”Împarte Speranţa”. La Valea Plopului, părintele Nicolae Tănase crește peste 400 de copii

Publicat: 13.04.2017, 19:38.
Actualizat: 16.04.2017, 18:10

Dacă vrei să faci un bine, fă-l până la capăt, indiferent de costuri şi oprelişti! E lecţia pe care de ani de zile ne-o predă părintele Tănase. E preot, dar şi educator, îngrijitor şi dezvoltator imobiliar. A învăţat să le facă pe toate ca să salveze sute de suflete care fie ar fi dispărut dintre noi, fie s-ar fi ales cu o existenţă mizeră.

Dacă vrei să faci un bine, fă-l până la capăt, indiferent de costuri şi oprelişti! E lecţia pe care de ani de zile ne-o predă părintele Tănase. E preot, dar şi educator, îngrijitor şi dezvoltator imobiliar. A învăţat să le facă pe toate ca să salveze sute de suflete care fie ar fi dispărut dintre noi, fie s-ar fi ales cu o existenţă mizeră.

N-aveau nimic atunci. Câţi n-au dormit pe cartoane, prin Biserica. Pe alţii i-au cazat oamenii din sat. Dar cei mai mulţi au fost lăsaţi la poartă.

Încă mai există o şcoală într-un sat: la Valea Screzii. Pentru că aici, Slavă Domnului, sunt copii destui.

De fapt, Ariana nu şi-a întâlnit mama niciodată. A murit. Dar nici nu ştie când. I s-a spus că tatăl ei şi al celor trei fraţi şi-a refăcut viaţa în Anglia. Din alta bancă, Teo citeşte în gând aceeaşi poezie.

Citește și:

Arianei, lui Teo, Măriucăi, şi celorlalţi copii, doamna Viorica încearcă să le fie ce poate. Şi învăţător, şi psiholog, şi mama şi tată. E pensionată de doi ani, dar vine plătită la oră să le predea.

Copiii ştiu că trebuie să înveţe. E modul lor de a-şi plăti masa de prânz. Şi apoi, dragostea de carte trece şi ea prin stomac şi vine vremea amiezii.

Nu toată lumea are bani, dar destul de mulţi au cartofi. Sau porumb, sau încălţări. Din păcate pentru noi, toată lumea are haine!

Nişte credincioşi din Ploieşti s-au urcat în autocar, şi au adus cu ei de-ale gurii şi jucării.

Şi Maria e ştirbă, dar nu se plânge la musafiri. Printre două înghiţituri de pilaf de post, ne explica schema de organizare din tabără.

Câte două bucătărese sunt pe tură şi fac mereu mai multe porţii. Nu se ştie cine mai apare flămând de pe drum. La spalat de vase ajuta cine se nimereste.

Veronica nu mai e un copil de mult. Are 36 de ani, dar la Valea Plopului nu e doar despre copii. E despre destine. Multe dintre ele se pierd pe stradă.

Florentina e fericită acum. Visează să aibă, cândva, o casă. Alte mame nu mai visează deloc.

Au ajuns, cu câte doi-trei copii din flori sau ai unor taţi ce n-au calitatea asta, în grija părintelui Tănase. Muncesc la casele mamelor ce vor veni, într-o zi, ca şi ele, să caute adăpost. 57 de locuinţe s-au ridicat în sat în câţiva ani.

Nu-s de ajuns, iar Părintele vrea să construiască familii, nu doar case în care să-i ţină îngrămădiţi pe copii.

Vreo 40 sunt deja de însurătoare. Tocmeala e simplă. Părintele pune două părţi, mirele una.

Despre Lucian e vorba. Copilul ţinut în braţe de sora lui în aceste imagini filmate la începutul anilor 90. Avea câteva luni atunci şi a fost primul copil care a rămas în grija Părintelui. S-a căsătorit nu de mult tot cu o fată din tabără şi au fost primii care şi au făcut şi o casă. Acum e tot în Italia, la muncă.

Mai de voie, mai de nevoie, Nicolae Tănase s-a făcut şi dezvoltator.

Toată comunitatea are câte ceva de făcut şi nu se acceptă lucrul de mântuială. După amiază se face inspecţia.

E aproape gata căminul de cazare pentru studenţii care ajută parohia , amfiteatrul pentru serbările copiiilor iar părintele speră să termine şi şcoala cea nouă.

Seara e timp pentru rugăciune. Nu e nimeni obligat să vină, dar vin toţi. Au găsit în Dumnezeu şi în omul ce poartă numele Sfântului Nicolae, ocrotitorul copiilor, al femeilor şi al familiilor, o speranţă. Şi chiar dacă lumina se stinge în fiecare seară, vine Părintele a doua zi. Şi o aprinde iară!

Descarcă aplicaţia Observator News din Google Play sau App Store şi fii la curent cu ştirile momentului din România şi din lume.

PARTENERI
Andreea Bălan, grav accident de mașină, în urmă cu mai mulți ani: ”Am căzut într-un șant, eram plină de sânge”
spynews.ro
Anunț tulburător! Omenirea trebuie să se pregătească pentru o mega-criză financiară cum n-a mai cunoscut vreodată!
gandul.ro
Sorana Cîrstea a întors toate privirile la petrecerea de ziua ei de naștere: `Trăiește-ți viața!` | GALERIE FOTO
prosport.ro
Cu câte femei s-a iubit Jean Paler? Actorul s-a lăudat cu cine i-a trecut prin pat! Ce spune despre cele 2.500 de femei cu care s-a culcat Năstase
redactia.ro
Amintirea care îi aduce mereu lacrimi în ochi Ramonei. Ce a fost nevoită să facă la numai 12 ani pentru ca sora ei să poată merge la școală
CaTine.ro
Angelique Boyer, imaginile din copilărie care i-au cucerit pe fani. Cum arăta actrița în adolescent
tvhappy.ro
Constantin Enceanu,anunț uluitor după 36 de ani de căsnicie.„când simţi că ruptura..„
libertatea.ro
Gestul prin care Shaquille O'Neal l-a lăsat lăsat fără cuvinte pe un bărbat într-un magazin de bijuterii!
GSP
”Unde dai și unde crapă!” Șapte muzicieni americani fac furori peste Ocean cu folclor românesc
money.ro
Gigi Becali, război total cu o femeie pentru 1.800 de euro. Decizia care l-a înfuriat pe omul de afaceri
as.ro
Tatăl unei vedete din România, eliberat din închisoare după ce 11 ani a fost urmărit de poliţie pentru trafic de droguri de mare risc
as.ro
Vedeta care se zbate între viață și moarte. A ajuns să fie desfigurată: "Chipul meu frumos a fost mutilat"
as.ro