Antena Meniu Search
x

SPECIAL! Genistii Romaniei

Pentru unii oameni, fiecare zi de munca este ca un joc la ruleta ruseasca! Trebuie sa fii atent la fiecare miscare pe care o faci, la fiecare suflare. Orice gest necontrolat ar putea declansa o explozie. Astfel isi traiesc viata la limita specialistii din cadrul trupelor armate romane.

Vezi și

“Am primit solicitarea de interventie a echipei EOD. O masina capcana cu disponibil explosiv improvizat”. Asa incepe orice alarma a membrilor Grupului 2 EOD, o structura destinata NATO si subordonata Comandamentului Diviziei 1 Infanterie „DACICA". Primii care cerceteaza terenul sunt Valentin Rosioara si cainele sau, Max. Ei sunt cei care trebuie sa gaseasca bomba.

Impreuna infrunta pericolul in orice situatie si tot amandoi au stat in Afganistan un an de zile. Acolo, Max a invatat sa depisteze orice tip de bomba. Doar asa s-a putut ridica la nivelul experientei lui Valentin, care, pana in prezent, a acumulat sase misiuni pe front.

Dupa ce cainele gaseste bomba, intervine robotul. Plutonierul Nicusor Ionita il asambleaza si apoi il dirijeaza. Cu el verifica masina sub care se afla bomba, apoi muta materialul explozibil intr-o zona sigura. O astfel de operatiune necesita multa precizie, dar Nicusor nu este la prima misiune de acest gen.

“Am participat la cinci misiuni din anul 2000 pana in prezent. De doua ori in Bosnia, de o data in Irak si de doua ori in Afganistan. Este foarte important lucrul in echipa pentru ca trebuie sa ne bazam pe partenerul nostru in anumite situatii. Ne lasam viata in mainile lui”, spune Nicusor Ionut.

Plutonierul Mihai Iancu este cel care merge sa verifice bomba. Inainte sa se apropie, isi ia un costum special care-l va proteja in cazul in care materialul explozibil se va detona pentru a doua oara pe neasteptate.

Trebuie sa gaseasca bucati din materialul explozibil pe care sa le duca inapoi la masina si sa le analizeze pentru a vedea cu ce fel de bomba s-au confruntat. Oricum, totul pare floare la ureche pe langa Afganistan.

Acesta a fost doar un exercitiu, dar grupul 2 EOD a trecut des prin astfel de situatii in misiunile executate in Afganistan, Irak sau Bosnia si Hertegovina. Acum ii asteapta alte zone de conflict. Pe unii pentru a saptea oara. Pentru altii va fi o premiera.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Declaraţii controversate de la BNR: "Nu vă mai așteptați să vă crească nivelul de trai". Credeţi că noi, statul sau împreună ar trebui să găsim soluţii pentru un trai mai bun?

Observator » Stiri sociale » SPECIAL! Genistii Romaniei