Generaţia Z, totul despre tinerii născuţi după 1995. 'Nativii digitali' schimbă regulile pe piaţa locurilor de muncă
Nu vor să muncească opt pe zi într-un birou, vor mult timp liber şi să lucreze doar dacă au inspiraţie. Sunt generaţia Z sau ZEN, pentru că stilul lor despre viaţă este complet diferit. Pentru a-i putea aduce în companii, sunt angajatori care au decis să schimbe complet regulile.
Nu vor să muncească opt pe zi într-un birou, vor mult timp liber şi să lucreze doar dacă au inspiraţie. Sunt generaţia Z sau ZEN, pentru că stilul lor despre viaţă este complet diferit. Pentru a-i putea aduce în companii, sunt angajatori care au decis să schimbe complet regulile. Colegii noştri de la "În Premieră" au căutat explicaţii, pentru a vedea cum pot fi stinse conflictele dintre generaţii şi să aflăm şi spre ce ne îndreptăm. Studiile arată că unul din patru tineri nu are niciun plan de viitor şi nici nu îşi doreşte să muncească.
Li se spune Z, s-au nascut dupa 1995. Astfel spus, fac parte din generatia care nu concepe lumea fara internet.
Au şi un limbaj al lor. De exemplu, 'csf ncsf' pentru mulţi nu inseamna nimic, dar pentru ei are inteles: in traducere - ce sa faci? N-ai ce sa faci.
Vlad Grigore, vlogger
Cand zici ceva ca e supercool, e blana bomba. Vara pentru mine e asa, festuri, vlog, festuri, vlog. Adica festival, la noi asa se zice, festuri. Noi cand vrem sa facem un boomerang, zicem fa-mi si mie un bume, nu mai zic tot cuvantul...
În această lume nouă, vloggerul Vlad Grigore e idolul a mii si mii de adolescenti. Reporterii În Premieră au încercat să afle ce ne aşteaptă şi dacă tinerii de astăzi pot garanta pentru pensia celorlalte generaţii.
Vlad Grigore, vlogger
O sa ma axez supermult pe vlog, n-o sa dau la facultate pentru ca nu cred ca este nevoie pentru ceea ce fac eu momentan.
Vintilă Mihăilescu, antropolog
Nativii digitali sunt deja alt tip uman. In momentul in care limbajul devine 90% tehnic si relatiile sociale se cheama deja de mult tehnorelatii, deja insemana ca e alt tip de om.
Economia s-a mutat in mediul virtual si le ofera posibilitatea sa arda etape. Generatia Z vrea sa fie... ZEN. Sunt cei care detestă ierarhiile, se simt capabili sa ia oricand locul sefului si nu fac compromisuri privind timpul liber si viata personala.
Toate acestea au produs un cutremur puternic pe piata de munca. Există zeci de mii de joburi disponibile, dar nu şi candidaţi.
RALUCA DUMITRA, editor sef platforma de recrutare:
Sunt prima generatie careia nu ii e frica sa spuna nu si sa accepte orice.
LEONARD RIZOIU, director firma de resurse umane:
De la inceputul anului, 11 din 13 investitori strainin au renuntat la a deschide fabrici sau a dezvolta linii de productie in Romania si aleg Bulgaria, Ungaria, Polonia, chiar daca costul e un pic mai mari, angajatul e mai stabil si piata fortei de munca mai stabila.
Patronii cedeaza si mai mult, oferindu-le si ore de lucru flexibile: vii cand vrei, pleci cand vrei.
Si a mai apărut un concept despre muncă. Este vorba de nomadul digital.
Sunt două milioane de tineri cunoscuţi pentru inteligenta emotionala, dar si pentru capacitatea de adaptare net superioara altor generatii. Ei vor inventa meserii, vor schimba relatiile interumane si vor duce planeta spre nivelul urmator.
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰