Antena Meniu Search
x

Meteorologii au anunţat cum va fi vremea de Crăciun şi unde va ninge. Prognoza şi pentru Anul Nou

Vreţi zăpadă de Crăciun? O găsiţi numai la munte. Meteorologii anunţă că, în restul ţării, nu va cădea niciun fulg de zăpadă până după Anul Nou.

Vezi și

Vreţi zăpadă de Crăciun? O găsiţi numai la munte. Meteorologii anunţă că, în restul ţării, nu va cădea niciun fulg de zăpadă până după anul nou. În schimb, sărbătorile de iarnă vin cu frig, vânt şi lapoviţă în toată ţara. Deci, un disconfort termic puternic, dar şi probleme pentru circulaţia rutieră. Un experiment realizat de reporterii Observator ne arată că şi prima fulguială a paralizat Capitala. În numai câteva ore, numărul accidentelor a crescut alarmant.

Chiar dacă ninsoarea s-a oprit încă de dimineaţă, bucureştenii nu şi-au asumat niciun risc. Capitala a fost astăzi paralizată. Ca să se ferească de frig şi de lapoviţă, cei mai mulţi au ales să se deplaseze cu maşinile personale. O idee nu chiar inspirată. 

Aplicaţiile ne arată că astăzi, şoselele din Bucureşti sunt roşii. Adică mai mult se stă pe loc. Să vedem de cât timp avem nevoie pentru a străbate 5 kilometri. În mod, normal, 5 kilometri se străbat în 10 minute. 

25 de minute. Atât am făcut din Pantelimon până aproape de Piaţa Muncii. Iar în astfel de condiţii, nici nu-i de mirare că, la service-urile auto, sunt cozi de dimineaţa până seara.

Pe acelaşi subiect

Ca să nu rămânem fără bani în prag de sărbători, e important să circulăm corect şi în siguranţă pe timp de iarnă. E clar că nu am inventat eu anvelopele, nici regulile de circulaţie, dar vă reamintesc să vă echipaţi maşina cu roţi de iarnă, dacă nu aţi făcut-o deja. Potrivit unui experiment, la o viteză de 60 de kilometri pe oră, pe un drum acoperit cu zăpadă, un set de anvelope de iarnă conforme, frânează în maximum 20 de metri. Cauciucul este moale cu crestături special făcute pentru a se adapta la un drum înzăpezit. 

Însă, o maşină echipată cu anvelope de vară, pe timp de iarnă, are o distanţă de frânare aproape dublă. Unul dintre motive este cauciucul, care este mult mai dur, construit special pentru aderenţa pe asfalt, nu pe zăpadă. 

Şi mai atenţi trebuie să fie şoferii care vor să-şi petreacă sărbătorile la munte. Prognoza actualizată în urmă cu puţin timp anunţă că numai acolo va ninge. La Bâlea Lac şi pe Vârful Omu, stratul de zăpadă depăşeşte deja un metru, în timp ce în Călimani sunt 90 de centimetri de omăt. În oraşe, în schimb, va fi un început de primăvară.

Alina Şerban, meteorolog ANM: "În perioada Crăciunului deja vremea va deveni caldă, uşor mai caldă decât ar trebui în această perioadă. În sud-vestul ţării, de sărbători, vor fi temperaturi de până la 9 grade Celsius. În Muntenia, 7 grade, iar în Moldova, 4." 

Adevărata iarnă ar putea sosi abia după Anul Nou, când vor fi cel puţin două episoade de viscol puternic. 

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Aţi alocat un buget mai mare pentru Paşte în acest an faţă de 2023?

Observator » Stiri sociale » Meteorologii au anunţat cum va fi vremea de Crăciun şi unde va ninge. Prognoza şi pentru Anul Nou