anuale situația mai poate fi remediată, producătorii de fructe au avut de suferit, în unele livezi pierderile ar fi chiar și de 100%.
PETRU MORAR, PROPRIETAR LIVADA - Dintr-un cais în care înflorirea este un pic mai târzie, totuşi au mai rămas ceva fructe pe vârful ramurilor. Cam aşa ar trebui să arate toţi pomii într-un an normal.
Seceta prelungită este prima cauză a dezastrului, apoi frigul din luna martie a afectat caisul aproape în totalitate.
IOSIF JOSAN, PRIMARUL COMUNEI VINTUL DE JOS - Dacă se adevereşte afectarea culturilor atunci vor fi despăgubiţi şi am certitudinea că Ministerul Agriculturii chiar va despăgubi persoanele afectate.
Puţin mai fericiţi în urma dezastrului din livezi sunt cumpărătorii de rând, marfa este puţină şi va fi vândută direct la kg. În Voineşti, judeţul Dâmboviţa, salvarea ar putea veni, însă, de la stațiile anti-grindină promise de oficialii din Ministerul Agriculturii.
GABRIEL SANDU, PRIMAR VOINEȘTI - În ultima discuţie din luna noiembrie mi s-a spus să mă grăbesc să pregătesc terenul fiindcă până în data de 15 mai staţia de la Voineşti va fi pusă în funcţiune.
Cei mai mulți dintre fermieri nu speră să obțină recolte în acest an, însă, specialiștii le recomandă să realizeze lucrările necesare pentru a evita răspândirea bolilor și dăunătorilor și reducerea recoltelor din următorii ani.
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰