Antena Meniu Search
x

Video Jocul Urșilor de la Comănești, o tradiţie seculară. Se spune că alungă spiritele rele, iar cine îi primeşte în gospodărie va avea un an prosper

Faimoasele cete de colindători Urșii de la Comănești au făcut spectacol în centrul Iașului. Zeci de tineri, bătrâni și copii, au îmbrăcat costumația din blană spre bucuria celor veniți să îi vadă. Tradiţia care a stârnit şi interesul presei internaţionale este dusă mai departe cu sfințenie din generaţie în generaţie.

Clara Mihociu
de Clara Mihociu

la 23.12.2022, 09:58

Vezi și

Locuitorii din Iaşi s-au strâns ca la urs să vadă cetele cu zeci de colindători costumaţi de la Comăneşti.

Sergiu Cobuz: Facem de 7 ani această jucare cu familia, jocul ursului îl ducem peste tot, peste tot cu mare bucurie.

Sergiu colindă împreună cu toata familia, iar cel mai mic urs din formație este chiar fiul său.

"Ce înseamnă pentru tine urșii?

Pe acelaşi subiect

O tradiţie."

Ramona Cobuz: Nouă ne place mult, am crescut cu aceste obiceiuri, am văzut copiilor că le e frică. Şi mie îmi era când eram mică, dar acum e deosebit și ne simțim bine să facem acest lucru, să nu îl pierdem.

Jocul urşilor, o tradiţie seculară

Mulți dintre colindători fac parte din ceată de o viață. Sorin are acum 60 de ani și a îmbrăcat prima dată blana de urs la vârsta de 8 ani.

"Nici nu am cuvinte să spun cât de bine mă simt și fericit când îmbrac pielea de urs. 

Ce vă bucură cel mai mult ? Să îi vedeți pe oameni fericiţi?

Da!"

Fanica Hanganu, lider urşi Comăneşti: În spate e o muncă colosală să păstram aceste costume. Sunt foarte grele, unele au 40 de kilograme.

Tradiția jocului urșilor este moștenită, se spune, de pe vremea geto-dacilor. Se crede că "urşii" alungă spiritele rele iar cine îi primeşte în gospodărie va avea un an prosper.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Cum vă petreceţi Floriile?

Observator » Stiri sociale » Jocul Urșilor de la Comănești, o tradiţie seculară. Se spune că alungă spiritele rele, iar cine îi primeşte în gospodărie va avea un an prosper